Malce previsok strel kapetana Marcosa Tavaresa ob koncu prve tekme, 27 minut igralca več na povratni tekmi, zgrešena
Malce previsok strel kapetana Marcosa Tavaresa ob koncu prve tekme, 27 minut igralca več na povratni tekmi, zgrešena "zicerja" Rajčevića in Mendyja, neizrabljena tretja menjava ... Trenutki, ko bi Maribor lahko zagrabil srečo, a po 180 minutah je Astana povsem zasluženo izločila lanskega udeleženca Lige prvakov. Foto: BoBo

V koledarskem letu 2013 je Maribor od Uefe prejel 4.382.647 evrov, v letu 2014 pa kar 13.459.892 evrov! Za sezono 2015/16 bodo vijoličasti prejeli vsega 300 tisoč evrov za igranje 2. predkroga in še 250 tisoč evrov nagrade za državne prvake, ki se ne prebijejo v skupinske dele evropskih tekmovanj.

Zlatko Zahovič in Dalibor Volaš (Maribor)
Kazenska premestitev Daliborja Volaša in Aleša Mejača samo tri dni pred povratno tekmo je razkrila težave znotraj moštva, ki ga vodi Ante Šimundža. Bo Zlatko Zahovič obdržal trenerja ali ga bo po evropskem neuspehu zamenjal? Foto: BoBo
Ante Šimundža in Zlatko Zahovič (Maribor)
Zahovič je pred pomembnimi odločitvami, saj Ante Šimundža ni izpolnil klubskega cilja - odigrati šest tekem v Evropi. Samo dve evropski tekmi je Maribor nazadnje odigral v sezoni 2003/04, ko je izpadel proti Dinamu iz Zagreba. Foto: BoBo

poraz vijoličastih proti Astani in hitro slovo od Evrope ocenil kot splet nesrečnih okoliščin.

Mariborčani so v gosteh izgubili z 1:3 in kljub domači zmagi z 1:0 pred tednom dni ter igralcem več v zadnjem delu sinočnje tekme ostali brez nadaljevanja v evropskih tekmovanjih. Po štirih sanjskih sezonah, ko je Maribor štirikrat zapored igral v skupinskem delu, trikrat v Evropski ligi, in se pri tem v sezoni 2013/14 prvič prebil celo v šestnajstino finala, kjer je izpadel proti poznejšemu prvaku Sevilli, in lanskem preboju v pravo Ligo prvakov bodo na Mladinski ulici 29 ostali brez zajetnega prihodka Uefe in njenih vedno tako privlačnih tekem.

Maribor imel kdaj prej tudi srečo, zdaj ne
"Zgodil se je nogomet. Maribor in ekipa so naredili vse za zmago, zato jim ob tem lahko samo čestitam. Igrali smo proti odlični ekipi in lažje se je bilo Astani vrniti v igro ob dveh avtogolih. Ampak to je del sreče, ki pač obstaja v nogometu, tudi mi smo jo kdaj imeli, to je nogomet,"
je po tekmi dejal Zlatko Zahovič, ki krivde za poraz ni pripisal umetni travi, temveč predvsem dvema avtogoloma oziroma odbojema od igralcev Maribora, ki sta prevarala Jasmina Handanovića. Lani najboljši posameznik vijoličastih tokrat ni imel svojega dneva, saj sta prva dva gola padla po njegovih izbijanjih.

"Nikakor ni bila kriva umetna trava, preprosto to je nogomet. Nekdo zadene, nekdo ne, žoga se je dvakrat odbila od našega igralca, tudi oni niso zadeli kar tako iz igre, to je šport," ni bil gostobeseden prvi mož ekipe izpod Kalvarije, ki je v osmih letih sicer popolnoma prerodil Maribor, rešil klub dolgov in ga spremenil v absolutnega nogometnega vladarja Slovenije.

V čakanju na prve kadrovske poteze
Zahovič v prvih izjavah ni razkril, kaj zdaj čaka Maribor, ali bo trener Ante Šimundža zadržal službo ali bodo sledile nove kazni igralcem, kot sta jo bila deležna Dalibor Volaš in Aleš Mejač (premestitev v B-moštvo), kdo je po novem predrag ali odvečen in ali se bodo slovenski prvaki še okrepili. Pod profesionalno pogodbo ima Zahovič kar 52 nogometašev, z neigranjem v Evropi pa ne bo izpostavljenosti tujim klubom in agentom, vrednost igralcev je padla, po njih bo tudi manj povpraševanja.

Sredi poletja, igra pa se samo še doma
Mariborčani se morajo zdaj hočeš nočeš posvetiti domačemu prvenstvu in pokalnemu tekmovanju. "Zdaj gremo naprej, to smo povedali fantom. Kot smo nekdaj imeli srečo, smo tokrat imeli smolo. Treba se je pripraviti na slovensko ligo in na slovenski pokal, nogomet je nogomet," je zaključil Zahovič, ki ga čakajo zahtevne odločitve, kako naprej.

Po izenačenju niso zdržali pet minut
"So vzponi in padci, takšno je življenje. Treba se je pobrati, jutri je nov dan, treba je trenirati, prvenstvo se je komaj začelo,"
je bil po hitrem izpadu potrt bočni branilec Mitja Viler, ki je tudi izpostavil prelomni trenutek tekme: "Takoj po našem golu smo si rekli "Pet minut zdržimo, še pet minut." Žoga se je spet nekako odbila, tam smo "zafurali" vse. V drugem polčasu smo napadali, a to je bilo to. Zdaj moramo vse to prebroditi."

Namesto o Helsinkih, zdaj le še o Domžalah in Olimpiji
V soboto Maribor v 2. krogu Prve lige TS čaka gostovanje v Domžalah, zadnja leta največjem tekmecu vijoličaste prevlade. Kakšne bodo poteze v Ljudskem vrtu do tekme in kaj bodo tam pokazali branilci naslova, ki so v Astani doživeli svoj Zimbru? Pred 15 leti po prvi uvrstitvi v Ligo prvakov je Maribor pod vodstvom Matjaža Keka šokiral prvak Moldavije, tokrat jih je izločil vsaj bogati predsedniški klub iz Kazahstana, in to ravno v sezoni, ko so si priigrali vlogo nosilca 3. predkroga, s čimer se jim je na stežaj odpirala pot v novo evropsko jesen. A namesto na Helsinke, zdaj na Štajerskem mislijo lahko samo še na Domžale, Koper in Olimpijo.

V koledarskem letu 2013 je Maribor od Uefe prejel 4.382.647 evrov, v letu 2014 pa kar 13.459.892 evrov! Za sezono 2015/16 bodo vijoličasti prejeli vsega 300 tisoč evrov za igranje 2. predkroga in še 250 tisoč evrov nagrade za državne prvake, ki se ne prebijejo v skupinske dele evropskih tekmovanj.

Zahovič o Šimundži: Ni potrebe po menjavi
Športna zgodba: O izpadu Maribora iz Evrope
Djuranović in Bozgo po izpadu Maribora iz Evrope
Prašnikar analiziral izpad Maribora iz Evrope
Zahovič o Šimundži: Ni potrebe po menjavi
Športna zgodba: O izpadu Maribora iz Evrope
Djuranović in Bozgo po izpadu Maribora iz Evrope
Prašnikar analiziral izpad Maribora iz Evrope