Z ACH-jem bi se moral v Rusiji zgoditi čudež, če bi želeli nadaljevati evropsko pot, ki se je lani končala na zaključnem turnirju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Z ACH-jem bi se moral v Rusiji zgoditi čudež, če bi želeli nadaljevati evropsko pot, ki se je lani končala na zaključnem turnirju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
ACH Volley - Zenit Kazan
Trener Kolaković je lahko le nejevolno opazoval, kako njegovim varovancem ni šlo skoraj nič od rok. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
ACH Volley - Zenit Kazan
Kapetan Rusov Lloy Ball navdušuje pri svojih skoraj 39 letih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zenit previsoka ovira za Blejce
Gladka zmaga Zenita v Stožicah

Rusi so od vsega začetka pokazali, zakaj so trenutno vodilna ekipa domačega prvenstva in favoriti v dvoboju z Blejci. "Na žalost so Stožice spet padle. Meni je zelo žal, a treba je čestitati tekmecem. Enostavno moram pohvaliti njihovega organizatorja igre Lloya Balla in Maksima Mihajlova. Mogoče niti sami nismo še navajeni na to dvorano. Gremo v novo tekmo na zmago," je po porazu Matevž Kamnik športno priznal, da so bili Rusi boljši. Ne, niso nas, enostavno smo se izgubili na igrišču in pozabili na strategijo.

Vid Jakopin, s 13 točkami drugi najuspešnejši v vrstah ACH-ja za Alenom Šketom, je priznal, da se igralci niso držali zadanega načrta in niso pokazali ekipne želje. "Tako se ne da igrati proti eni najboljših ekip na svetu. Niso nas presenetili, enostavno smo se mi izgubili na igrišču. Ušli so nam in nismo jih več mogli ujeti," je bil kar nekoliko vdan v usodo 203 centimetre visoki sprejemalec.

Zenit onemogočil taktične zamisli ACH-ja
Gorenjcem ni šlo skoraj nič od rok; slabši sprejem in blok sta trenerja Igorja Kolakovića ob igrišču spravljala v bes, a niso pomagale niti menjave. "Lahko pripravim kakršno koli taktiko, pomembno je, kako jo realiziramo. Treba je priznati odlike Zenita, ki je naše taktične ideje onemogočal," je lahko po koncu ocenil tekmo, preden se je znašel v vlogi prevajalca ruskemu trenerju. "Zelo sem zadovoljen z zmago, rekel sem, da bo težka tekma. Zelo težko je igrati pred takim občinstvom," je na kratko povedal Vladimir Alekno, besede zadovoljnega trenerja gostov pa je prevedel Kolaković.

"Razlika ni realna"
Zmagovalci Lige prvakov iz leta 2008 so bili neverjetno požrtvovalni, nekajkrat so se rešili iz na videz že izgubljenega položaja. Pomanjkljivosti v njihovi igri skoraj ni. "Pričakovali smo boljšo igro, a nam žal ni uspelo. Tekma je šla točno v tisto smer, kamor nismo želeli - Rusi so že na začetku vsakega niza pobegnili in potem je vsaki ekipi, še posebej Rusom, lažje igrati. Mi smo pa tudi tiste obrambe, ki smo jih naredili, žal pokvarili z napakami v napadu. Mislim, da razlika, ki se je pokazala, ni realna in da bomo v Kazanu lovili to prednost, a bo treba pokazati več. Ključ je bila njihova odlična obramba, za katero ni izgubljene žoge, in servis, s katerima smo imeli precej težav," je vzroke za poraz povzel kapetan Andrej Flajs, ki je dosegel samo eno točko in večji del drugega in tretjega niza ni igral.

Naporna tekma
Forma slovenskih prvakov je bila ob koncu prvega dela odbojkarske Lige prvakov nekoliko slabša, proti odbojkarjem Jastrzebskega v Stožicah niso osvojili niti niza, kar jih je tudi stalo prvega mesta v skupini C in lažjega nasprotnika v nadaljevanju. Dejan Vinčič je prepričan, da vzroka za poraz ne gre iskati v formi. "Mogoče je forma res padla, a ne bi rekel, da je bil to problem. Nasproti nam je stala izredna ekipa, ki nam ni pustila igrati naše igre. V gosteh bo težko, a upam na zmago. Zdaj še bolj pogrešamo prvo mesto, ki smo ga izgubili z Jastrzebskim. Zdaj bomo morali v Rusiji prikazati svojo najboljšo igro. Zenit dela malo napak, oni so predvsem dobro igrali v bloku in v obrambi. Morali smo porabiti tri ali štiri žoge, da smo zaključili žoge in zelo naporno je tako odigrati celo tekmo," je pojasnjeval sprejemalec.

Igralci se ne predajajo vnaprej
Povratna tekma bo 9. februarja v Kazanu. "Ni pretirane filozofije, mi se bomo še naprej pripravljali, ampak upam, da se bomo na nekatere situacije bolje odzvali in imeli malo več koncentracije," napoveduje Kolaković, kapetan Flajs pa zagotavlja, da se igralci ne predajajo vnaprej. "Čaka nas še ena tekma v Srednjeevropski ligi (v soboto proti Salonitu Anhovo, op. a.). Najprej se moramo spočiti in pogledati, kaj smo naredili narobe. Taktično smo se dobro pripravili, ampak med tekmo tega nismo izvajali."

Zmagovalec dvoboja med ACH-jem in Zenitom se bo v četrtfinalu 2. in 9. marca za uvrstitev na zaključni turnir v Bolzanu (26. in 27. marca) pomeril z zmagovalcem dvoboja med belgijskim Randstadom Roeselarejem in poljsko ekipo Skra Belchatow.

Zenit previsoka ovira za Blejce
Gladka zmaga Zenita v Stožicah