Španski odbojkarki so pred dvema letoma v Moskvi premagali Rusi, nekaj ur kasneje pa so ruski košarkarji v finalu EuroBasketa v Madridu presenetili Špance. Foto: EPA
Španski odbojkarki so pred dvema letoma v Moskvi premagali Rusi, nekaj ur kasneje pa so ruski košarkarji v finalu EuroBasketa v Madridu presenetili Špance. Foto: EPA

Branilci naslova so pred dvema letoma povsem nepričakovano zavladali stari celini, a tokrat v nasprotju z obdobjem pred prvenstvom v Rusiji še zdaleč ne kažejo tako dobrih iger. Ravno zadnji gostitelji in veliki poraženci v finalu Rusi načrtujejo, da po razpadu Sovjetske zveze, ki je z 12 naslovi daleč pred vsemi, končno osvojijo prvo zlato za novo državo.

Poljska močno dvignila formo
A "zbornaja komanda" je v preteklosti običajno blestela v predtekmovanju, nato pa pokleknila na predzadnji ali zadnji stopnici k vrhu. Vedno nevarna Italija, za katero bo ponovno igral tudi zamejski Slovenec Matej Črnic, počasi izgublja stik s svetovnim vrhom in tudi v Evropi jo prehitevajo nekatere reprezentance. Po mnenju številnih poznavalcev je tokratno prvenstvo idealna priložnost za Poljsko, da odličnim dosežkom v zadnjih letih doda še prvo zlato.

Slovenski selektor stavi na Srbijo
V boj za sam vrh bi morala poseči tudi Bolgarija, ki pa v zadnjih pripravljalnih tekmah le ni bila tako prepričljiva kot Poljska. Reprezentanca, ki zaokrožuje krog favoritov je Srbija, na katero stavi tudi slovenski selektor Gregor Hribar (njegov pogled na razplet prvenstva, si lahko ogledate v priloženi videonovici). "Igralsko ne sodijo na sam vrh, a imajo pravo zmagovalno miselnist in odlične mlade igralce, ki še prihajajo," je Srbe opisal slovenski strateg.

Na prvenstvu bo sodelovalo 16 reprezentanc, ki bodo razdeljene v štiri skupine, najboljše tri reprezentance bodo napredovale v 2. krog tekmovanja. Sestavile bodo novi skupini E in F po šest ekip, najboljši dve iz vsake skupine se bosta uvrstili v polfinale.

Vrhunec EP-ja v Izmirju, ne v Carigradu
Skupino A sestavljajo Turčija, Nemčija, Francija in Poljska, skupino B Rusija, Finska, Estonija in Nizozemska, skupino C Španija, Grčija, Slovaška in Slovenija, skupino D pa Srbija, Italija, Češka in Bolgarija. V nadaljevanju se križata skupini A in C ter B in D. Sklepne boje bo gostil Izmir Halkapınar Spor Salonu, ki sprejme nekaj več kot 10 tisoč gledalcev.