Luis Enrique se je na Camp Nouu že usedel na svoj novi stolček. Foto: Reuters
Luis Enrique se je na Camp Nouu že usedel na svoj novi stolček. Foto: Reuters
Luis Enrique
Luis Enrique je osmi nekdanji kapetan Barcelone, ki bo klub vodil tudi kot trener. Foto: Reuters
Luis Enrique
Luis Enrique in Josep Maria Bartomeu. Barca je predstavila trenerja, v četrtek pa sledi še podpis pogodbe s prvo okrepitvijo, vratarjem Marcom - Andrejem ter Stegnom. Foto: Reuters
Luis Enrique
Osem let je Luis Enrique nosil dres Barcelone, dve leti pa je bil tudi kapetan. Njegov naslednik je bil Carles Puyol. Foto: EPA

odpisu pogodbe na novinarski konferenci povedal novi trener Barcelone Luis Enrique.

44-letni legendarni vezist katalonskega velikana je že ob podpisu pogodbe za Barcelono B leta 2008, ko je zamenjal Pepa Guardiolo, dejal, da je prišel domov. Zdaj je v klubu, kjer je pred šestimi leti začel trenersko pot in pred desetimi končal igralsko, dobil priložnost tudi v članskem moštvu, ki ga bo vodil dve leti.

"Danes sem najprej pomislil, kako super je to, treniral bom Barco! To je poseben dan zame. Zavedam se odgovornosti in kako zahtevno je to delo, a že komaj čakam, da slišim himno Barce ob prihodu na igrišče in uživam ob teh občutkih. Želimo zgraditi Barco, ki bo znova navduševala ljudi. Smo že začeli delo in sprejeli nekaj pomembnih odločitev. Uvedli bomo nekaj sprememb v ekipi. Želimo okrepiti moštvo, če je mogoče, na vseh položajih," je v uvodu dejal "Lucho", ki je v osmih letih na Camp Nouu postal ljubljenec navijačev Barce.

Obljubil napadalen in atraktiven nogomet
Po Joseju Noguesu, Josepu Samitierju, Ladislauu Kubali, Cesarju Rodriguezu, Joaquimu Rifeju, Johanu Cruyffu in Guardioli je osmi nekdanji kapetan Barcelone, ki bo vodil tudi prvo moštvo. Ob podpisu pogodbe sta predsednik Barcelone Josep Maria Bartomeu in športni direktor Andoni Zubizarreta dejala, da je bil Luis Enrique logična izbira, ker dobro pozna klub. "Ko sem odšel iz Barce B, so mi rekli, da to ni dokončno slovo, ampak da se vidimo pozneje. Klub je držal besedo. Barca mi je dala priložnost biti trener, ko nisem imel nobenih izkušenj. Nikoli si nisem za cilj postavil treniranja prve ekipe Barce, ker je to enostavno tako izjemna stvar, da ne upaš realno razmišljati, da se recimo potem ne bi zgodilo, a zdaj sem tu," je bil zelo zadovoljen Asturijec, ki je igral še za matični Sporting Gijon in Real Madrid.

Luis Enrique, ki je nazadnje uspešno vodil Celto iz Viga, pred tem pa se ni proslavil na klopi Rome, prihaja v Barcelono kot rešitelj, saj je klub, ki je v zadnjih osmih letih trikrat postal evropski prvak, letos ostal brez lovorike (osvojil je le superpokal na začetku sezone), igra pod vodstvom Gerarda Martina pa je bila vse prej kot navdušujoča. Luis Enrique je že napovedal nekaj sprememb: "Kako bomo igrali? Napadalen in atraktiven nogomet, ki ga milijoni po svetu radi gledajo. Sistem 4-3-3? Želimo igrati sistem, ki bo najbolj ustrezal igralcem v ekipi. Ideja ostaja ista, a želimo se razvijati in napredovati, da lahko tudi presenetimo nasprotnika. Tudi ko se braniš, je to najlažje, če imaš žogo v posesti. Če si na nasprotni polovici, je pa še toliko boljše."

Ter Stegen prva okrepitev
Španski strokovnjak je znan kot strog trener in je tudi napovedal, da bo zahteval trdo delo. Že kot igralec je slovel kot nepopustljiv, ob tem pa tudi vsestranski, saj je lahko igral na številnih položajih, bil je odličen strelec in zelo nevaren pred golom ter odlično tehnično podkovan, kar je tako ali tako odlika Barcinih vezistov. "Rad bi dal priložnost igralcem, ki so vzgojeni doma. Vrata v prvo ekipo so odprta, a treba bo trdo delati. Prihodnost imajo v svojih rokah. Tudi Rafinha in Deulofeu nimata zagotovljenega mesta v moštvu, ampak se bosta morala zanj boriti. Morata biti ambiciozna," je spregovoril tudi o kadrovanju.

O imenih sicer ni želel govoriti, a je jasno, da bodo številni nogometaši zapustili moštvo, obeta pa se prihod nekaterih okrepitev. Prva je že v Barceloni, saj bo v vratih stal nadarjeni Nemec Marc-Andre ter Stegen, pogodbo je podaljšal vratar B-ekipe Jordi Masip, ki naj bi dobil priložnost tudi v prvem moštvu, kateremu se bosta po koncu posoje pridružila tudi zelo talentirana Rafinha in Gerard Deulofeu.

Zagotovo bodo primerjave s Pepom
Jasno pa je, da v Barceloni ostaja Lionel Messi, ki je podaljšal sodelovanje s klubom, sodelovanja z argentinskim zvezdnikom pa se veseli tudi novi trener: "Navdušen sem, da bom vodil najboljšega igralca na svetu. Ravno je podaljšal pogodbo in Leo je zelo zadovoljen v Barceloni. Letos njegove predstave niso bile tako izjemne kot v drugih letih, vendar je vseeno igral na zelo visoki ravni in dosegel številne gole. Še vedno je številka ena in prizadevali si bomo, da bo znova dosegel svojo najvišjo raven. To velja za vse igralce."

Za konec se je Luis Enrique dotaknil še Pepa Guardiole, ki ga je – sicer je bil vmes kapetan leto dni Sergi Barjuan – zamenjal tudi v vlogi kapetana. O dobrem prijatelju in nekdanjem reprezentančnem ter klubskem soigralcu pa je dejal: "Zavedam se, da me bodo primerjali s Pepom. Zelo ga občudujem in sva v stikih. Odlično se je prilagodil na nov klub, kjer že uspešno deluje."