Steven Gerrard in Rafael Benitez s petim pokalom za Liverpool leta 2005. Foto: EPA
Steven Gerrard in Rafael Benitez s petim pokalom za Liverpool leta 2005. Foto: EPA
Liverpool je v finalu izgubil le leta 1985. Foto: EPA
Na olimpijskem stadionu v Atenah bo 35.000 angleških in italijanskih navijačev. Foto: EPA
Kaka, Milan
Kaka je letos dosegel že deset zadetkov ... Foto: EPA
Peter Crouch
... Peter Crouch pa šest. Foto: Reuters
Paolo Maldini
Čez nekaj let bo morda pokal za zmago v Ligi prvakov osvojil tudi sin Paola Maldinija Christian, ki že igra v mlajših selekcijah Milana. Foto: EPA

V atenskem finalu se bosta pomerila dva evropska velikana Milan in Liverpool. Italijanski gigant ima v svojih vitrinah šest evropskih naslovov, angleški pa le enega manj. Bolj uspešen je le najboljši klub 20. stoletja madridski Real, ki je na vrhu Evrope stal devetkrat.

Enajsta zmaga za Italijo ali Anglijo?
Zmagovalec bo svoji domovini prinesel 11. zmago v najelitnejšem nogometnem tekmovanju na svetu, s čimer bo izenačil rekord Špancev. Ti so preostali dve lovoriki osvojili z Barcelono.

Enajst je tudi številka finalnega nastopa Milana, ki ima šest zmag in štiri poraze. Odstotek zmag v finalih je še višji pri Liverpoolu, ki ima pet zmag, edini poraz pa je doživel leta 1985, ko je na znameniti tekmi v Bruslju izgubil proti Juventusu.

Ponovitev finala bomo videli že petič
Vsi imamo v spominu finale istih nasprotnikov izpred dveh let. A v Atenah ne bomo videli prve ponovitve finala. Samo Milan je že dvakrat proti istemu nasprotniku v finalu igral dvakrat. Rdeče-črni so dvakrat ugnali Benfico (1963 in 1990), proti Ajaxu pa so enkrat zmagali (1969) in enkrat izgubili (1995). Po dvakrat so v velikem finalu med seboj igrali še Real in Reims (1956 in 1959) ter Ajax in Juventus (1973 in 1996).

Angleško-italijanski finale bo na sporedu šestič. V petih obračunih so imeli nekoliko več uspeha Angleži, ki so osvojili tri lovorike.

Milan blesti v Grčiji
Nogometaši Milana bodo že tretjič v Grčiji igrali v finalu kakega evropskega pokala. Leta 1973 so v Solunu v finalu Pokala pokalnih zmagovalcev premagali Leeds, leta 1994 pa so na olimpijskem stadionu Spiridon Louis v Atenah s 4:0 povozili sanjsko ekipo Barcelone. 13 let pozneje bodo finale proti Liverpoolu igrali prav na istem stadionu, ki je bil obnovljen za olimpijske igre leta 2004.

Dolga pot za finalista
Oba finalista imata za seboj dolgo pot, saj sta morala za nastop v Ligi prvakov igrati še v 3. krogu kvalifikacij. To se je nazadnje zgodilo v sezoni 1998/1999, ko sta kvalifikacije igrala tudi Manchester United in Bayern. Liverpool je na 14 tekmah slavil devetkrat, dvakrat remiziral in trikrat izgubil, na drugi strani pa je Milan osemkrat zmagal ter po trikrat remiziral in izgubil. Zanimivo je, da imata oba kluba enako razliko v zadetkih - 21:10. Pri Italijanih je prvi strelec Kaka, ki je v polno zadel desetkrat, pri Liverpoolu pa Peter Crouch s šestimi zadetki. Milan je letos osemkrat ohranil svojo mrežo nedotaknjeno, Liverpool pa sedemkrat.

En gotovi jubilej za Milan, kaj pa drugi
Igralci s severa Italije bodo v evropskih tekmovanjih odigrali jubilejno 300. tekmo. Do še enega jubileja - 500 doseženih zadetkov pa morajo v sredo poslati dve žogi v mrežo svojega nasprotnika. Na drugi strani bodo redsi zaigrali 267. tekmo v Evropi, doslej so se zadetka veselili 474-krat.

Čeprav javnost Milan pogosto označuje za ne preveč atraktivno ekipo, pa bi Italijane lahko označili za izjemno konstantno ekipo, saj se je že šesto leto zapored uvrstila najmanj v četrtfinale Lige prvakov. Od obstoja Lige prvakov pa bo v finalu zaigral že šestič, s čimer Milan lahko razglasimo za najuspešnejši klub od nastanka Lige prvakov.

Redsi v družbi Bayerja in Valencie
Liverpool brez dvoma velja za najtrofejnejši angleški klub, a državni prvak ni bil že polnih 17 let. A to (kar se tiče finalistov Lige prvakov) še zdaleč ni rekord. Še slabšo statistiko imata Bayer in Valencia. Bayer, ki je v finalu 2002 izgubil proti Realu, sploh še nikoli ni bil nemški prvak, Valencia pa je bila 30 let brez državnega naslova, ko je leta 2001 izgubila finale proti Bayernu.

Sin in oče, oče in sin
Pri Milanu vsi poznamo znamenito legendo družine Malidini. Oče Cesare Maldini je evropski prvak z Milanom postal leta 1963, sinu Paolu je to uspelo kar štirikrat (1989, 1990, 1994 in 2003). Noben oče od igralske zasedbe Liverpoola sicer ni postal evropski prvak, temu je bil še najbliže Miguel Reina, ki je leta 1974 v dresu madridskega Atletica izgubil proti Bayernu. Njegov sin Pepe ima zdaj priložnost, da gre z Liverpoolom prav do konca.

Kaj pa pravi barva dresa?
Za konec se še enkrat dotaknimo tistega finala iz Carigrada 2005. Pred takratnim finalom je veljalo, da je Liverpool vse naslove osvojil v rdeči, Milan pa zadnjih pet v beli barvi. Liverpool je takrat v rdečih dresih ugnal bele Italijane. Tokrat je uradni gostitelj Milan, ki bo zaigral v rdeče-črni barvni kombinaciji. Je to že napoved zmagovalca?

Slavko Jerič