Dalibor Stevanovič je prvi zadetek na Nizozemskem posvetil sinu Adrianu, tokrat pa je proslavljal dosti bolj običajno. Foto: EPA
Dalibor Stevanovič je prvi zadetek na Nizozemskem posvetil sinu Adrianu, tokrat pa je proslavljal dosti bolj običajno. Foto: EPA
Goran Šukalo
Goran Šukalo je za slovensko izbrano vrsto nastopil že 32-krat. Si bo obrambni vezist izboril mesto v Kekovi četi? Foto: RTV SLO
Haris Vučkić
Bo Harisu Vučkiću v nasprotju s številnimi mladimi slovenskimi nogometaši, ki so se podali v tujino, le uspelo? Foto: MMC RTV SLO
Samir Handanovič
Bo Samir Handanovič lahko branil na četrtkovi povratni tekmi pokala Uefa? Foto: MMC RTV SLO

Slovenske nogometne "ladje" so pretekli teden dosegle pet golov, posebno mesto med njimi pa pripada Šukalu, ki je zaradi napačne diagnoze in komplikacij pri poškodbi mišice izgubil tako rekoč celotno koledarsko leto 2008, hkrati pa izginil iz "slovenskega nogometnega radarja".

Vezist z občutkom za gol
27-letni Koprčan
je z dvema zadetkoma pripomogel k uspehu Koblenza nad visokoletečim Fürthom. V 34. minuti je zadel z diagonalnim strelom z roba kazenskega prostora, deset minut kasneje pa je bil najspretnejši z glavo. Vso tekmo za TuS je odigral tudi Matej Mavrič, Koblenz pa je splezal iz območja izpada. Nürnberg Dominica Maroha je z 1:0 ugnal Wehen Aleša Kokota.

Köln Allianz Areno zavil v črnino
Odlično je šlo v elitni nemški ligi Mišu Brečku in Milivoju Novakoviču, ki sta se v Münchnu s Kölnom veselila presenetljivega uspeha nad Bayernom (1:2). Oba Slovenca sta odigrala vso tekmo in sta se s "kozlički" prebila na spodobno deseto mesto na lestvici.

Dado uživa v Arnhemu
Dalibor Stevanovič
je na srečanju nizozemskega prvenstva med Vitessom in Rodo (3:0) dosegel prvi zadetek, ki mu ga je dobesedno podaril vratar gostov Bram Castro. To je bil drugi zadetek povratnika v slovensko reprezentanco, ki je januarja okrepil vrste kluba iz Arnhema, ki trenutno zaseda v Eresdivisie deseto mesto.

Birsov tretji gol sezone, a prvi za Auxerre
Valter Birsa
je v Le Havru v igro vstopil v 74. minuti, že čez dve minuti pa se je prelevil v moža odločitve za Auxerre (2:1). Birsa je zamenjal Kahlenberga, ki je za goste zadel v prvi minuti srečanja. Coulibaly je v 76. minuti na sredini prestregel žogo, Pedretti je na desni zaposlil Jelena, ta pa je z natančnim predložkom našel osamljenega slovenskega napadalca, ki je z levico zanesljivo zadel. Birsa je v tretjem nastopu za AJA (posojen s strani Sochauxa do konca sezone) zabil prvi gol, skupno pa tretjega v sezoni.

Po zamenjavi sredine gre na bolje tudi Boštjanu Cesarju, ki se je ustalil v srcu obrambe Grenobla, ki je po skalpu Bordeauxa presenetil še drugouvrščeni Paris SG. Parižani so sredi Savojskih Alp osvojili le točko, v obrambi je kraljeval Cesar, ki si je vnovič prislužil rumeni karton. Bojan Jokič za Sochaux ni igral.

Poraz Korena, odličen krst Vučkiča
Na Otoku je Robert Koren z West Bromwichem doživel 16. prvenstveni poraz, za "baggiese" je bil z 2:0 premočan Fulham. Slovenski kapetan je bil kot običajno med boljšimi igralci gostov, po prvem zadetku na tekmi je s strelom z razdalje resno ogrozil Schwarzerja.

Blesteče je svojo kariero v Angliji začel veliki up slovenskega nogometa - Haris Vučkič, ki je pred tednom zaigral za rezervno moštvo Newcastla. Ob boku Alana Smitha je v 2. polčasu srečanja proti Blackburnu zadel z 20 m. Uspešen je bil tudi v soboto, ko je prvič zabil gol tudi za mladince, ki so s 4:2 odpravili Derby. Očitno se 16-letni Ljubljančna odlično počuti med "srakami".

Handanovič prvič letos ni branil
Udinese je po zapravljenem vodstvu na Poljskem, ko je v Pokalu Uefa Lechu dovolil izenačenje na 2:2, v italijanskem prvenstvu doživel še poraz s Torinom (1:0). Čeprav je bil za obračun na Olimpicu v začetni postavi napovedan Samir Handanovič, kljub temu prvič letos v Serii A ni branil mreže Videmčanov, saj si je na ogrevanju tik pred tekmo poškodoval koleno, zaradi česar je med vratnici stopil Belardi, na klopi za rezerve pa je bil mladi vratar Jan Koprivec.

Dedič proti Parmi le na klopi
V Serii B je Jasmin Handanovič v štirih dneh doživel dva poraza, njegova Mantua je kljub njegovim obrambam izgubila z Ascolijem (2:0) in Triestino (1:0). Zlatko Dedič je izgubil pravi strelski občutek, zato je samo s klopi pospremil poraz Frosinoneja s Parmo (1:2), njegovim matičnim italijanskim moštvom.

Branko Ilič je po uspešni igri proti Barceloni (2:2) tokrat proti Realu obsedel na klopi in se tako izognil neposrednemu sodelovanju pri blamaži Betisa v Madridu (6:1).

"Zlajo" zadeva, Gent izgublja
Gent
Zlatana Ljubijankiča in Marka Šulerja je v preteklem tednu na domačem igrišču dvakrat klonil. V sredo je bil z 1:2 močnejši Anderlecht, "Zlajo" pa je v 92. minuti omilil poraz s šestim prvenstvenim zadetkom. V soboto je bil od "bikov" močnejši tudi Germinal Beerchot (1:3), tokrat je statistika Ljubijankiča ostala prazna, medtem ko je bil Šuler vnovič le rezerva.

Na vrhu lestvic od slovenskih reprezentantov ostaja še naprej le Tonči Žlogar, katerega Omonia je z 2:0 v gosteh premagala AEL iz Limassola. Drugi zadetek za goste je v 87. minuti prispeval ravno diplomirani pravnik iz Izole.

T. G.