Louis van Gaal se seli na vročo bavarsko klop. Foto: Reuters
Louis van Gaal se seli na vročo bavarsko klop. Foto: Reuters

Nekdanji trener Ajaxa, Barcelone in nizozemske reprezentance je letos AZ Alkmaar popeljal do prvega naslova nizozemskega prvaka po letu 1981. Pogodba z AZ Alkmaarjem ga je vezala do leta 2010, vendar sta se vodstvi obeh klubov dogovorili o predčasni prekinitvi, poroča nizozemska televizija NOS. Uradna predstavitev stratega na Säbener Strasse bo v petek.

Prestop je potrdil tudi predsednik izvršnega odbora bavarskega kluba Karl-Heinz Rummenigge. Van Gaal bo z delom začel prvega julija letos, njegova pogodba pa velja do 30. junija 2011.

Največji problem za prestop van Gaala je bila odškodnina v višini 2,5 milijona evrov, ki jo je zahteval muhasti predsednik Alkmaarja Dirk Scheringa. "Bayern je zame sanjski klub. Ko sem dobil povabilo, nisem niti za trenutek razmišljal," je pred dnevi izjavil 57-letni van Gaal.

Letos je bila zelo stresna sezona v Münchnu
Bayern, ki se bori za naslov prvaka v Bundesligi, je 27. aprila odpustil Jürgena Klinsmanna in kot začasnega trenerja imenoval Juppa Heynckesa. Menjava je že obrodila sadove, saj so Bavarci pod vodstvom 64-letnega stratega nanizali tri zmage in se na vrhu izenačili z Wolfsburgom. V soboto jih čaka gostovanje v Hoffenheimu, v zadnjem krogu pa na Allianz Areno prihaja Stuttgart.

R. K./A. G.