Raphinha v objemu Neymarja po doseženem zadetku za Brazilijo. Foto: AP
Raphinha v objemu Neymarja po doseženem zadetku za Brazilijo. Foto: AP

Po deseti zmagi na enajstih tekmah imajo Brazilci pred petouvrščenim Urugvajem že 15 točk naskoka pred zadnjimi šestimi krogi.

Ob četrtkovi zmagi je znova gol prispeval Neymar, ki je zadel v 10. minuti. Na 115 reprezentančnih tekmah je zvezdniški napadalec zadel že 70. V nadaljevanju se je proslavil kot glavni ustvarjalec brazilskega napada, saj je podal še za dva zadetka, ob tem pa ustvaril kopico priložnosti.

Drugi junak srečanja je bil Raphinha. 24-letni napadalec angleškega Leedsa je sploh prvič začel tekmo za Brazilijo in takoj dosegel dva gola. Četrti gol za Brazilce je po urugvajskem znižanju na 1:3 prek Luisa Suareza dosegel Gabriel Barbosa v 83. minuti.

Najboljši posameznik Urugvaja je bil kljub štirim prejetim golom vratar Fernando Muslera, ki je zbral devet obramb.

Bik odločil proti trdoživemu Peruju

Lautaro Martinez je zadel s silovitim udarcem z glavo le dve minuti pred iztekom prvega polčasa, kar je na koncu zadostovalo za zmago Argentine. Podajalec uporabnega predložka je bil Nahuel Molina. Foto: AP
Lautaro Martinez je zadel s silovitim udarcem z glavo le dve minuti pred iztekom prvega polčasa, kar je na koncu zadostovalo za zmago Argentine. Podajalec uporabnega predložka je bil Nahuel Molina. Foto: AP

Prvi zasledovalci Brazilcev so že nekaj časa Argentinci, ki so prav tako igrali doma in zmagali, a še zdaleč ne s tako prepričljivo igro. Varovanci Lionela Scalonija so se morali v Buenos Airesu pošteno potruditi za poln izkupiček. Proti Peruju so prek Lautara "Tora" Martineza povedli z 1:0 v 43. minuti, potem ko je bil gol branilca Cristiana Romera razveljavljen zaradi prepovedanega položaja.

Farfan priigral 11-m, a Yotun čez vrata

Peru je z ostrimi štarti omejil vpliv Lionela Messija, nato pa je gostiteljem na stadionu River Plata zastalo srce. Veteran Jefferson Farfan je kot rezervist po le petih minutah priigral gostom najstrožjo kazen. A je Yoshimar Yotun v 65. minuti zapravil enajstmetrovko, njegov strel je šel visoko čez argentinska vrata in ostalo je pri treh točkah gavčev.

Ob neprepričljivi igri Scaloniju in navijačem Argentine ostaja tolažba, da so albiceleste ostali nepremagani že na 26. tekmi zapored, potrditev nastopa v Katarju 2022 pa je zgolj še formalnost tudi za njih.

Bolivija razbila Paragvaj, ki je odpustil Berizza

Čile se je po četrtkovi zmagi nad zadnjo Venezuelo (3:0) povzpel na šesto mesto in za petim Urugvajem zaostaja za tri točke. Bolivijci so v tem krogu dosegli najvišjo zmago prav nad Paragvajem (4:0) in ostajajo v lovu za prvimi petimi mesti, ki prinašajo bodisi neposreden nastop na SP-ju bodisi v dodatnih kvalifikacijah ob končnem petem mestu.

Paragvajsko reprezentanco bo v nadaljevanju kvalifikacij vodil drug selektor. Po polomu je namreč nogometna zveza sporočila, da argentinski strokovnjak Eduardo Berizzo po visokem porazu ni več selektor. Berizzo je bil s Paragvajem dvakrat četrtfinalist zadnjih dveh izvedb Cope Americe.


JUŽNOAMERIŠKE KVALIFIKACIJE ZA SP '22
12. KROG

BRAZILIJA - URUGVAJ 4:1 (2:0)
Neymar 10., Raphinha 18., 58., Gabriel Barbosa 83.; Suarez 77.

ARGENTINA - PERU 1:0 (1:0)
Martinez 43.
Yotun (Peru) v 65. zapravil 11-m.

KOLUMBIJA - EKVADOR 0:0

BOLIVIJA - PARAGVAJ 4:0 (1:0)
Ramallo 21., Villarroel 53., Abrego 84. R. Fernandez 94.

ČILE - VENEZUELA 3:0 (2:0)
Pulgar 18., 37., Brereton 73.

Lestvica: Brazilija 31, Argentina 25, Ekvador 17, Kolumbija in Urugvaj po 16, Čile 13, Bolivija in Paragvaj po 12, Peru 11, Venezuela 7.