Alen Šket je bil najbolj zaslužen za nov naslov Blejcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Alen Šket je bil najbolj zaslužen za nov naslov Blejcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dejan Vinčić, Alen Šket, Igror Kolaković, Daniel Lewis, Andrej Flajs, Vid Jakopin
Odbojkarji ACH Volleyja so v Ligi prvakov izpadli že v osmini finala, v Interligi pa so izpolnili cilj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Za blejsko ekipo je to po letih 2007, 2008 in 2010 četrti uspeh v tem tekmovanju, brez zmage so ostali le leta 2009, ko jih je v finalu premagala dunajska ekipa hot Volleys.

Najučinkovitejši v vrsti slovenskih prvakov je bil Alen Šket (19 točk), počitek s polfinalne tekme pa je tako kot Šketu koristil tudi Matevžu Kamniku, ki je s svojimi bloki spravljal v obup domače igralce. Pri tem mu je izdatno pomagal tudi kapetan ekipe Andrej Flajs. Avstrijci so bili večji del tekme enakovredni, na začetkih nizov so bili celo v prednosti, toda Blejci so še enkrat dokazali, da znajo zaigrati najbolje, ko je to najbolj potrebno.

Po prvem odmoru Blejci bolj zbrani
Tekma se je začela z enakovredno igro. Po prvem tehničnem odmoru se je razigral Paolo da Costa in pri 12:9 je blejski trener Igor Kolaković vzel odmor. Ta je obrodil sadove, predvsem po zaslugi napadalnih akcij Šketa. Domači trener Stefan Chrtiansky je poizkušal z menjavami, toda z blokom Davorja Čebrona so domači prišli na minimalni zaostanek šele v končnici. Dejan Vinčič in Kyle van Dijk nista dovolila, da bi prišli do preobrata.

Odličen povratek po zelo slabem štartu
V drugem nizu je Hypo povedel s 5:0. Šket je s servisi svojo ekipo spet vrnil v igro, čeprav je bilo v blejski vrsti še vedno veliko nihanj, pa je ob drugem tehničnem odmoru že vodila s 16:13. Tirolcem se je uspelo približati na točko zaostanka (21:22), a so gostje znali zadržati mirno glavo in s točko Matevža Kamnika osvojiti še drugi niz.

Odločale so malenkosti
Zbrano igro so slovenski prvaki prenesli v uvod tretjega niza (6:10) in gostitelje prisilili v polminutni odmor. Z bučno podporo s tribun so se Tirolci vrnili v igro, na 14. točki so izenačili. Blejci so se hitro vrnili in z uspešnim servisom Vinčića odšli na drugi tehnični odmor z dvema točkama prednosti (14:16). Toda tudi to ni bilo dovolj za mirno končnico. Hypo je z blokom Tonija Kankaanpääe izid še enkrat izenačil (22:22), toda v napeti končnici niza so bili spretnejši in srečnejši slovenski prvaki.

Izjave po finalu:
Milan Rašić:
"V sredini drugega niza smo postavili čvrst blok. Z dobrim blokom smo jim pobrali idejo, od takrat niso več vedeli kaj naj odigrajo in in začeli so delati napake. V odločilnih trenutkih smo bili zbrani, v veliko pomoč pa so nam bili tudi naši navijači."

Uroš Kovačević: "Pokazali smo, da smo močna ekipa. Imamo kar nekaj izkušenih igralcev, kar je prineslo razliko v igri. Vseskozi smo držali ritem in ko je bilo najbolj potrebno, smo znali zadržati mirno kri. Boljši smo bili v vseh elementih. To je velik uspeh, saj nam je uspelo premagati klub, ki prav tako kot mi, nastopa v ligi prvakov. In to še na njihovem igrišču."

Andrej Flajs: " Mislim, da smo videli lepo finale. Ta zaključni turnir lahko z neuspehom izniči vse, kar si naredil v rednem delu. Nič nisi naredil, če nisi osvojil finalni turnir. Vesel sem, da smo tako polfinale kot finale odigrali na visoki ravni. V začetku nizov smo zaostajali, a smo se znali hitro pobrati."

Davor Čebron, Hypo Tirol: "ACH Volley je bil tokrat premočan. V naši igri je bilo preveč napak, tekmeci so bili boljši v vseh odbojkarskih elementih. Kvaliteta na dolgi rok vedno pride do izraza. V celotni ligi z izjemo poraza z nami v Innsbrucku niso imeli nihanj. Mi smo prav gotovo sposobni več, a žal se je pri nekaterih posameznikih čutil pritisk finala, na drugi strani pa so Blejci vajeni težkih tekem."

Zaključni turnir, Innsbruck, finale:
ACH VOLLEY - Hypo Tirol
3:0 (22, 22, 24)

ACH Volley: Flajs 12, Lewis, Van Dijk 1, Šket 19, Petković, Kamnik 4, Vinčić 2, Kovačević 6, Fabjan, Rašić 7, Jakopin, Vidič.

Hypo Tirol: Čebron 3, Carletti 1, Chrtiansky jr. 10, Koncal 1, Gavan 2, Laure, Mozer 7, Amalthof, Costa da Silva 16, Kankaanpää 5, Joscak 1, Berger, Svoboda 1.

MLADOST KAŠTELA - Posojilnica Dob
3:2 (14, -19, -18, 23, 14)

Polfinale:
ACH VOLLEY
- Mladost Kaštela
3:0 (16, 26, 23)

HYPO TIROL - Posojilnica Dob
3:1 (19, -23, 22, 19)