Marcos Tavares je z izjemnim zadetkom šest minut pred koncem utrdil Maribor na prvem mestu PrveLige Telekoma Slovenije. Foto: EPA
Marcos Tavares je z izjemnim zadetkom šest minut pred koncem utrdil Maribor na prvem mestu PrveLige Telekoma Slovenije. Foto: EPA
Zoran Pavlovič
Zoran Pavlovič je v 10. minuti naravnost iz kota zadel prečko. Foto: www.nkmaribor.com
Etien Velikonja
Etien Velikonja je potrdil letošnje pravilo, da kadar on zadane, Gorica doseže tri nove točke. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Rozman
Matjaž Rozman je bil nazaslužnejši za 22. točko Interblocka. Foto: MMC RTV SLO
Velikonja vzel mero "naftašem"
Brazilec junak večera v Ljudskem vrtu
Domžale dobile točko in Badžima

Derbi ljubljanske kotline med Interblockom in Domžalami se je razpletel z delitvijo točk, čeprav so si gosti priigrali veliko priložnosti. Koper je po zasluženem skalpu Drave (3:1) vsaj za nekaj ur pobegnil z zadnjega mesta, kamor se je vrnil po uspehu Primorja pri velenjskem Rudarju (1:0). Uspešen primorski večer je zaokrožila Gorica s skalpom drugouvrščene Nafte (3:1).

Ekspresno vodstvo "grofov"
Pod Kalvarijo
se navijači še niso dobro posedli, ko je Lisandro Sacripanti uspešno "lobal" Marka Pridigarja, vendar je žoga za malo zgrešila cilj. V 6. minuti je Aleš Kačičnik z desne poslal natančen predložek v 16-metrski prostor "vijolic", kjer je bil najvišji Darijo Biščan, ki je z natančnim strelom z glavo matiral mariborskega vratarja.

Brazilski trik za izenačenje
Nato so pobudo prevzeli gostitelji. Zmede po silovitem strelu Zorana Pavloviča napadalci niso znali izkoristiti, za kar se je Marcos Tavares odkupil v 35. minuti. Marko Popovič je z desne poslal predložek, brazilski napadalec je žogo sprejel s prsmi, jo spustil in neubranljivo streljal v daljši kot vrat Aleksandra Šelige.

Udobno vodstvo "vijoličastih"
Po zanimivem 1. polčasu je sledil miren drugi del. Vijoličasti so jalovo napadali, a pravega oz. natančnega strela ni bilo do 84. minute. 24-letnik iz Porto Alegreja je prišel do žoge na 30 m, opazil, da ga branilci ne krijejo, in se s 25 metrov odločil za "bombo". Žoga je po odličnem strelu končala v levem spodnjem kotu celjskih vrat. Varovanci Darka Milaniča imajo po 15. krogu že kar 8 točk naskoka pred najbližjim zasledovalcem.

Razpoloženi, a nenatančni Domžalčani
Obračun na stadionu v Spodnji Šiški so odločneje začele Domžale, ki so želele prekiniti črni niz, zaradi katerega je brez službe ostal tudi trener Robert Pevnik. Prvi je nevarno poskušal Mitja Zatkovič, a je bil nenatnačen. Sledili so poskusi Danijela Breziča, Andraža Kirma in Luke Žinka. Na drugi strani je Dejan Nemec pobral nevaren predložek Zorana Zeljkoviča.

Majcen "zakockal" novo zmago
Zamujene priložnosti "ravbarjev" bi v 67. minuti kmalu kaznoval drugi najboljši strelec prvenstva Dario Zahora, a je bil njegov lob le za las predolg. Po novi obrambi razpoloženega Matjaža Rozmana si je izredno priložnost priigral Brezič, a je bil znova premalo natančen. V sodnikovem podaljšku bi se lahko potrdil zimzeleni nogometni rek "kdor ga ne da, ga dobi", a je osamljeni Luka Majcen s petih metrov udaril mimo vrat. V Ljubljani je Domžalčane vodil športni direktor Dejan Djuranovič, v ponedeljek pa bo kot glavni trener ustoličen Vlado Badžim, donedavni strateg Kopra.

