Tine Urnaut poudarja, da se ekipa na Dunaju počuti odlično, in ne skriva visokih pričakovanj. Foto: Ervin Čurlič
Tine Urnaut poudarja, da se ekipa na Dunaju počuti odlično, in ne skriva visokih pričakovanj. Foto: Ervin Čurlič
Davor Čebron in Marko Zadražnik
Strokovni komentator TV Slovenija Marko Zadražnik v pogovoru z Davorjem Čebronom. Foto: Ervin Čurlič

Čas je, da tudi slovenska reprezentanca potrga sadove skoraj štirimesečnih priprav, ki so se končale z zmago na turnirju v Franciji, zaradi katere avstrijski mediji Slovence štejejo za tihe favorite za medalje.

Slovenski odbojkarji so v soboto dopoldne v dunajski dvorani Stadthalle zadnjič trenirali, do tekme pa jih čaka še nekaj taktičnih priprav. Cilj za popoldne je jasen: priti do svoje prve zmage na evropskih prvenstvih, potem bo vse laže. Tekmeci so pravi. Že res, da so gostitelji na vseh prvenstvih navadno zelo neugodni, toda Avstrijo bi težko umestili v to kategorijo. Na evropskih prvenstvih so naši severni sosedje nazadnje nastopili leta 1999, tudi takrat kot gostitelji.

Najnevarnejši je Thomas Zass
O avstrijski odbojkarski reprezentanci razmišlja pomočnik slovenskega selektorja Tine Satler: "Čeprav še nismo igrali z njimi, nam je iz videoposnetkov veliko znanega. Ogledali smo si 14 tekem in jasno se je videlo, kdo je njihov glavni igralac - Thomas Zass, korektor, ki ima skoraj 600 dotikov z žogo na vsaki tekmi, naslednji igralec pa 160. Nanj se bomo še posebej pripravili."

Pripravljen je tudi udarni slovenski blok, za katerega skrbita Matevž Kamnik in Alen Pajenk. "Trudila se bova biti čim bolj kompaktna v bloku in upava, da ne bo šla nobena žoga mimo naju. Ni slabe ekipe na evropskih prvenstvih. Če ne štartaš na polno, lahko hitro dobiš nazaj udarec."

Slabih začetkov in neprijetnih posledic imajo slovenski reprezentanti dovolj že z zadnjih dveh prvenstev. Čeprav je slovenska vrsta dokaj mlada, je za večino igralcev to že tretje prvenstvo. Tudi za kapetana Tineta Urnauta, ki poudarja, da se ekipa na Dunaju počuti odlično, in ne skriva visokih pričakovanj: "Mislim, da so vse ekipe na tem prvenstvu premagljive. Vsekakor bomo vse tekme začeli na polno, dali bomo vse od sebe in zanima nas le zmaga."

Slovenski odbojkarji torej merijo na tri zmage v svoji skupini, avstrijski selektor Michael Warm si želi vsaj eno in priznava, da jo bodo težko dosegli prav danes, pa čeprav bo avstrijsko reprezentanco spodbujalo več kot 9.000 navijačev.

EP v Avstriji in na Češkem, skupina A, Dunaj
Sobota ob 15.30 (prenos na TVS 2):
SLOVENIJA - AVSTRIJA
Ob 20.00:
SRBIJA - TURČIJA

Nedelja ob 15.30:
SLOVENIJA - SRBIJA
Ob 20.10:
AVSTRIJA - TURČIJA

Ponedeljek ob 15.30:
SLOVENIJA - TURČIJA
Ob 20.10:
AVSTRIJA - SRBIJA