Evropsko prvenstvo bo med 12. in 29. junijem na Slovaškem. Foto: www.alesfevzer.com
Evropsko prvenstvo bo med 12. in 29. junijem na Slovaškem. Foto: www.alesfevzer.com

V skupini H varovanci Mileta Ačimovića vodijo. Imajo točko več kot Francozi, ki pa jih v kvalifikacijah čaka še obračun z Avstrijo. V primeru enakega števila točk bo prva Francija, saj ima boljši medsebojni izkupiček, vseeno pa se je Slovenija že prvič uvrstila na evropsko prvenstvo, saj bo najmanj ena izmed najboljših treh drugouvrščenih reprezentanc, ki bodo odpotovale na turnir. Preostale gredo v dodatne kvalifikacije. Slovenci so neporaženi že več kot leto dni in na petih zaporednih gostovanjih.

Slovenska reprezentanca do 21 let je sicer enkrat že nastopila na EP-ju, a je takrat skupaj z Madžarsko gostila turnir, zato je bila nanj uvrščena neposredno. Tokrat so si mladi slovenski nogometaši prvič prek kvalifikacij zagotovili nastop med elito stare celine.

Več priložnosti Slovenije v prvem polčasu

V prvem polčasu so bili bližje zadetku Slovenci. V 32. minuti so sprožili edini strel v okvir vrat, ko se je po podaji s kota Svita Sešlarja priložnost ponudila Marcelu Ratniku. Najprej je poskusil z glavo, potem pa je po odbiti žogi streljal z desne strani, a je Simon Spari branil.

Štiri minute pozneje sta po levi strani kombinirala Sešlar in Srđan Kuzmić, ki je s podajo iskal Tia Cipota, toda odbita žoga je prišla do Enrika Ostrca, ki je z roba kazenskega prostora za las meril mimo vrat. Pred koncem polčasa se je vezistu ponudila še ena velika priložnost. Sešlar je v kazenski prostor poslal žogo do Cipota, ta jo je vrnil Ostrcu, ki je imel veliko prostora, a jo je slabo zadel.

V sodnikovem dodatku prvega dela je po akciji s Cipotom Kuzmić z leve strani poslal predložek v sredino, žoga se je odbila od Fabiana Wohlmutha in celo zadela vratnico, potem pa končala v kotu.

Gradišar hitro odgovoril na vodstvo Avstrije

56. minuta je tekla, ko je Avstrija povedla. Thierno Ballo je na desni strani kazenskega prostora podal Nikolausu Wurmbrandu, ki je skušal poslati predložek v sredino, žoga pa je v roko zadela Kuzmića. Z bele točke je bil uspešen Ballo.

Ačimovićeva vrsta je hitro odgovorila in devet minut pozneje izenačila. Po akciji na desni strani je Dino Kojić, ki je takoj po prihodu na zelenico poživil slovensko igro, podal Adrianu Zeljkoviću, ta je zaposlil Sešlarja, ki je podaljšal do Kuzmića. Levi bočni branilec je prodrl v kazenski prostor in podal pred vrata, kjer se je odlično znašel Nejc Gradišar in zatresel mrežo.

Zadetek Ratnika razveljavljen

Zeljković je, ko je tekla 71. minuta, nevarno streljal z razdalje. Žoga je zadela Matthiasa Braunöderja in zletela mimo vrat. Iz kota je Sešlar našel Ratnika, ki je slabo zadel žogo, a potem odbito pospravil za Sparijev hrbet, toda zaradi prepovedanega položaja je bil gol razveljavljen. Tri minute pozneje je imel po lepi podaji Cipota še eno priložnost Gradišar, ki pa žoge ni najbolje zadel.

Spari je deset minut pred koncem ubranil nevaren strel Cipota povsem z desne strani, potem pa so zapretili tudi Avstrijci. Najprej se je veliko prostora na levi strani ponudilo Oluwaseunu Adweumiju, toda slabo je udaril in žoga je bila lahek plen Martina Turka. Tik pred koncem rednega dela je sam proti avstrijskim vratom stekel David Flakus Bosilj, ki je poskusil z lobom, a Spari je z dobro reakcijo preprečil slovensko zmago, na drugi strani pa je v sodnikovem dodatku z glavo nevarno sprožil Tobias Hedl, ki je za las zgrešil cilj.

Gradišar zadel za veliko točko Slovenije v Avstriji

KVALIFIKACIJE ZA EP U-21 – SKUPINA H
AVSTRIJA – SLOVENIJA 1:1 (0:0)
Ballo 56./11-m; Gradišar 65.

CIPER – FRANCIJA 0:3 (0:1)
Ekitike 18., Akliouche 68., Nianzou 89.

Torek:
FRANCIJA – AVSTRIJA

BiH – CIPER

Lestvica:                          
SLOVENIJA          8  5 3 1 14:7 17
FRANCIJA           7  5 1 1 21:4 16
AVSTRIJA           7  3 3 1 10:5 12
BiH                7  1 0 6  4:14 3
CIPER              7  0 2 4  4:22 2