Velikonja za priključek vrhu
V goriškem Športnem parku so gostitelji že v drugi minuti povedli, ko je Etien Velikonja izkoristil predložek Nebojše Kovačeviča. Veselje domačih se je poleglo že po štirih minutah, ko se je Vasiljev lepo otresel domačega igralca in z roba kazenskega prostora sprožil natančen strel v spodnji desni kot. V 16. minuti je z leve strani uporaben predložek poslal Škarabot, ob daljši vratnici pa je neubranljivo zadel Kovačevič.

V 71. minuti je bil zmagovalec dokončno odločen. Akcijo je začel Komel, nadaljeval jo je Kovačevič, s strelom z roba kazenskega prostora pa jo je učinkovito zaključil dvakratni strelec Velikonja. Goričani so v zadnjih 10 minutah zaradi poškodbe Milana Osterca igrali le z 10 možmi v polju, a tega Prekmurci niso znali izkoristiti.

Ajdovci dva meseca čakali na "knape"
Nogometašem Primorja so velenjski "knapi" letos gotovo prirasli k srcu. Dobra dva meseca po zmagi v Ajdovščini (24. avgusta) so bili uspešni tudi v Velenju, pri tem pa je najbolj zanimivo, da vmes niso dosegli niti ene prvenstvene zmage. Tokrat so se varovanci začasnega "gasilca" Ljuba Modrijana veselili po zaslugi uspešno izvedene enajstmetrovke Selimija v 35. minuti.

Peti zaporedni poraz Drave
V obračunu dveh moštev s spodnjega konca lestvice je koprski strateg Nedžad Okčič dosegel pomembno zmago. Domači so povedli že tako rekoč v prvem napadu, potem ko je bil po predložku Mitje Brulca na drugi vratnici najspretnejši Boštjan Kreft. Po dveh neuspešnih poskusih je Aleš Mertelj v 32. minuti dokazal, da gre v tretje rado in povišal na 2:0. Za goste je nevarno poskusil Javier Grbec, a se je izkazal Ermin Hasič. V nadaljevanju so Ptujčani znižali prek iznajdljivega Roka Kronavetra. Upanje o morebitnem izenačenju je kmalu razpršil Nigerijec Sunday Amusan, ki je pet minut pozneje po hitrem protinapadu postavil končni izid.

15. krog:
LUKA KOPER - LABOD DRAVA 3:1 (2:0)
150; Kreft 2., Mertelj 30., Amusan 83.; Kronaveter 77.

INTERBLOCK - DOMŽALE 0:0
1.300 gledalcev.

RUDAR - PRIMORJE 0:1 (0.1)
1.600; Selimi 34./11-m

HIT GORICA - NAFTA 3:1 (2.1)
Velikonja 2., 71., Kovačevič 16.; Vassiljev 5.

MARIBOR - MIK CM CELJE 2:1 (1.1)
4.000; Tavares 35., 84.; Biščan 6.

Lestvica:                              
MARIBOR           15  9 5 1  35:20  32
NAFTA 15 8 3 4 17:17 24
MIK CM CELJE 15 6 5 4 22:16 23
INTERBLOCK LJ 15 6 4 5 21:19 22
HIT GORICA 15 7 1 7 23:26 22
DOMŽALE 15 5 5 5 20:19 20
RUDAR 15 5 3 7 22:19 18
LABOD DRAVA 15 5 2 8 16:22 17
PRIMORJE 15 3 6 6 19:24 15
LUKA KOPER 15 3 4 8 16:29 13

S. J./T. G.
Velikonja vzel mero "naftašem"
Brazilec junak večera v Ljudskem vrtu
Domžale dobile točko in Badžima