V Domžalah je pred novo sezono zavel nov veter. Zapustila sta jih tako športni direktor Nenad Protega ... Foto: RTV SLO
V Domžalah je pred novo sezono zavel nov veter. Zapustila sta jih tako športni direktor Nenad Protega ... Foto: RTV SLO
Slaviša Stojanovič
... kot trener Slaviša Stojanovič. Foto: MMC RTV SLO
Jožef Benko, Lubomir Kubica
Jožeta Benka in Mitjo Zatkoviča v domžalskem napadu čaka težka naloga.
Darko Milanič
Kako bo Darko Milanič izpolnil nalogo, ki mu jo je zaupal Zlatko Zahovič? Foto: RTV SLO
Dario Zahora
Dario Zahora si je po nekaj pretresih na Hrvaškem v Sloveniji zgradil kariero. Foto: RTV SLO
Sezona polnoletnosti 1. SNL

Po dveh šampionskih letih sta klub zapustila moža, ki sta bila najbolj zaslužna za njegov meteorski vzpon, trener Slaviša Stojanovič in športni direktor Nenad Protega. Prvi je podpisal štiriletno pogodbo s Celjani, drugega je premamila ponudba Interblocka, ki pa še ni uradno potrjena. Stojanoviča je zamenjal 39-letni Polzelan Robert Pevnik, ki dobro pozna razmere v Domžalah.

Predlani je vodil njihovo drugo ekipo Ihan in jo popeljal v 3. SNL, večino pretekle sezone pa je bil na čelu domžalskih kadetov, ki so v prvi ligi zasedli drugo mesto. Ob koncu sezone si je nekaj prvoligaških izkušenj nabral na klopi Drave, ki ji je uspel zagotoviti obstanek med elito. Pevnik napoveduje, da bo njegovo moštvo igralo napadalno. Namesto Protege delo športnega direktorja odslej opravlja Dejan Djuranovič.

Cilj še vedno uvrstitev v vrh
Pri Domžalčanih se bo gotovo najbolj poznal odhod lani najboljšega strelca lige Daria Zahore v Interblock. Kmalu bo jasno, kako dobro ga lahko nadomestita nova prišleka ob Kamniško Bistrico Mitja Zatkovič (Primorje) in Črnogorec Blažo Perutović (Sutjeska Nikšić, OFK Beograd, Lovćen). Iz Triglava je prišel še 21-letni vezist Miha Novak.

Jedro ekipe ostaja isto, na čelu s slovenskim reprezentantom Andražem Kirmom, ki tako kot soigralci samozavestno pričakuje sezono. Za Domžalami sta že dve pomembni tekmi, slovenski superpokal in prva tekma kvalifikacij za Ligo prvakov v Luksemburgu, Primorje pa bo kar pravšnji tekmec za prvo tekmo v državnem prvenstvu. Priprave so opravili v Brežicah in na Ptuju.

Cilji kluba kljub nekaterim junijskim "pretresom" in zaostreni konkurenci ostajajo enaki kot v prejšnjih letih. ''Prvi cilj je uvrstitev v vrh državnega prvenstva. Drugi cilj, ki ga bomo vseskozi zasledovali, je, da bomo vsem mladih igralcev iz našega zelo uspešnega mladinskega nogometnega centra dali priložnost za uveljavitev. Veliko igralcev že trka na vrata prve ekipe. Tretji cilj, ki ga v zadnjih letih tudi že zelo uspešno zasledujemo, je omogočiti vsem uspešnim nogometašem članskega moštva prestop v bogatejši klub. To so trije cilji, ki bodo naše vodilo tudi v novi sezoni,'' pravi predsednik Domžal Stane Oražem.

Maribor: Pet novih imen, ki obetajo
Nov stadion, nov trener, nova lovorika? Tako se sprašujejo navijači v Mariboru, ki je zadnji pokal v vitrine spravil pred štirimi leti, državni prvak pa ni bil že pet sezon. Mlada napadalca David Bunderla (Primorje) in Vito Plut (Koper), vezist Aleš Mejač (Koper) ter branilca Matjaž Lunder (Nafta) in Črnogorec Željko Kljajević (prišel je iz prvaka BiH-a Modriče) so nogometaši, ki bodo precej podaljšali "klop" vijoličastih. Klub so zapustili Dragan Jelič, Zdravko Šaraba (Sarajevo) in Gorazd Zajc (posojen Rudarju).

Športni direktor Zlatko Zahovič, ki je lani "zamudil" priprave, je imel letos vse niti v svojih rokah. "Moje evropsko prvenstvo je NK Maribor," nam je zatrdil prejšnji mesec, ko smo ga povprašali, ali bo skočil na kakšno tekmo Eura 2008. Nedvomno dober dokaz, kako resno se je lotil dela v "novem" Mariboru. Za novega trenerja je ustoličil prijatelja in nekdanjega soigralca Darka Milaniča, ki je nedvomno pred težko preizkušnjo: ponovno prebuditi evforijo v najbolj nogometnem mestu v Sloveniji in čim večkrat napolniti Ljudski vrt, ki je ob majskem odprtju na tekmi proti Nafti ponudil tako fantastičen ambient za slovensko ligo.

Milanič: Potrebujemo čas in potrpljenje
"V letošnji sezoni imamo jasne cilje: dvigniti igro na višji nivo, vso svojo energijo, motivacijo in ambicije podrediti moštvu NK Maribor in s tem poskušati velikokrat zadovoljiti naše verne navijače. Moštvo je v fazi izgradnje in sestavljeno iz zelo velikega števila mladih igralcev, ki potrebujejo nekaj časa ... Potrebujemo čas in potrpljenje," je pred nekaj tedni v naši spletni klepetalnici razmišljal 40-letni Izolčan, ki na klopi Primorja in Hita Gorice ni povsem upravičil visokih pričakovanj. Kako uspešen bo v Mariboru, kjer ga za začetek v nedeljo čaka derbi proti neugodnemu Kopru, bo jasno že kmalu. Vijoličasti bodo sicer domače tekme igrali ob sobotah zvečer.

Na pripravljalnih tekmah so po treh porazih (Rudar, Nafta, Steaua) julija nanizali pet zaporednih zmag (Omonia, Aluminij, Hapoel Tel Aviv, Cibalia, Dravinja). Novi kapetan je Zoran Pavlovič, Milaničev pomočnik pa je junak uvrstitve v Ligo prvakov pred devetimi leti Ante Šimundža.

Interblock pripeljal še dva zvezdnika
Po imenih najbolj vroče moštvo so zagotovo sestavili pri Interblocku. Lanskim udarnim igralcem so dodali še dva zvezdnika lanske sezone: Daria Zahoro (Domžale) in Amerja Jukana (Koper). Veliko perspektivo predstavlja tudi bošnjaški branilec Mehmedalija Čović, ki bo letošnjo sezono nastopal kot posojen igralec Genta.

Katančev vpliv se že pozna
Ljubljančani zaenkrat po igri še ne blestijo, a so v obeh uvodnih uradnih preizkušnjah sezone lahko z rezultatom več kot zadovoljni. V superpokalu so proti Domžalam slavili po maratonski seriji enajstmetrovk, v krstnem nastopu na mednarodnem prizorišču (prva tekma 1. predkroga Pokala Uefa) pa so v Podgorici proti Zeti iztržili remi (1:1). Izenačili so šele dve minuti pred koncem tekme. Očitno se vpliv in disciplina posebnega svetovalca Srečka Katanca že pozna. Bo tudi v nadaljevanju sezone tako?

M. R./ Ž. K.

Sezona polnoletnosti 1. SNL