ACH Volley je nesporen favorit letošnjega državnega prvenstva. Ljubljančani niso bistveno spremenili svoje ekipe. Imajo številne zdajšnje ali nekdanje reprezentante (Šket, Kovačič, Štalekar, Pokeršnik, Videčnik, Kök) ter mlade fante, ki so med nosilci nove generacije (Najdič, Marovt, brata Kržič ...). Foto: BoBo/Borut Živulović
ACH Volley je nesporen favorit letošnjega državnega prvenstva. Ljubljančani niso bistveno spremenili svoje ekipe. Imajo številne zdajšnje ali nekdanje reprezentante (Šket, Kovačič, Štalekar, Pokeršnik, Videčnik, Kök) ter mlade fante, ki so med nosilci nove generacije (Najdič, Marovt, brata Kržič ...). Foto: BoBo/Borut Živulović

Prvaki sprejemajo vlogo favorita, s številnimi članskimi in mladinskimi reprezentanti bi se morali sprehoditi do naslova, vmes pa zmagovati še v Srednjeevropski ligi in pustiti dober vtis v Ligi prvakov. "ACH Volley je vedno favorit za naslov. Tako široke zasedbe kot letos že leta nismo imeli. V kadru je 14 igralcev! Treniramo normalno in brez težav, čeprav smo se vsi zbrali šele 8. septembra, ko so se pridružili mladinski reprezentanti. Moramo sprejeti vlogo favorita državnega prvenstva. Kdor ni sposoben igrati pod pritiskom, v vrhunskem športu nima česa iskati. Na hrbtu bomo imeli tarčo, tekmeci pa bodo lahko proti nam igrali sproščeno," je na novinarski konferenci povedal trener Matjaž Hafner, ki je bil zadovoljen z žrebom v Ligi prvakov: "Z izjemo Varšave, ki trenutno vodi na poljskem prvenstvu, smo dobili premagljive nasprotnike."

Calcit priznava, da nima ekipe za naslov
Preostali klubi poudarjajo, da jih čaka še ogromno dela, časa pa je malo. V igralski zasedbi imajo vsi številne najstnike. Calcit Volley je letos znižal proračun. "Nova ekipa, nov trener (Gašper Ribič), nov pomočnik, nov trener za telesno pripravo," pravi Uroš Pavlović, ki je edini, star nad 30 let. "Lani se ni izteklo po vseh željah, nismo osvojili naslova državnih prvakov. Ekipa letos ni sestavljena za naslov, napadali bomo bolj iz ozadja, a to ima tudi svoje prednosti, saj ne bo pritiska," pravi Pavlović. V ekipi sta dva tujca, kubanski podajalec in nigerijski korektor. Težko čakajo vrnitev Črta Bošnjaka, ki še okreva po poškodbi kolena, a vprašanje, ali bo v letu 2024 že lahko treniral.

Nigerijski korektor prišel šele pred tremi dnevi
Kamničani še zdaleč niso uigrani, tako da jim prav nič ustreza, da bodo že v prvem krogu nove sezone državnega prvenstva to soboto igrali proti ACH Volleyju. "Morda smo le trikrat igrali šest na šest, saj smo imeli težave s poškodbami, nigerijski korektor pa se je pridružil šele pred tremi dnevi. Peklenski spored imamo na začetku, najprej ACH Volley v Tivoliju, nato doma Alpacem Kanal, pa gostovanje v Mariboru. Alpacem Kanal bo s prihodom Dejana Vinčića in Jerončiča zelo nevaren. Ko ti nasproti stoji Vinčić, imaš takoj večje spoštovanje do ekipe."

Dejan Vinčić se ob koncu kariere vrača v domovino. Igral bo za Alpacem Kanal, s čimer se po 16 letih vrača v enega od najbolj odbojkarskih krajev v Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com
Dejan Vinčić se ob koncu kariere vrača v domovino. Igral bo za Alpacem Kanal, s čimer se po 16 letih vrača v enega od najbolj odbojkarskih krajev v Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com

Vinčić se po 16 letih vrača v Kanal
V Kanalu so lani zamenjali le ime (Alpacem Kanal), letos pa tudi prenovili in okrepili ekipo, ki jo bo vodil novi trener Gregor Jerončič. Najbolj zveneče ime v igralski zasedbi je seveda Dejan Vinčić, dolgoletni podajalec slovenske reprezentance. "Ekipo smo začeli sestavljati precej pozno. Dobre odločitve smo sprejemali, škoda le, da se je korektor Matic Vrtovec odločil za konec kariere. Izgubili smo za moje pojme mladega igralca, star je 27 let. O kakovosti Vinčića ni treba razpredati. Super, da bo dal temu okolju svoje znanje in karizmo ter da bo vodil mlade igralce k športnemu odraščanju," je povedal Jerončič.

