Milivoje Novaković na Japonskem doživlja nov strelski razcvet in s tem potrjuje besede, da je v Verdenikovi Omiji našel pravi klub za nadaljevanje kariere. Foto: Aleš Fevžer
Milivoje Novaković na Japonskem doživlja nov strelski razcvet in s tem potrjuje besede, da je v Verdenikovi Omiji našel pravi klub za nadaljevanje kariere. Foto: Aleš Fevžer
Milivoje Novaković (Omija Ardidža)
Ponedeljkovo tekmo Omije in Hirošime je zaznamoval boleč zmagoviti gol Tomijame, ki je po strelu z glavo trčil naravnost v obraz gostujočega vratarja Masude, ta pa je obležal nezavesten. Šele po 20 minutah zdravniške oskrbe je bil Masuda toliko pri sebi, da so ga lahko z rešilcem odpeljali naravnost v bolnišnico. Foto: Youtube
Giorgio Chiellini (Juventus) - Josip Iličić (Palermo)
Vidno načeti Josip Iličić ni zmogel doseči gola še na šesti zaporedni tekmi. Juventus je premagal Palermo z 1:0 in postal italijanski prvak, Siciljance pa čaka v zadnjih 3 krogih težak boj za obstanek v Serii A. Foto: EPA
Srečko Katanec in Marko Šuler
Selektor Srečko Katanec je zaradi novic in dogodkov zadnjih tednov lahko veliko boljše volje: napadalci so začeli zadevati, vezisti igrati in podajati, med igralsko "žive" pa sta se vrnila še Armin Bačinović in Marko Šuler. Foto: Aleš Fevžer

V J-1 ligi so v zadnjih štirih dneh odigrali kar dva kroga, "slovenska" Omija Ardidža pa je slavila tako v petek kot v ponedeljek, dva ključna gola je dosegel Milivoje Novaković, s čimer so se "veverice" utrdile na samem vrhu lestvice. V petek pri sicer zadnji Oiti Trinita je "Nova" zabil sijajen gol iz polvoleja, ki se je na koncu izkazal za zmagovitega. V ponedeljek doma proti Sanfrecce Hirošimi je 33-letni Ljubljančan zadel še z glavo, ponovno za 1:0, a tokrat so varovanci Zdenka Verdenika slavili z 2:1, pri čemer je odločilni gol dosegel Tomijama, ki je predtem zamenjal Zlatana Ljubijankića.

V 11 dneh na 4 tekmah zabil 5 golov
Omija zdaj v prvenstvu ne pozna poraza že 21 tekem, a pomembneje je, da po četrtini prvenstva z 8 zmagami, od tega s 7 zaporednimi, in 2 remijama uživa na vodilnem mestu lige. S skupno 5 goli se "Novu-akovu-itchi" kot je zapisal japonsko navdahnjeni LiveScore počasi bliža tudi vrhu najboljših strelcev, kjer za vodilnim dvojcem Toyoda in Vatanabe zaostaja le še za dva gola. Vključno s pokalno tekmo je "Nova" na zadnjih 4 tekmah v 11 dneh dosegel kar 5 golov!

Kölnu bežijo kvalifikacije za prvo ligo
Letos Slovenci niso imeli predstavniki v očitno trenutno najmočnejši nogometni ligi v Evropi - v 1. Bundesligi, zato pa sta si Mišo Brečko in Dominic Maroh v nekdanjem Novakovićevem klubu obetala, da bi v njej zaigrala v prihodnji sezoni. Köln je letos slabo začel, a nato stopnjeval formo in se do konca marca vmešal v boj za 3. mesto, ki prinaša kvalifikacije. Zdaj so se "kozlički" zaleteli in na zadnjih 5 tekmah osvojili le 5 točk, v soboto pa v Bochumu izgubili realne možnosti, da še ujamejo Kaiserslautern, ki jim dve tekmi pred koncem beži za 4 točke.

Dedić zadeva, Bochum pa zmaguje
Bochum nasprotno doživlja preporod, z njim pa tudi Zlatko Dedić, ki je po prihodu trenerja Petra Neururerja postal prvi napadalec "zeber". Primorec je med zmagovitim nizom 4 tekem, s čimer se je Bochum rešil izpada, dosegel že četrti gol. V 65. minuti je Dedić z glavo zadel za 1:1, v 83. minuti pa je stresel še prečko, vmes pa je Maltritz že pokopal upe gostov, pri katerih sta v obrambi tako kapetan Brečko kot Maroh porumenela.

Koren napredoval, Velikonja pa zaigral
Tretjič v zadnjih petih letih se napredovanja v Premier ligo veseli nekdanji reprezentančni kapetan Robert Koren, ki pa lahko tokrat zanesljivo računa, da bo kot kapetan del prvoligaških načrtov Hull Citjya. "Tigri" so na dramatični končnici Championshipa brez poškodovanega Korena igrali proti prvaku druge angleške lige Cardiff Cityju, pri katerem se je zgodilo nekaj neverjetnega - po 8 mesecih je zaigral Etien Velikonja, in to prvič celo v prvi postavi, a je na igrišču zdržal le do odmora.

Šuler po pol leta ponovno igral za Legio
Podoben "čudež" se je zgodil tudi na Poljskem - po pol leta so se pri Legii spomnili na slovenskega reprezentančnega branilca Marka Šulerja, ki je po dolgem sedenju na klopi in pozneje na tribuni v preteklem tednu odigral kar dve tekmi in varšavski klub ni prejel gola tudi po zaslugi vidne predstave skoraj pozabljenega Korošca. Prvič po 10. novembru je Šuler zaigral kar na prvi finalni tekmi poljskega pokala pri Slask Vroclavu (Dalibor Stevanović je odigral vso tekmo, Rok Elsner pa je bil na klopi) in Legia si je z zmago v gosteh z 0:2 napol že zagotovila prvo letošnjo lovoriko. Velik korak k naslovu so Varšavčani naredili tudi v prvenstvu, kjer so v nedeljo ugnali Lechio z 1:0, Šuler pa je v celoti odigral šele tretjo prvenstveno tekmo sezone.

