Žoga je okrogla: Kek zmagovalnega konja ne menja

Za slovenskimi prvoligaši je dobra tretjina državnega prvenstva, na vrhu je ljubljanska Olimpija, takoj za njo pa Maribor in Mura, ki sta se na sobotnem derbiju v Ljudskem vrtu razšla z 0:0. O tekmi pod Kalvarijo in razmerju moči na vrhu lestvice so med drugim govorili v tokratni epizodi nogometnega podkasta Žoga je okrogla.

Manjša streznitev v Ljudskem vrtu
Marko Kovačevič,
nogometni poročevalec Večera, meni, da je remi Mure v Mariboru potrdil prekmursko konkurenčnost pri boju za vodilna mesta v ligi: "Maribor je zdaj verjetno spoznal, da Olimpija ni edini tekmec, na katerega mora biti pozoren v boju za naslov prvaka. Mura mu je takoj za petami. Ko se je vse začelo zdeti lahko v Ljudskem vrtu, po šestih zaporednih zmagah, tudi tisti na derbiju, je zdaj morda s tem remijem prišla manjša streznitev. Sezona je dolga in pred ekipo izpod Kalvarije je še veliko min."

Na derbiju 13. kroga Prve lige je bilo v Ljudskem vrtu 0:0, kar je izkoristila Olimpija, ki se je z zmago 2:3 v Kranju vrnila na vrh lestvice. Foto: www.alesfevzer.com
Na derbiju 13. kroga Prve lige je bilo v Ljudskem vrtu 0:0, kar je izkoristila Olimpija, ki se je z zmago 2:3 v Kranju vrnila na vrh lestvice. Foto: www.alesfevzer.com

Mura se kljub igralcu več ni najbolje znašla
Remi vijoličastih in črno-belih je Olimpiji omogočil skok na vrh lestvice, Darko Milanič in Ante Šimundža pa sta bila po mnenju radijskega nogometnega reporterja Boštjana Janežiča lahko z izkupičkom podobno zadovoljna: "Zelo srečen ni bil ne eden ne drugi. Morda Šimundža, a je tudi on obžaloval dve izgubljeni točki ... tudi tista izključitev Peričića Muri ni šla na roko, ko jim je Maribor prepustil posest, se Prekmurci niso najbolje znašli z igralcem več na igrišču."

Šimundža – neizprosen strokovnjak
Janežič razlog za konkurenčnost Mure vidi predvsem v njenem trenerju: "Šimundža je tu prvi in poglavitni razlog, ki motivira mlado moštvo. Je povezovalec med upravo, igralci, navijači ... Morda hiter vzpon preseneča, a je Mura že v prvi sezoni prišla tudi v evropske kvalifikacije. Je delavec, strokovnjak, igralci mu verjamejo, čeprav je neizprosen. Dobro vodi moštvo z nezvenečimi imeni in je pomemben za rast kluba. Precej mariborskega DNK-ja je v tej Muri. Tudi proti domačim tekmecem igra Šimundža precej pragmatično, čeprav ga vleče v napad, a ima vseeno čvrsto obrambno in zvezno vrsto, razmišlja o kompaktni igri. Gotovo se je nekaj takega razmišljanja nalezel v Mariboru."

Kek našel idealno postavo
Velik del oddaje je posvečen državni izbrani vrsti, ki jo v četrtek in nedeljo čakata izjemno pomembni kvalifikacijski tekmi za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Pred gostovanjem v Severni Makedoniji in domačo tekmo z Avstrijo selektor Matjaž Kek ni presenetil s svojim igralskim seznamom.

"Očitno je Kek septembra našel pravi recept, idealno postavo in se bo zdaj tega držal. Njegova vizija ni biti všečen občinstvu in s tem ustaljenim seznamom je storil to, kar je moral. Selektor verjetno namerava ponoviti pristop s septembrskih tekem," pravi Kovačevič, Janežiča pa Kekova stanovitnost ne preseneča.

Sorodna novica Milanič nezadovoljen s Peričićem: "Veliko bo moral še trenirati"

V četrtek prej tekma za točke kot za gole
"Kek ni presenetil, da je hitro našel svoje moštvo. Pohvalno pove, da je bila Liga narodov pomembna za selekcioniranje moštva. Da bi zaradi dveh golov ali dveh podaj Matjaž Kek koga na novo klical v moštvo, ni pričakovati. Kek je velik zagovornik, da se zmagovalnega moštva ne menja. V Skopju sicer ne bo igral obrambno, temveč z jasnim ciljem doseči gol in želeni rezultat. Vendar Slovenija ne bo igrala brezglavo, proti kakovostnim Makedoncem s Pandevom, Ademijem in drugimi bi bilo to prenevarno. To bolj tekma za točke kot za gole."

Vabljeni k poslušanju celotne oddaje, v kateri so sogovorniki govorili tudi o prilagajanju Špira Peričića in Roka Kronavetra v Mariboru, kakovosti Luke Menala pri Olimpiji ter razlogih, da derbiji vijoličastih in zeleno-belih več niso najbolj obiskane tekme v državnem prvenstvu.