Odbojkarji ACH-ja se iz Grčije vračajo z dvema težko prigaranima točkama. Foto: Ervin Čurlič
Odbojkarji ACH-ja se iz Grčije vračajo z dvema težko prigaranima točkama. Foto: Ervin Čurlič
Alen Šket
Alen Šket je zbral 26 točk, največ med vsemi igralci ACH-ja. Foto: EPA
Stožice
Na prvi tekmi ACH-ja v Stožicah je bila dvorana polna glasnih navijačev. Na njihovo podporo Blejci računajo tudi 14. decembra, ko bodo gostili prav Grke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Izjemen preobrat ACH Volleyja

Slovenski prvaki so po 127 minutah igre v napeti in izenačeni tekmi 24-kratnim grškim prvakom zadali še drugi poraz ter so že blizu uvrstitvi med 12 najboljših moštev.

Že uvod je nakazal, kako izenačena bo tekma. Moštvi sta postregli z nekaj zelo dolgimi, atraktivnimi točkami, še zlasti dolga je bila druga točka, ki jo je sklenil Andrej Flajs. V nadaljevanju so več iznajdljivosti pokazali domačini in odšli na prvi tehnični odmor s tremi točkami prednosti. Po deseti točki se je zgodba obrnila. ACH je točko za točko potrpežljivo in zanesljivo začel prevzemati vodstvo ter si do drugega tehničnega odmora nabral tri točke prednosti. Proti koncu niza je svojo priložnost dobil mladi Uroš Kovačević, ki je vstopil namesto Vida Jakopina.

Olympiacos prevzel pobudo
Drugi niz je bil še bolj izenačen. Kljub bojeviti igri domačinov je ACH Volley tudi na drugi tehnični odmor odšel s prednostjo (16:14). Potem se je niz začel lomiti v korist gostiteljev, ki so dvakrat zapored blokirali Kovačevića in prisilili Igorja Kolakovića, da je zahteval odmor. Olympiacos je počasi prevzel pobudo in pri 23:22 prišel v vodstvo ter z boljšo igro izenačil na 1:1 (25:22).

Po začetni izenačenosti so v nadaljevanju tretjega niza veliko boljšo igro pokazali domačini, ki so ob drugem tehničnem odmoru vodili s 16:12. Kolaković je namesto Vlada Petkovića v igro poslal drugega organizatorja igre Dejana Vinčića, kar se je izkazalo za dobro potezo, saj so odbojkarji ACH Volleyja začeli igrati precej bolje in loviti priključek za Olympiacosom, toda to ni zadostovalo. Do konca niza so dosegli le 20 točk.

Preobratu sledila zmaga
Olympiacos je imel ves čas četrtega niza pobudo in silil odbojkarje ACH-ja, da so lovili priključke. Prava drama se je začela proti koncu niza, ko Gorenjci niso popuščali. Pri rezultatu 24:22 za Olympiacos je že kazalo, da bo ACH poražen. Olympiacos nato ni izkoristil kar 7 zaključnih žog, Blejci pa so prevzel pobudo pri 30. točki ter sklenil niz z rezultatom 33:31. V petem, odločilnem nizu je po velikem preobratu ACH ves čas vodili in slavil z 9:15. Z zmago se je utrdil na vrhu razpredelnice skupine C.

Andrej Flajs, kapetan ACH Volleyja: "Iz Aten se vračamo z velikima 2 točkama in z izjemno zmago, ki je za nas toliko večja, ker smo se po tako rekoč izgubljenem položaju vrnili v igro ter premagali Olympiacos. Igrali smo zelo potrpežljivo, tako kot smo se na sestanku pred tekmo tudi dogovorili ter prisili nasprotnika, da je naredil preveč napak. Seveda, čaka nas v torek povratna tekma v naših Stožicah. Veseli bomo, če nam bodo ob strani stali naši izjemno navijači, kajti s še eno zmago bi si naše moštvo zelo na široko odprlo vrata v naslednji krog tekmovanja."

Igor Kolaković, trener ACH Volleyja: "Današnjo tekmo so zelo dobro odprli v sijajnem prvem nizu, v nadaljevanju pa smo si dopustili več napak in po nekaj nesporazumih na igrišču ta drugi niz tudi izgubili. V tretjem nizu so odbojkarji Olympiacosa nedvomno pokazali izredno močno željo in voljo po zmagi, tako da so tudi tega vknjižili sebi v prid. Pod vtisom tega smo tudi sami slabše začeli četrti niz, toda tokrat smo vendarle tudi sami pokazali željo po zmagi in igrali izjemno potrpežljivo, točko za točko in čakali ter dočakali svojo priložnost. Zelo sem zadovoljen z mojimi fanti, saj so igrali izrazito timsko in se niso predajali, kar se nam je na koncu tudi obrestovalo."

Skupina C
OLYMPIACOS PIREJ - ACH VOLLEY
2:3 (-20, 22, 20, -31, -9)

ACH: Šket 26, Rašić 13, Kovačević 11, Flajs 10, Kamnik 9, Jakopin 4, Petković in Vinčić po 1.

Olympiacos: Tzouritis 30, Fragos 17, Kral in Andreadis po 10, Jablonsky 9, Despaigne 8, Zhekov 5, Kokkinakis 1.

BUDVANSKA RIVIJERA - JASTRZEBSKI WEGIEL
3:2 (20, 26, -23, -24, 14)

Lestvica:
ACH VOLLEY 3 3 0 9:3 8 točk
BUDVANSKA RIVIJERA 3 2 1 6:5 5
OLYMPIACOS PIREJ 3 1 2 5:8 3
JASTRZEBSKI WEGIEL 3 0 3 5:9 2




Torek, 14. decembra, ob 20.15:
ACH VOLLEY - OLYMPIACOS PIREJ
Sreda, 5. januarja, ob 20.00:
BUDVANSKA RIVIJERA - ACH VOLLEY
Sreda, 12. januarja, ob 20.15:
ACH VOLLEY - JASTRZEBSKI WEGIEL

Pokal CEV (Ž)
Šestnajstina finala, prva tekma
CALCIT VOLLEYBALL
- MLADOST ZAGREB
3:0 (18, 19, 11)
Povratna tekma bo 16. 12. v Zagrebu.

Pokal Challenge (Ž)
2. krog, prva tekma

ENGELHOLM - NOVA KBM BRANIK
1:3 (-17, 16, -17, -27)

Izjemen preobrat ACH Volleyja