Dejan Vinčič je lani prišel na Bled iz Salonita. Velenjski dvometraš je povsem izpolnil pričakovanja in bo tudi letos igral pomembno vlogo. Foto: EPA
Dejan Vinčič je lani prišel na Bled iz Salonita. Velenjski dvometraš je povsem izpolnil pričakovanja in bo tudi letos igral pomembno vlogo. Foto: EPA
Dejan Vinčič in Vid Jakopin
ACH Volley je uspel zgraditi odlično moštvo z mladimi slovenskimi upi, kot so Vinčič, Vidič in Jakopin, svoje pa dodajajo tudi kakovostne tuje okrepitve. Foto: MMC RTV SLO
Igor Kolaković
45-letni Igor Kolaković je na mestu trenerja zamenjal Glenna Hoaga, ki je po dveh uspešnih letih zapuštil Gorenjsko. Foto: MMC RTV SLO

24-letni Velenjčan je teden dni pred začetkom Lige prvakov, v kateri se je blejska ekipa v lanski sezoni senzacionalno prebila med četverico najboljših evropskih klubov, v pogovoru za MMC razmišljal o prvih tekmecih, o delu novega trenerja Igorja Kolakovića, o novem igralcu Vladu Petkoviću in izjemnih odnosih, ki vladajo v klubu.

Naslednjo sredo se za ACH Volley začne tudi sezona v Ligi prvakov. Se že pripravljate na močne poljske podprvake, igralce Jastrzebski Wegiela?
Ker nastopamo v treh tekmovanjih, poleg Lige prvakov sta tu še Srednjeevropska liga in pokal Slovenije, kjer nas danes čaka obračun z Brezovico, je ritem igranja sobota-sreda-sobota naporen. Na uvodno tekmo se pripravljamo, kolikor se lahko, večje pozornosti pa temu res še nismo namenili.

Po imenitni lanski sezoni vsi pričakujejo, da boste letos igrali vsaj v osmini finala. Verjetno bo za preboj iz skupine potrebno zmagati tudi kakšno tekmo v gosteh. Bodo poljski podprvaki že prva priložnost?
Vsekakor moramo dobiti vse tekme v Stožicah, kar pa verjetno ne bo zadosti. Tudi v gosteh bo treba kdaj zmagati, da ne bomo spet trepetali za preboj v osmino finala. Zavedamo se, da bo vsako gostovanje težko. Na Poljskem lahko naslednji teden pričakujemo neverjetno navijanje, imajo pa tudi, vsaj po mojem mnenju, najboljšo ekipo v naši skupini. Tudi Olympiacos ima strastne navijače, vendar je grško moštvo v finančni krizi, kot berem v medijih, zato v grškem prvenstvu ne igrajo najbolje ... Vsako gostovanje bo težko in poglavje zase. Zdaj vsi poznajo ACH Volley, vedo, kdo smo, nihče nas ne bo podcenjeval.

In s čim bi lahko presenetili tekmece? Vaša ekipa je namreč precej podobna lanski ...
Drži, ekipa je približno enake kakovosti, morda je celo malo boljša. Realne slike še nimamo, saj z izjemo pripravljalnega turnirja v Novem Sadu še nismo igrali tekem z močmimi nasprotniki. Šele po prvi ali drugi tekmi v Ligi prvakov bomo videli, kje smo in česa smo zmožni. Mislim, da gre za dobro, homogeno ekipo. Dobro se razumemo in to bomo znali prenesti na igrišče, tako da bomo težak zalogaj za vsakogar.

Kako bi ocenili novega trenerja Igorja Kolakovića? Po čem se razlikuje od njegovega predhodnika Glenna Hoaga?
Vidi se, da je odličen strokovnjak, kar dokazuje tudi z igrami srbske reprezentance. Gre za podoben sistem dela, kot smo ga imeli pri Hoagu. Poudarek je na bloku in obrambi ter na taktiki. Stvari za zdaj normalno funkcionirajo, ni nekega velikega preskoka med obema trenerjema. Kolakovič le nadaljuje delo Glenna Hoaga oziroma ga nadgrajuje.

Na vašem igralnem mestu bo igral tudi Vlado Petković, ki prihaja namesto brata Veljka. Kako sta se ujela?
Ko sva se prvič videla, je bilo tako, kot da bi se poznala že nekaj let. Seveda mu je Veljko povedal vse o igralcih, o vzdušju, o ljudeh ... Prišel je pripravljen, vsi pa smo se ujeli z njim in se razumemo. Je velik profesionalec, velik igralec in vsekakor je zelo pozitivno, da je prišel na Bled.

ACH Volley bo v (razprodanih) Stožicah prvo tekmo odigral v sredo, 24. novembra, tekmec bo Budvanska Rivijera.

Prav zanimivo, kako se igralci dobro ujamete. Niti tujci ne porušijo harmonije! Ni nobenih klanov znotraj moštva?
Ker je veliko tujcev, včasih res nastanejo nekakšni klani, ampak fantje vse rešimo med sabo, vsak najmanjši spor se takoj poleže. Imamo zares dobre odnose.

V nekaterih ekipah bi se lahko zalomilo pri denarju. V lanski sezoni ste igrali na turnirju Final four. Kakšno nagrado ste dobili vi oziroma soigralci, če se o tem sploh pogovarjate?
Neradi o tem govorimo med seboj, še manj v javnosti. Kot bi rekla naša športna direktorica, je to poslovna skrivnost. Vsak ima pač vse določeno v svoji pogodbi, klub pa je korektno izpolnil vse obveznosti.

Najbrž pa ni skrivnost, da bi si z dobrimi igrami radi zagotovili igranje v kakšnem močnem tujem klubu, recimo v Italiji?
Ko sem lani prišel na Bled, sem podpisal dveletno pogodbo. Pred to sezono sem bil blizu odhoda v tujino, tudi Italija je bila v igri, toda po pogovoru s (častnim predsednikom kluba) Hermanom Rigelnikom sem se odločil, da ostanem še eno sezono in oddelam pogodbo do konca. Po tej sezoni bom prost igralec in bomo videli, kam bom odšel ...

S svojimi lanskimi predstavami morate biti zadovoljni. Kakšno vlogo pričakujete letos?
Lani je bila moja prva sezona na tako vrhunski ravni, torej v Ligi prvakov. Svoje mesto sem si moral izboriti in res sem začel igrati v prvi postavi. Bil sem zadovoljen z igrami, čeprav bi lahko bilo boljše. Vsak od domačih igralcev je dal 120 odstotkov in s tem celo več, kot se je pričakovalo. Za letos bi rekel, da je pomembno, da še ni določena prva udarna šesterka. To je dobro - lani nas je prav to popeljalo do turnirja Final four. Namreč, vsak ki je prišel na teren, je dal svoj maksimum in svoj delež k zmagam. Tudi letos imamo 13 enakovrednih igralcev!