Maribor brez petih prvokategornikov
Maribor je bil lani tretji, kar bi rad ponovil tudi v novi sezoni. Trener Sebastjan Škorc je že po nedavni zmagi na turnirju v Murski Soboti poudarjal, da ga čaka veliko dela in da ekipa še ni na pravi ravni. Prepričan je, da sta ACH Volley in Calcit Volley prva favorita prvenstva, Maribor pa naj bi bil, kot pravi, nekje v ligi z Alpacem Kanalom, Fužinarjem, Panvito in Triglavom. "Naši cilji so vedno visoko, poseči želimo po medalji. Smo pa ostali brez petih nosilcev, od lani sta tu le Miha Fink in kapetan Žiga Donik. S prestopnim rokom smo glede na razpoložljive finance zadovoljni. Imamo mlade fante, tudi dva petnajstletnika. Vsi so pripravljeni pridno trenirati. Veliko tekem za trening smo imeli, bilo bi narobe, če bi bili že v neki hudi formi."

Fujs zaskrbljen: Ne gre nam po načrtih
Mariborčani bodo že v petek odigrali tekmo 1. kroga proti Panviti Pomgrad, katere trener Dejan Fujs je bil na današnji novinarski konferenci videti najbolj zaskrbljen: "Ne gre nam po načrtih. Najprej so manjkali trije mladi reprezentanti (igrali so na EP-ju do 20 let; op. a.), nato smo imeli težave z boleznimi in poškodbami. Za nami je eno slabših pripravljalnih obdobij." OK Triglav Kranj ima novega pokrovitelja (Merkur) in tudi številne nove igralce. "Prvenstvo prihaja prehitro, velikih pričakovanj s to ekipo ne moremo imeti. Trenutno imamo še precej težav, a verjetno to velja za vse. Namerno smo sestavili mlado ekipo, le trije so rojeni pred letom 2000. Ali si s tem kopljemo jamo, bomo še videli. Vsekakor bo vloga teh treh starejših še bolj ključna, saj bodo morali biti tudi mentorji fantov, ki prihajajo in še niso igrali prve lige," meni trener Sašo Rop.

Igralke Calcita Volleyja s trenerjem Brunom Najdičem, ki je Kamničanke vodil že lani, seveda spet ciljajo na naslov prvakinj, upajo tudi, da jim Mariborčanke tokrat ne bodo zmaknile pokalnega naslova. Foto: www.alesfevzer.com
Igralke Calcita Volleyja s trenerjem Brunom Najdičem, ki je Kamničanke vodil že lani, seveda spet ciljajo na naslov prvakinj, upajo tudi, da jim Mariborčanke tokrat ne bodo zmaknile pokalnega naslova. Foto: www.alesfevzer.com

Pri ženskah prvi favorit Calcit Volley
V ženskem prvenstvu se razmerje sil pri vrhu verjetno ne bo spremenilo. Odbojkarice Calcita Volleyja bodo glavne favoritinje za nov naslov, že šestega zaporednega. Nekaj igralk je odšlo, tudi tujki, ki sta v Kamniku pustili velik pečat Lucille Charuk in Anđelka Radišković. Priprave je klub začel sredi avgusta enajstimi igralkami, v članski reprezentanci ni bilo nobene od njih. Izraelska korektorica se je pridružila na začetku septembra.

Iza Mlakar ostaja gonilna sila Branika
Glavne izzivalke bodo spet igralke OTP Branika. Mariborčanke spet stavijo na zelo mlade igralke, izjema je le Iza Mlakar (letnik 1995), izjemna korektorica, ki še vedno pomeni največjo dodano vrednost Štajerk. Odšla je Monika Potokar, prišli pa tujki, sprejemalki Sonja Danilović in Nika Jularić. Trener Žiga Kos poudarja, da ekipa potrebuje še določen čas, da se uigra, vesel je, da bo imel na voljo širok kader, saj bo ritem naporen, treba bo igrati na vsake tri dni. V boj za najvišja mesta naj bi se spet vključile igralke Gen-I Volleyja, okrepile so se s tremi tujkami, Ajdo Gornjec Hodnik in Tajo Filipič.

Državno prvenstvo, 1. krog

Moški, petek:
OK I-VENT MARIBOR − PANVITA POMGRAD

Sobota:
MERKUR TRIGLAV − FUŽINAR SIJ METAL

ACH VOLLEY − CALCIT VOLLEY (ob 18.00)

ALPACEM KANAL − KRKA

Ženske, sobota:
RADOL'CA VOLLEY − LUKA KOPER

CALCIT VOLLEY − ANKARAN

GEN-I VOLLEY − GROSUPLJE

16. oktobra: OTP BANKA BRANIK − SIP ŠEMPETER

Mariborčanke sezono odpirajo s turnirjem lige Mevza

Od 4. do 6. oktobra bo v Drašu v Mariboru potekal prvi turnir nove sezone Srednjeevropske lige Mevza, v katerem bodo tekmovali le štirje klubi iz štirih držav, Slovenijo bodo zastopale odbojkarice OTP Banke Branika.