Milenko Ačimovič (12 golov), v Avstriji znan tudi kot kralj standardnih situacij, je v jesenskem delu zabil 4 enajstmetrovke, dva prosta strela in enkrat naravnost iz kota! Foto: EPA
Milenko Ačimovič (12 golov), v Avstriji znan tudi kot kralj standardnih situacij, je v jesenskem delu zabil 4 enajstmetrovke, dva prosta strela in enkrat naravnost iz kota! Foto: EPA
Nastja Čeh
Panssereikos, klub iz Serresa na severu Grčije, se je po zaslugi Čeha prvič prebil v polfinale grškega pokala. Ptujčan je igrišče zapustil pri izidu 3:0 za goste, na koncu so rdeči slavili s 3:2; prvo srečanje se je končalo z 0:0. Foto: RTV SLO
Milivoje Novakovič
Prvi napadalni adut Slovenije in Kölna, za katerega je v tej sezoni dosegel že 12 zadetkov od skupno 25 Kölnovih, ni zadel že štiri tedne oz. natančno 333 minut. Foto: EPA

Dunajska Austria je pod taktirko Ačimoviča razbila Lask s 4:0. "Mile" je priskrbel prosti strel, s katerega je Kitajec Sun popeljal vijoličaste v vodstvo, nato pa še začel akcijo za 2:0. V 74. minuti je "joker" Srečka Katanca izkoristil lep predložek Topića. Popoln večer je 32-letnemu Ljubljančanu preprečila vratnica ob koncu 1. polčasa, potem ko je Ačimovič poskušal zadeti neposredno iz kota (!), kar mu je že uspelo na jesenskem obračunu teh dveh tekmecev v Linzu.

Čeh pokopal Panathinaikos
31-letni Ptujčan je prestopil v Grčijo k malo znanemu Panserraikosu, potem ko se je njegov nekdanji klub Himki sicer obdržal v prvi ruski ligi, a se ob tem znašel v hudih finančnih težavah. Čeh je v štirih dneh na dveh tekmah za "leve" zabil kar tri gole. Pri tem bo njegova 11-m proti AEK-ju hitro šla v pozabo (1:5), še vedno pa odmeva njegov prispevek k pokalnemu uspehu nad slovitim Panathinaikosom. Sredi Aten je Panserraikos na povratni tekmi četrtfinala slavil s 3:2, drugi in tretji gol pa sta bila delo nekdanjega slovenskega reprezentanta, ki je najprej izkoristil najstrožjo kazen, nato pa dokončal hiter protinapad.

Tonči igra z glavo
Omonia je imela z AEK-om veliko več uspeha (4:1), kar je tudi razumljivo, saj je na drugi strani klub iz Larnake in ne iz Aten. Žlogar je v 51. minuti tekme po dvojni podaji z Aloneftisom z vrha kazenskega prostora z glavo lepo ukanil nasprotnega vratarja za 2:0. 31-letni Izolčan je s šestimi goli četrti strelec kluba, ki na drugem mestu za vodilnim Apoelom zaostaja za dve točki.

Handanovič po poškodbi spet v vratih
Udinese je iz Rima odnesel točko (1:1), po poškodbi kolena pa je za Videmčane spet branil Samir Handanovič. "Sarma" je nekajkrat nezanesljivo posredoval ob visokih žogah, česar pa Roma ni znala izkoristiti. Pri zadetku Mirka Vučinića je bil prvi reprezentančni vratar bolj ali manj nemočen, zato pa se je izkazal z odlično obrambo ob prodoru Vincenze Montelle, ki se je sam znašel pred vrati Udineseja. V Serii B je Zlatko Dedič v igro znova vstopil iz klopi (v 72. minuti), kar pa ni prineslo spremembe izida med Frosinonejem in Livornom (1:1).

Grenoble se vzpenja
Boštjan Cesar je odigral vseh 90 minut za Grenoble, ki je z 2:1 ugnal Caen in se zasidral na 9. mestu. Cesar je kraljeval v zračnih dvobojih, v drugem polčasu pa po kotu zapravil priložnost za zadetek. Valter Birsa (Auxerre) se v Rennesu ni proslavil in je bil na levi strani tako rekoč neviden, zaradi česar je bil zamenjan v 73. minuti. Bojan Jokič še naprej ostaja na stranskem tiru Sochauxa.

Podobno kot Jokiču se v belgijskem Gentu godi Marku Šulerju, medtem ko je Zlatan Ljubijankič dobro oddelal obračun s predzadnjim Tubizom (2:0; igral do 70. minute). Tretji reprezentančni branilec, ki ni videl prave igre, je bil Branko Ilič (Betis). Kljub zmagi Koblenza v 2. nemški ligi nad Osnabrückom (3:0) je bil nejevoljen tudi Matej Mavrič, ki je moral zaradi drugega rumenega kartona predčasno v slačilnico.

Aplavz za Šišiča
Mirnes Šišič je drugo tekmo v dresu Crvene zvezde prvič začel v udarni enajsterici in si ob odhodu z igrišča v 69. minuti tekme z Napredkom iz Kruševca (4:0) prislužil aplavz zbranih navijačev na Marakani. Po nizu uspešnih predstav Daliborja Stevanoviča je Vittesse tokrat prvič izgubil, odkar se je klubu iz Arnhema pridružil 24-letni Ljubljančan. Volendam je bil boljši z 1:0.

Se bosta Koren in WBA rešila?
Köln je v Gelskenkirchnu klonil pred Schalkejem z 0:1, za "kozličke" sta Mišo Brečko in Milivoje Novakovič odigrala vso tekmo, "Nova" pa je resno ogrozil vrata "knapov" le s prostega strela v 25. minuti, ko je žoga le za malo zgrešila levo vratnico. Kapetan Slovenije Robert Koren je imel skupaj s soigralci pri West Bromwichu zaradi pokalnih tekem prosti konec tedna. Trening je WBA-ju prišel zelo prav, saj deset krogov pred koncem za rešilnim 17. mestom zaostaja za velikih 6 točk.

T. G.