Izgredi na Siciliji so šokirali Italijo. Foto: EPA
Izgredi na Siciliji so šokirali Italijo. Foto: EPA

Na stadionih, ki ne ustrezajo varnostnim predpisom, se bodo tekme igrale pred praznimi tribunami. To je velik udarec za klube, saj vsem varnostnim pogojem (videonadzor, oštevilčeni sedeži, elektronski vstop - vrtljiva vrata) zadostujejo le štirje stadioni v Serie A (Rim, Palermo, Siena, Torino) in eden v Serie B (Bologna). Dokončna odločitev, kateri klubi bodo igrali pred praznimi tribunami, bo padla v četrtek. Lastniki klubov so protestirali, a vlada s premierjem Romanom Prodijem na čelu je neomajna.

Ostali ukrepi vključujejo prepoved množične prodaje vstopnic gostujočim navijačem, prepoved vstopa na stadione nasilnim osebam, tudi mladoletnim, prepoved finančnih transkacij med klubi in navijaškimi organizacijami ter strožja kazen za huliganizem. Zaenkrat tudi ne bo poznih večernih tekem.

"Jasno je, da gre za stroge ukrepe. Morda je to edini možen odgovor na tak tragičen dogodek," je pojasnil namestnik notranjega ministra Marco Minniti.

Prazne tribune smrt za nogomet
Zaradi smrti policista Filippa Racitija so pretekli teden odpadle vse tekme. Prvenstvo se bo nadaljevalo ta vikend. Kapetan Milana Paolo Maldini meni: "Bolje bi bilo, da se počaka še en teden, nato pa igra pred navijači. Prazne tribune pomenijo smrt za nogomet."

Še bolj oster je bil predsednik Napolija Aurelio de Laurentis, ki je klimo v državi po smrti policista označil za fašistično. O igranju pred praznimi tribunami pa je dejal: "To je neumna ideja. Tega nam ne morejo vsiliti. Stavkajmo!

A. V.