ACH Volley je osvojil zadnjih šest pokalnih lovorik. Foto: Aleš Fevžer
ACH Volley je osvojil zadnjih šest pokalnih lovorik. Foto: Aleš Fevžer

Ljubljančani se bodo v drugem polfinalu v petek ob 20. uri pomerili z Mariborom, v prvem polfinalu pred televizijskimi kamerami pa bosta ob 17. uri igrala Calcit Volleyball in Salonit Anhovo. Finale bo v soboto ob 19. uri.

Mariborčani na sklepnem turnirju po šestih letih
ACH Volley je pokalno lovoriko osvojil že sedemkrat. Da ni osvojil sedmih zaporednih naslovov, je v sezoni 2004/05 preprečil prav mariborski klub. Ta je sicer še daleč od stare slave (pokal je osvojil štirikrat), a v zadnjem letu je doživel preporod; posledica tega je tudi uvrstitev na sklepni turnir. "Po šestih letih se nam je uspelo uvrstiti na zaključni turnir, a dobili smo najtežjega možnega nasprotnika. Ne glede na to, da na tej tekmi lahko samo pridobimo, v Mozirje ne gremo samo sodelovat. Seveda bi bilo predrzno, če bi rekel, da je naš cilj premagati našo najboljšo ekipo zadnjih let, vendar pa se ne mislimo kar tako predati in vreči puške v koruzo. Če se bo pojavila kakšna možnost za zmago, jo bomo skušali izkoristiti," pravi trener mariborskega moštva Sebastijan Škorc.

Negotovi, a ne bežijo od vloge favorita
Pri prvakih iz Ljubljane bodo v Mozirju lahko istočasno igrali le trije tujci, a Ljubljančani imajo kljub odhodu Uroša Kovačevića še vedno najboljše moštvo. Po uspehu v Ligi prvakov so sicer namerno popustili pri treningih, v srednjeevropski ligi proti Posojilnici Dob tudi prvič izgubili, vendar so še vseeno boljši od preostalih slovenskih moštev, tako da bi bil njihov neuspeh velika senzacija. "V Mozirje odhajamo z negotovostjo. Toda mislim, da bi v polfinalu morali biti boljši od Maribora, kljub temu da v Mariboru v zadnjih dveh letih zelo dobro delajo in napredujejo, tako v odbojkarskem kot v organizacijskem smislu se vračajo na pota stare slave. Če nam uspe priti v finale, nam bo tam zelo težko, ne glede nato, s kom bomo igrali. Za finale so napovedi vedno nehvaležne, gre za eno tekmo, zgodi se lahko marsikaj. Vsi od nas pričakujejo zmago in osvojitev naslova, in temu se ne smemo izogibati. Dejstvo je, da na ta turnir še vedno gremo kot favoriti, in mislim, da nam bo uspelo ubraniti pokalno lovoriko," je optimistično razpoložen trener ACH-ja Luka Slabe.

Obeta se ogorčen boj med Salonitom in Calcitom
Drugi polfinalni par naj bi bil po kakovosti bolj izenačen. Obema moštvoma je cilj finale, v njem pa kar se da drago prodati svojo kožo. Medtem ko odbojkarji Salonita v letošnji sezoni v glavnem zmagujejo, so Kamničani v srednjeevropski ligi zmagali štirikrat, a so prikazali nekaj vrhunskih predstav, zmagali pa so tudi v generalki pred Mozirjem, ko so prejšnji petek doma premagali madžarski Kaposvar. In to brez Jerneja Stavbarja, ki bo kljub svoji veliki želji, da bi z zlomljenim prstom na desni roki vendarle zaigral, letošnji sklepni turnir pokala Slovenije moral izpustiti.

Trener Salonita Andrej Urnaut napoveduje: "Calcit bi lahko bil v prednosti zato, ker v srednjeevropski ligi igra močnejše tekme od nas. Prav tako njihova ekipa v primerjavi z lansko ni veliko spremenjena. Z Janom Brulcem in Danijelom Pokeršnikom, ki sta novinca, je morda celo močnejša. Ampak ker bo šlo le za eno tekmo, bodo to morali šele dokazati. Mi na začetku sezone še nismo bili najboljši, vendar smo v nadaljevanju prvenstva ujeli formo, ki smo jo načrtovali za zaključni turnir pokala Slovenije, ki je prvi vrhunec sezone tudi za našo ekipo."