Arjen Robben in Franck Ribery sta imela v jesenskem delu številne težave s poškodami, v zadnjem mesecu pa sta ujela pravo formo. Bayern je lani v skupinskem delu na Allianz Areni odpravil Fiorentino kar s 3:0. Foto: EPA
Arjen Robben in Franck Ribery sta imela v jesenskem delu številne težave s poškodami, v zadnjem mesecu pa sta ujela pravo formo. Bayern je lani v skupinskem delu na Allianz Areni odpravil Fiorentino kar s 3:0. Foto: EPA
Cesc Fabregas
Po zmagi nad Liverpoolom v angleški ligi Arsenal kar žari od samozavesti, a proti Portu bo moral pokazati doslednost. Foto: EPA
Mariano in Tomas Costa
Porto, ki je v domačem prvenstvu tretji, je po prihodu Micaela iz Nacionala v vzponu. Foto: EPA
Cesare Prandelli
Nekateri navijači Fiorentine že zahtevajo odhod Prandellija, ki naj bi si ga želel Juventus, omenja pa se tudi kot naslednji italijanski selektor. Foto: EPA

Bayern - njegova forma je v zadnjem času v silovitem vzponu - je proti Fiorentini, katere forma pada, favorit. Bavarci, ki sezone niso začeli najbolje - v skupinskem delu so v svoji skupini za Bordeauxom zaostali šest točk -, so slavili na svojih zadnjih 12 tekmah.

Bayern tekmecev ne podcenjuje. Kljub dobrim izidom je trenerja Luisa van Gaala težko zadovoljiti. Po zmagi s 3:1 proti Borussiji je javno kritiziral svoje varovance. "Naredili smo nekaj posameznih napak v obrambi, kar se proti Fiorentini ne sme zgoditi. Celotno moštvo se mora bolje organizirati," je bil kritičen Nizozemec. Z njim se je strinjal tudi njegov rojak Mark van Bommel. "V Ligi prvakov si ne moreš privoščiti nobenih napak. Če izgubiš domačo tekmo, je še težje. Celotno moštvo mora dobro opraviti svoje delo. Če vsi brezglavo divjamo in pozabimo na svoje obrambne naloge in organizacijo, bo zelo težko," opozarja kapetan Bavarcev.

Napovejte izide tekem osmine finala Lige prvakov prek Nostradamusa.

Fiorentina, ki je iz nadaljnjega boja v najprestižnejšem evropskim klubskem nogometnem tekmovanju izrinila Liverpool,je na svojih zadnjih petih tekmah Serie A osvojila le točko, na lestvici pa padla na 11. mesto. Dolgoletni trener Cesare Prandelli preživlja svoje najtežje trenutke na klopi Fiorentine, ki jo je težko prizadela prepoved igranja romunskega napadalca Adriana Mutuja. Zaradi poškodovane rame na Alianz Areni ne bo zaigral Alessandro Gamberini, manjkal bo tudi napadalec Mario Santana, kljub temu pa italijansko moštvo ostaja optimistično. "Prepričani smo, da tekma proti Bayernu prihaja v pravem trenutku. To bo najpomembnejša tekma v petih letih, ki jih je Prandelli preživel na klopi Fiorentine," meni vezist Ricardo Montolivo.

Porto resen test za samozavesten Arsenal
Niz zmag moštva s severa Londona sta prekinila Chelsea in Manchester United, zmaga v derbiju (1:0) pa je dvignila samozavest Topničarjev. Arsenal, ki bi lahko v žrebu za nasprotnika dobil Bayern ali enegaizmed milanskih moštev, se zaveda, da tudi Porto ne bo lahek zalogaj. "Porto je težek nasprotnik. Morda niso tako zveneče moštvo, a vsako leto so blizu vrhu in lahko presenetijo. V zadnjem času igrajo zelo dobro," razmišlja Francoz na klopi Arsenala Arsene Wenger.

Porto je v lanski sezoni na stadionu Emirates izgubil 4:0, nato pa v četrtfinalu močno namučil Manchester United. Letošnja poraza prot Chelseaju sta bila tesna. "Od vseh angleških moštev je Arsenal za nas najbolj neugoden. Kadar igrajo dobro, jih je skoraj nemogoče premagati, a njihova forma zelo niha. Na dober dan jim lahko povzročimo veliko sivih las," je prepričan trener Porta Jesualdo Ferreira.

Porto je po januarskem prestopu nekoliko poživil Ruben Micael, ki skupaj s Fernandom Belluschijem in Fernandom tvori tehnično dobro podkovano sredino Porta. V napadu lahko Ferreira računa na Radamela Falcaa, med tekmo pa bi lahko vstopil še en napadalec, Brazilec Hulk. Zaradi poškodbe Wenger ne more računati na odličnega ruskega napadalca Andreja Aršavina, zaradi poškodbe kolena je vprašljiv tudi nastop Alexa Songa.

Osmina finala, prve tekme, sreda ob 20.45:
BAYERN - FIORENTINA
PORTO - ARSENAL

Torek, 23. februarja, ob 20.45:
STUTTGART - BARCELONA
OLYMPIACOS - BORDEAUX

Sreda, 24. februarja, ob 18.30:
CSKA MOSKVA - SEVILLA
Ob 20.45:
INTER - CHELSEA

Povratne tekme bodo 9./10. in 16./17. marca.