ACH Volley, ki je lani igral na turnirju Final four, bo v sredo igral proti evropskim prvakom leta 2008. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
ACH Volley, ki je lani igral na turnirju Final four, bo v sredo igral proti evropskim prvakom leta 2008. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
ACH Volley
Polne Stožice bodo še dodatna spodbuda za ACH Volley, ki mora zmagati, kajti na povratni tekmi v Rusiji je težko pričakovati podvig. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andrej Flajs: "Poudarek mora biti na obrambi, v napadu pa moramo biti potrpežljivi!" Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Blejci ne morejo ničesar izgubiti
Pred Blejci visoka ruska ovira

Liga prvakov se začenja zares, vsak spodrsljaj je lahko že usoden. Žreb je določil, da bo slovenski odbojkarski prvak v osmini finala igral proti ruskemu prvaku in trenutno vodilni ekipi ruskega prvenstva, Zenitu iz Kazana, pri katerem igrata tudi Američana, kapetan Lloyd Ball (kmalu bo star že 39 let) in napadalec Reid Priddy. "Imata zmagovito miselnost in lastnost olimpijskih zmagovalcev, zato dvigata rusko povprečje," opozarja glavni trener ACH Volleyja Igor Kolaković. Prva tekma bo v sredo v Stožicah.

Zenit - velikan, ki je premagljiv
ACH Volley je po slabšem koncu predtekmovanja in nepričakovanem porazu z 0:3 proti poljskemu Jastrzebskemu osvojil 2. mesto v skupini C in ga čaka težko delo za preboj v četrtfinale. Zenit Kazan je osvojil prvo mesto v svoji skupini. Poraz je doživel na gostovanju pri CSKA-ju iz Sofije (2:3) in na zadnji tekmi doma proti Cannesu (2:3). Obe tekmi si je po televiziji ogledal Dejan Vinčič.

"Na posnetkih se je videlo, da so premagljivi, čeprav je res, da niso igrali v najmočnejši postavi. Zenit je sicer vrhunska ekipa z odličnimi posamezniki. Pomanjkljivosti skoraj nimajo. Naredili smo že nekaj videoanaliz, imamo posnetke njihovih tekem z ruskega prvenstva in Lige prvakov. Za uspeh bomo morali odigrati eno najboljših tekem v sezoni," je Vinčič povedal za MMC.

Mirnost bo v končnici prišla prav
Pred dvema letoma, ko je ACH Volley izgubil obe tekmi proti Zenitu, Vinčiča še ni bilo pri blejski ekipi, vseeno pa ugotavlja: "Naša ekipa je napredovala, je veliko bolj zrela. V končnicah znamo ohraniti mirnost in samozavest, kar bomo potrebovali tudi v sredo." Sobotni poraz proti Hypu ga niti najmanj ne skrbi: "Na to tekmo se sploh nismo pripravljali. Vozili smo se pet ur v Innsbruck in šli takoj nazaj. Upam le, da ne bo psihično vplivalo na nas, poraz pač nikoli ni dobrodošel."

Flajsa sobotni poraz ne skrbi
Kapetan Andrej Flajs prav tako ne vidi razloga, da bi poraz proti Hypu vlival negotovost: "Zadnjih 14 dni smo se pripravljali le na Zenit in trdo trenirali. V Innsbrucku smo igrali rahlo utrujeni, zato poraz, ki pa me ne skrbi, saj smo igrali dobro." Flajs pa vendarle priznava, da je bila forma ob koncu 1. dela Lige prvakov slabša: "Na zadnjih dveh tekmah smo padli. Žal mi je tekme v Stožicah proti Poljakom, ko nismo osvojili niza. Tekmeci so imeli odličen sprejem in s tem boljše možnosti v napadu."

Mihajlov sijajno zamenjal Stanleyja
Prav to utegne biti adut Zenita Kazana, ki po dobrem sprejem vedno krene v učinkovit napad. V letošnji sezoni Lige prvakov je njegova napadalna učinkovitost nenehno nad 50 odstotki. Če je ACH Volleyju proti Hypu težave povzročal brazilski korektor de Silva, se je treba tokrat bati ruskega dvometraša Maksima Mihajlova. Ta je pri vsega 22 letih morda celo uspešnejši kot njegov predhodnik pri Zenitu, Američan Clayton Stanley, MVP olimpijskih iger v Pekingu in zaključnega turnirja Lige prvakov leta 2008.

Toda odbojkarji ACH-ja se morajo pripraviti kar na celotno rusko ekipo in na njihov sistem igre. "Igrajo z veliko tveganja, imajo uspešen servis, visok blok in zanesljiv napad. To so njihove največje prednosti. Mi stavimo na blok-obrambo, kjer smo lani tako blesteli. Poudarek mora biti na obrambi, v napadu pa moramo biti potrpežljivi," meni Flajs.

Liga prvakov, osmina finala, prve tekme, sreda:
ACH VOLLEY - ZENIT KAZAN (ob 20.15, prenos na TVS 2)

CUNEO (ITA) - LOKOMOTIVA BELGOROD

TOURS (FRA) - DINAMO MOSKVA

ROESELARE (BEL) - BELCHATOW (POL)

UNTERHACHING (NEM) - JASTRZEBSKI (POL)

BUDVANSKA RIVIJERA - NOLIKO MAASEIK (BEL)

Povratne tekme bodo 9. februarja.

Četrtfinale bo na sporedu 2. in 9. marca, sklepni turnir četverice, ki bo v Bolzanu (Trentino), pa 26. in 27. marca.

Blejci ne morejo ničesar izgubiti
Pred Blejci visoka ruska ovira