Luka Modrić (desno) ni   mogel preprečiti zadetka Danielu Jensenu. Foto: EPA
Luka Modrić (desno) ni mogel preprečiti zadetka Danielu Jensenu. Foto: EPA
Andrej Voronin
Andrej Voronin je poskrbel za veselje Liverpoolovih navijačev. Foto: EPA
Slavija Praga
Nogometaši Slavije Prage so po zadetku v Amsterdamu ponoreli. Foto: Reuters
Aleksander Hleb in Bacary Sagna
Aleksander Hleb in Bacary Sagna sta takole proslavila zmago Arsenala z 2:0. Foto: Reuters
Ajax v velikih težavah

Nemci so v prvem polčasu prve tekme tretjega kroga kvalifikacij za najelitnejše nogometno tekmovanje spoznali, da Dinamo ni slabo moštvo in Boško Balaban je Zagrebčane v 45. minuti zasluženo popeljal v vodstvo, saj je hrvaški prvak imel vse niti igre v svojih rokah. Po dvakrat sta se v priložnosti znašla odlični Luka Modrić in Balaban, v sodnikovem podaljšku pa je nekdanji nogometaš Cluba Bruggea le izkoristil podajo Marija Mandžukića, ki je nekaj minut prej zamenjal poškodovanega Toma Šokoto, in premagal Tima Wieseja.

Schaaf izbral prava jokerja
Ob odmoru je moral domači trener Thomas Schaaf precej povzdigniti glas, saj je v nadaljevanju Werder igral veliko bolje. Rezervist Hugo Almeida je že 38 sekund po prihodu iz slačilnice po napakah Ognjena Vukojevića in Gordona Schidenfelda izenačil, potem ko se je sam znašel pred vratarjem Georgom Kochom. Dinamo je za trenutek popustil, vendar je kmalu spet našel zalet. Po seriji priložnosti na obeh straneh je končni izid 2:1 v 85. minuti postavil Jensen z izjemnim strelom s 25 metrov v levi zgornji kot Dinamovih vrat. Danec je na igrišče prav tako prišel v drugem polčasu.

Redsi z eno nogo že naprej
Podobna mojstrovina je Voroninu uspela v 43. minuti tekme v Toulousu, kjer je Liverpool v veliki vročini (37 stopinj Celzija) z odliko opravil nalogo in gostitelje postavil na realna tla. Ukrajinskemu napadalcu je podal Peter Crouch. Francozi so imeli najlepšo priložnost v 62. minuti, ko je Johan Elmander Pepeja Reino prisilil v lepo obrambo.

Slaviji skalp Ajaxa
Presenečenje je pripravila Slavija Praga, ki je z 1:0 slavila v Amsterdamu. 15 minut pred koncem je boleč udarec Ajaxu z 11-metrovke zadal David Kalivoda, potem ko je v kazenskem prostoru Emanuelson zrušil Petra Jando. Tudi gostitelji so si priigrali strel z bele točke, vendar je v 62. minuti Martin Vaniak ubranil poskus Klaasa Jana Huntelaarja. Nizozemci so po lanskem polomu proti Köbenhavnu znova blizu izpada že v tretjem predkrogu. Pred tekmo je v središču Amsterdama prišlo do pretepa med obema navijaškima
skupinama, v katerem pa je najkrajši konec potegnila peterica mimoidočih španskih turistov, ki je morala nato poiskati zdravniško pomoč.

Arsenal rešila Fabregas in Hleb
Drugi klub iz češke prestolnice, Sparta, je moral doma priznati premoč Arsenalu z 0:2. Odločitev o zmagovalcu je padla v zadnjih 20 minutah, ko sta Londončanom veliko zalogo zagotovila Cesc Fabregas in Aleksander Hleb. Jan Rezek je v prvem polčasu za domače zadel prečko, pred "smrtnim" udarcem Hleba v 90. minuti pa je imela Sparta tudi nekaj priložnosti za izenačenje.

Belorusom remi proti Steaui
Salzburgu je proti Šahtjorju minimalno prednost že v 10. minuti prinesla 11-metrovka Alexandra Zicklerja, beloruski prvak Bate Borisov je proti Steaui v zadnji minuti iztržil remi 2:2, Sarajevo pa je klonilo proti kijevskemu Dinamu z 0:1.

Prve tekme:
TOULOUSE - LIVERPOOL 0:1 (0:1)
Voronin 43.

SPARTAK MOSKVA - CELTIC 1:1 (1:1)
Pavljučenko 42.; Hartley 20.

TAMPERE - ROSENBORG 0:3 (0:2)
Koppinen 19., Kone 21., 81.

BATE BORISOV - STEAUA 2:2 (1:0)
Radkov 43., Bliznjuk 90.; Goian 58., Dica 84.

SARAJEVO - DINAMO KIJEV 0:1 (0:1)
Šackih 12.

FENERBAHČE - ANDERLECHT 1:0 (1:0)
Alex 32.

ZÜRICH - BEŠIKTAŠ 1:1 (0:1)
Alphonse 97.; Delgado 4.

WERDER BREMEN - DINAMO ZAGREB 2:1 (0:1)
Almeida 46., Jensen 85.; Balaban 45.

SALZBURG - ŠAHTJOR 1:0 (1:0)
Zickler 10./11-m

AJAX - SLAVIJA PRAGA 0:1 (0:0)
Kalivoda 76./11-m

SPARTA PRAGA - ARSENAL 0:2 (0:0)
Fabregas 72., Hleb 90.

SEVILLA - AEK 2:0 (0:0)
Fabiano 48., Kanoute 67.

Povratne tekme bodo 28. in 29. avgusta.
Ajax v velikih težavah