Raziskava, ki so jo opravili italijanski imunologi in specialisti za pljučne bolezni, ugotavlja, da je ob velikih naporih večja verjetnost, da nogometaši in drugi vrhunski športniki novi koronavirus vdihnejo globoko v pljuča.

Strokovnjaki ugotavljajo, da se ob velikih telesnih naporih virus zarije globoko v pljuča, kjer lahko naredi veliko škode. Foto: EPA
Strokovnjaki ugotavljajo, da se ob velikih telesnih naporih virus zarije globoko v pljuča, kjer lahko naredi veliko škode. Foto: EPA

Virus povzroči koronavirusno bolezen 19, ki lahko sproži pljučnico in druga respiratorna obolenja.

Možnost širjenja še posebej velika v ekipnih športih
"Ni naključje, da so številni nogometaši v urah po zadnji odigrani tekmi pred prekinitvijo tekmovanj poročali o vročini, suhem kašlju in slabem počutju,"
so zapisali avtorji študije Paolo Matricardi, Roberto Dal Negro in Roberto Nisini in dodajali, da je možnost širjenja okužbe še posebej velika v ekipnih kontaktnih športih.

Do 25. maja bo več znanega o nadaljevanju prvenstev
Evropska nogometna zveza (Uefa), ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin, je nacionalnim zvezam naročila, naj jo obvestijo do 25. maja, ali in kdaj nameravajo nadaljevati sezono. Vodstvo lig in združenj nogometašev pa je že večkrat poudarilo, da želijo dokončati prvenstva, a le če bodo zdravstvene okoliščine to dovoljevale.