ACH Volley je po dramatični končnici slavil četrti naslov pokalnega prvaka. Foto: MMC RTV SLO
ACH Volley je po dramatični končnici slavil četrti naslov pokalnega prvaka. Foto: MMC RTV SLO
Matija Pleško
Matija Pleško je v roke dobil težko prislužen pokal. Foto: MMC RTV SLO
V ženskem pokalu so Goričanke premagale Alianso in bodo v finalu igrale proti Novi KBM Branik. Foto: OK HIT Nova Gorica

Odbojkarji ACH Volleyja so v finalu slovenskega pokala po izjemno dramatični končnici in podaljšani igri v zadnjem nizu s 3:2 ugnali Salonit Anhovo.

Kanalci so se udeležencem Lige prvakov, v kateri so prvič prišli tudi do osmine finala, dobro upirali in dobili drugi ter tretji niz, v katerih so Blejci igrali preslabo v obrambi. V povsem polni dvorani v Novi Gorici so po več kot dveh urah zanimivega dvoboja, v katerem so izjemno priložnost za zmago imeli tudi primorski odbojkarji, varovanci Glena Hoaga četrtič v zgodovini kluba osvojili naslov pokalnega prvaka.

Kanalce je pokopal nekdanji član Salonita
Na tekmi, ki je trajala kar 105 minut čiste igre, so Blejci v zadnjem nizu (16:14) slavili po uspešnem napadu Nicolasa Cundyja. Primorci so imeli v zadnjem nizu ob vodstvu s 13:11 izjemno priložnost, a je na zadnjo črto stopil nekdanji odbojkar Salonita Jasmin Čuturič in izjemno serviral, pozneje pa še zabil za vodstvo s 15:14.

Luz je pokazal luč kanalski ekipi
Ponovitev pokalnega finala lanske sezone, ko je bil rezultat v Kanalu gladkih 3:0, se je bolje začela za državne prvake z Gorenjskega, ki so že pri prvem tehničnem odmoru vodili z 8:2. Četa italijanskega trenerja Emanueleja Fracascie se je uspešno vrnila v igro in izenačila na 15:15, a vseeno prvi niz izgubila s tremi točkami razlike. V drugem in tretjem nizu so ritem igre narekovali Kanalci, ki že nekaj let čakajo na nov pokalni naslov. Oba niza so z izjemnim bojem in dobrim napadom tudi dobili, za ta uspeh pa je bil najbolj zaslužen Brazilec Andre Ricardo Luz.

Cundy in Čebron za 2:2
V četrtem nizu so branilci naslova pritisnili na plin in imeli ves čas, z izjemo 18. točke, prednost pred žilavimi Primorci. Niz, ki je tako kot prejšnji trije trajal skoraj 30 minut, sta odločila Cundy, eden izmed vlečnih konj ACH-ja na današnji tekmi, in Davor Čebron, ki je nekajkrat uspešno blokiral nasprotnikove poskuse.

Izjemno igro je zopet pokazal Luz, ki je skupaj dosegel 25 točk, toliko kot tudi najboljši igralec zmagovalne ekipe Mitja Gasparini, ki je pred prihodom na Bled prav tako igral na Primorskem, a v dresu Izole.

Finale:
ACH VOLLEY - Salonit Anhovo
3:2 (22, -21, -22, 21, 14)

ACH Volley: Gasparini 25, Cundy 16, Čebron 15, Čuturič 13, Thomas 8, Perez 4, Satler 1.

Salonit Anhovo: Luz 25, Savičič 15, Potočnik 14, Kaminski 10, Israel 5, Vinčič 5.

Polfinale:
Astec Triglav - ACH VOLLEY
1:3 (-18, 22, -14, -13)

SALONIT ANHOVO - Marchiol Prvačina
3:2 (-17, -13, 20, 17, 6)

Polfinale (Ž):
Calcit Kamnik - NOVA KBM BRANIK
0:3 (-17, -17, -20)

HIT NOVA GORICA - Aliansa
3:0 (27, 15, 23)
Finale bo v nedeljo ob 18.00 (prenos na TV Slovenija 2).

A. B.