Federico Macheda je novi junak na Old Traffordu. V nedeljo je v 93. minuti pokopal Aston Villo. 17-letni napadalec naj bi zaigral tudi v torek zvečer. Foto: EPA
Federico Macheda je novi junak na Old Traffordu. V nedeljo je v 93. minuti pokopal Aston Villo. 17-letni napadalec naj bi zaigral tudi v torek zvečer. Foto: EPA
Lisandro Lopez
Lisandro Lopez je v letošnji sezoni Lige prvakov dosegel že šest golov. Foto: Reuters
Emmanuel Adebayor
Emmanuel Adebayor se je vrnil v zmagovitem slogu. Foto: EPA
Arsene Wenger
Arsene Wenger si po štirih letih znova želi lovoriko v vitrini Arsenala. V polfinalu Pokala FA se bodo topničarji pomerili s Chelseajem, v Ligi prvakov pa bo pot do naslova še bolj trnova. Foto: EPA

Rdeči vragi so se v nedeljo izvlekli v sodnikovem podaljšku proti Aston Villi (3:2) in po tej zmagi jim bo težko odvzeti naslov angleškega prvaka. V Ligi prvakov so imeli veliko srečo pri žrebu, saj se bodo pomerili s Portom, nato pa z zmagovalcem dvoboja med Villarrealom in Arsenalom, v drugi polovici žreba pa se bodo med seboj udarili štirje evropski velikani.

Macheda bo spet začel na klopi
Wayne Rooney, Nemanja Vidić
in Paul Scholes niso smeli nastopiti na tekmi proti Aston Villi, trener Alex Ferguson pa se zelo veseli njihove vrnitve proti Portu. Napadalec Dimitar Berbatov bo zaradi poškodbe gležnja odstoten še najmanj dva tedna.

"Vedel sem, da nam bo proti Aston Villi zelo težko, saj so manjkali ključni igralci. V obrambi smo bili premalo odločni. Vrača se Vidić, Ferdinand pa še ni okreval," je sporočil Feguson, ki je bil seveda navdušen nad sanjskim debijem 17-letnega Federica Machede: "Mladenič je opravil izjemno delo. To je bil eden tistih nepozabnih trenutkov. Tudi proti Portu bo v ekipi, začel pa bo na klopi, saj se vrača Rooney."

Tokrat precej manj možnosti za senzacijo
Porto je pred petimi leti v osmini finala senzacionalno izločil rdeče vrage (2:1 in 1:1) na poti k evropskemu naslovu pod taktirko Joseja Mourinha. Portugalci na angleških tleh sicer niso blesteli, saj so preostalih 11 tekem izgubili. "Smo zelo mlada ekipa in nimamo pravih izkušenj na tem nivoju. To je za nas pravi finale," je povedal Lisandro Lopez, ki je letos v Ligi prvakov dosegel že šest zadetkov. Velik adut trenerja Jesualda Ferreire je brazilski napadalec Hulk, ki je v zadnjih tednih v odlični formi.

Wenger računa na eno lovoriko
Arsenal je že 17 tekem neporažen v Premier ligi, a zaradi slabega štarta lahko računa le na četrto mesto. Trener Arsene Wenger vseeno računa na lovoriko v letošnji sezoni, topničarji imajo možnost še Ligi prvakov in v Pokalu FA. "Ne moreš postati angleški prvak, če izgubiš pet izmed prvih 14 tekem sezone. Imamo mlado ekipo, ki se mora še marsičesa naučiti. Zdaj smo precej bolj močni, kot smo bili septembra. Pred tekmo z Villarrealom smo zelo samozavestni, sproščeni in motivirani, da lahko letos še veliko osvojimo," je povedal francoski strateg.

Adebayor že trese
V ekipo sta se vrnila vezist Cesc Fabregas in napadalec Emmanuel Adebayor. Španec je zrežiral oba zadteka napadalcu iz Toga ob sobotni gladki zmagi nad Manchester Cityjem (2:0). Fabregas je zaigral prvič po decembru, ko si je poškodoval koleno. Adebayor je zaradi poškodbe kite v podkolenskem zgibu moral počivati deset tekem. Ob Adebayorju bo v napadu zaigral tudi Theo Walcott

Arsenal ima še vedno težave s poškodbami. Eduardo da Silva, Abou Diaby in Robin van Persie ne bodo igrali na prvi tekmi. Še najbolj bodo topničarji pograšali sijajnega Andreja Aršavina, ki je jeseni še igral za Zenit iz St. peterburga in nima pravice nastopa.

Brez Cazorle bo še precej težje
Villarreal je v soboto doživel pravi polom v Almerii, gostitelji so rumeno podmornico potopili kar s 3:0. Vezist Santi Cazorla si je zlomil golenično kost in zanj je sezona že končana. "Če izvzamemo sobotno tekmo, nismo v teko slabi slabi formi. Cazorla je ključen igralec za nas, a prepričan sem, da lahko tudi brez njega zmagamo," je poudaril branilec Diego Godin.

Villarreal je na El Madrigalu še neporažen v Ligi prvakov. Moštvi sta se pomerili v nepozabnem polfinalu leta 2006. Arsenal je doma slavil z 1:0, na povratni tekmi pa ni bilo zadetkov. Takratni vratar Jens Lehmann je obranil strel Juanu Romanu Riquelmeju z bele točke v zadnji minuti. Topničarji so kasneje izgubili finale Lige prvakov v Parizu proti Barceloni z 1:2.

Četrtfinale, prve tekme, torek ob 20.45:
VILLARREAL - ARSENAL

---------- verjetni postavi: ----------
D. Lopez             Almunia           
A. Lopez             Sagna             
Godin                Toure             
Rodriguez            Gallas            
Capdevila            Clichy            
Cani                 Eboue             
Senna                Song              
Eguren               Denilson          
Pires                Fabregas          
Nihat                Walcott           
Rossi                Adebayor          
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Tom Henning Ovrebo (Norveška)  


MANCHESTER UNITED - PORTO

---------- verjetni postavi: ----------
van der Sar          Helton            
O'Shea               Alves             
Evans                Rolando           
Vidić                Sapunaru          
Evra                 Cissokho          
Ronaldo              Lucho             
Carrick              Meireles          
Scholes              Fernando          
Giggs                Rodriguez         
Tevez                Hulk              
Rooney               Lisandro          
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Konrad Plautz (Avstrija)       



Povratni tekmi bosta 15. aprila.

Sreda ob 20.45:
LIVERPOOL - CHELSEA
BARCELONA - BAYERN
Povratni tekmi bosta 14. aprila.

Polfinale, prvi tekmi, 28./29. aprila:
MAN UTD/PORTO - VILLARREAL/ARSENAL
BARCELONA/BAYERN - LIVERPOOL/CHELSEA
Povratni tekmi bosta 5./6. maja.

Finale bo 27. maja v Rimu.

A. G.