Anđelković zadel in pordel
Burno tekmo je imel nekdanji (?) slovenski reprezentančni branilec Siniša Anđelković, ki je na tekmi Serie B Crotone - Modena v sodnikovem podaljšku 1. polčasa najprej z glavo znižal na 2:1, v 80. minuti pa je zaradi drugega ostrega prekrška prejel rdeči karton. Modena, za katero je Dejan Lazarević v napadu igral vse do 92. minute, je po porazu ostala brez realnih možnosti, da bi se v zadnjih dveh krogih italijanske druge lige borila za "playoff" za vstop v Serio A.
Veliko bližje vrnitvi v prvo ligo je Armin Bačinović, ki je znova začel redno igrati, Verona pa nizati zmage, s katerimi se je zdal prebila že na 2. mesto Serie B, ki tudi prinaša neposredno napredovanje v italijansko elito.

Na prvega čakal 8 mesecev, na drugega 18 minut
Za izven: svoj prvi veliki trenutek na tujem je dočakal Korošec Roman Bezjak. Konec lanskega avgusta je iz Celja prestopil v klub Ludogorec iz Bolgarije. 24-letni napadalec je dolgo pobiral drobtinice, v petek pa je postal junak zmage nad Černomorcem (3:0). Najprej je zadel v 59. minuti z diagonalnim strelom, v 77. minuti pa je postavil končni izid s silovitim polvolejem. Z zmago je klub Razgrada na 1. mestu bolgarske lige ohranil 2 točki prednosti pred Levskim Sofijo.

Zadnji še sveži gol Novakovića (od 1:08)

"Kakšen udarec Novakovića!"

Prva dva gola Bezjaka v Bolgariji

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca (24+2)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe

VRATARJI (3)

Jasmin Handanović
MariborTriglav - Maribor 2:2 (P);
Triglav - Maribor 1:2
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Samir Handanović
Inter (ITA)Napoli - Inter 3:1
vso tekmo/
Jan Oblak
Rio Ave (POR)Olhanense - Rio Ave 1:0
vso tekmo/

BRANILCI (8)

Mišo Brečko
Köln (NEM II)Bochum - Köln 2:1
vso tekmov 67' - 4. karton
Boštjan Cesar (c)
Chievo (ITA)Chievo - Cagliari 0:0

80' (0:0)

v 41' - 9. karton
Branko Ilić
Anorthosis (CIP)* prosti konec tedna *
-grška velika noč
Bojan Jokić
Chievo (ITA)Chievo - Cagliari 0:0/
na klopi
Dominic Maroh
Köln (NEM II)Bochum - Köln 2:1vso tekmov 50' - 7. karton
Aleksander Rajčević
MariborTriglav - Maribor 2:2 (P);
Triglav - Maribor 1:2
/poškodba kolena
Andraž Struna
Cracovia (POL II)Cracovia - Kolejarz Strože 2:2
/na klopi;
na klopi
Marko Šuler
Legia Varšava (POL)Slask Vroclav - Legia 0:2
Legia - Lechia Poznan 1:0

vso tekmo;
vso tekmo

zaigral prvič po 10. novembru!

VEZISTI (7+2)

Armin Bačinović
Hellas Verona (ITA II)Verona - Pro Vercelli 3:1
vso tekmo/

Goran Cvijanović

MariborTriglav - Maribor 2:2 (P);
Triglav - Maribor 1:2
65' (1:1)
vso tekmo
/;
/
* Josip Iličić
Palermo (ITA)Juventus - Palermo 1:071' (1:0) /
Kevin Kampl *
Salzburg (AVT)

Salzburg - Admira 2:1

vso tekmo
/
* Andraž Kirm
Groningen (NIZ)VVV - Groningen 0:0
vso tekmo/
Rene Krhin
Bologna (ITA)Lazio - Bologna 6:0
53' (5:0)/
Jasmin Kurtić
Palermo (ITA)

Juventus - Palermo 1:0

vso tekmo
/
Aleš Mertelj
MariborTriglav - Maribor 2:2 (P);
Triglav - Maribor 1:2
80' (2:1) ;
77' (1:1)
v 65';
/
Aleksandar Radosavljević
VVV Venlo (NIZ)VVV - Groningen 0:0vso tekmo
/

NAPADALCI (6)

Valter Birsa
Torino (ITA)Milan - Torino 1:0
/

na klopi

Zlatko Dedić
Bochum (NEM II)Bochum - Köln 2:1vso tekmo v 65' za 1:1 - 8. gol
Dejan Lazarević
Modena (ITA II)Crotone - Modena 2:1
92' (2:1) /
Zlatan Ljubijankić
Omija Ardidža (JAP)Oita Trinita - Omija 0:2;
Omija - Sanfrecce Hirošima 2:1
vso tekmo;
73' (1:0)
/;
/
Tim Matavž
PSV (NIZ)PSV - NEC 4:2
68' (2:1) podaja za 2:0 - 8. podaja
Milivoje Novaković
Omija Ardidža (JAP)Oita Trinita - Omija 0:2;
Omija - Sanfrecce Hirošima 2:1
88' (0:2) ;
vso tekmo

v 18' za 0:1 - 4. gol; v 67' za 1:0 - 5. gol