Matevž Kamnik in soigralci po tekmi niso iskali izgovorov za poraz, čeprav so v zadnjih tednih večkrat poudarili, da jih že nekoliko načenja utrujenost. Foto: Rok Zajec
Matevž Kamnik in soigralci po tekmi niso iskali izgovorov za poraz, čeprav so v zadnjih tednih večkrat poudarili, da jih že nekoliko načenja utrujenost. Foto: Rok Zajec
Stožice
Bodo Stožice konec marca gostile enkraten odbojkarski dogodek? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mitja Gasparini
Mitja Gasparini (desno) se je z Jastrzebskim v Ljubljani veselil gladke zmage s 3:0. Foto: Rok Zajec
ACH
ACH Volley je bil do prejšnje srede neporažen 21 tekem, zdaj pa je v enem tednu klecnil dvakrat. Foto: Rok Zajec
Pri Blejcih še ni čas za paniko
Poljaki zasedli trdnjavo Stožice

Po štirih zmagah na prvih štirih tekmah so Blejci pričakovali še več, poraza v Budvi in v sredo doma proti Jastrzebskemu pa sta jih potisnila na drugo mesto - čeprav so imeli zmago več od Poljakov. Ti so se po treh porazih na začetku sezone na vrh zavihteli s tremi gladkimi zmagami v nadaljevanju. Veliko zaslug za to ima novi trener, Italijan Lorenzo Bernardi.

ACH je z 0:3 pred domačimi gledalci do zdaj izgubil le še enkrat, proti Dinamu iz Moskve v premierni sezoni med elito (2007/08), v gosteh pa je s tem izidom klonil petkrat.

Premalo potrpežljivi
Trener Igor Kolaković je bil po tekmi razočaran, ker njegovi varovanci niso igrali dovolj potrpežljivo: "Že od začetka prvega niza je bilo jasno, da s servisi nismo mogli razorožiti tekmeca. Že v prvem nizu smo naredili sedem napak pri začetnih udarcih, s tem pa še dodatno izgubili koncentracijo in potrpežljivost. Poljaki so odločilne točke dobivali zaradi večje želje in boljše koncentracije, tudi njihovi servisi so bili tokrat bolj učinkoviti."

Sprejem ACH-ja je bil sicer statistično boljši od Jastrzebskega, a je Poljakom uspelo doseči kar osem asov, Blejcem pa nobenega. Šepal je tudi blok. Najboljši bloker lanskega sklepnega turnirja Matevž Kamnik je zbral le en uspešen blok, skupaj pa ACH sedem.

Komu sklepni turnir?
Potek nadaljevanja sezone je zdaj odvisen predvsem od odločitve Evropske odbojkarske zveze, komu bo zaupala organizacijo sklepnega turnirja. Poleg ACH-ja je po besedah predsednika Evropske odbojkarske zveze (CEV) Andreja Meyerja, ki si je včeraj ogledal tekmo v Ljubljani, še pet kandidatov, odločitev pa bo znana v petek malo pred žrebom osmine finala, ki bo ob 14.30. Če bo Final four v Stožicah, bodo Blejci nanj uvrščeni neposredno in jih do konca marca v Ligi prvakov ne čaka nobena tekma več.

V nasprotnem primeru jim bo petkov žreb za tekmeca v osmini finala, ki bo v prvi polovici februarja, namenil enega izmed zmagovalcev skupin. To so ruski klubi Zenit Kazan, Lokomotiva Belgorod in Dinamo Moskva, Noliko Maaseik iz Belgije in Belchatow iz Poljske.

Aduta Blejcev v boju za sklepni turnir sta odlična organizacija tekem in polna stoženska dvorana, vendar je vprašanje, ali bo to dovolj. Novinar Radia Slovenija Boštjan Reberšak je v Športni zgodbi na Valu 202 razmišljal, da bi se vodilni možje CEV-a z nekakšno "protiuslugo" lahko raje odločili za Trento, saj so Italijani lani zaradi preložitve Final foura preložili odločilne tekme domačega prvenstva, prilagodili reprezentančna srečanja in ostali še brez vstopnic za svoje navijače. Adut Rusov je seveda denar.
Zmagovalci skupin: Zenit Kazan (RUS), Noliko Maaseik (BEL), Jastrzebski Wegiel, Belchatow (POL), Lokomotiva Belgorod (RUS), Dinamo Moskva.

Drugouvrščeni: Generali Unterhaching (NEM), Cuneo (ITA), ACH Volley, Trentino, Tours (FRA), Roeselare (BEL).
Najboljši tretjeuvrščeni, ki bo v osmini finala zamenjal organizatorja Final foura: Budvanska Rivijera
Pregled dozdajšnjih nastopov ACH-ja v predtekmovanju Lige prvakov (izkupiček zmag in porazov ter lestvica):
2007/08
- 2:4 (Dinamo Moskva 11, Pariz 9, Noliko 8, ACH 8)
2008/09 - 3:3 (Trentino 12, ACH 9, Beauvais Oise 8, Dunaj 7); v osmini finala izpadli proti Zenitu iz Kazana

2009/10
- 3:3 (Rzeszow 11, ACH 9, Carigrad in Pariz po 8); v osmini finala izločili Macerato, v četrtfinalu pa Hypo iz Innsbrucka in se uvrstili na sklepni turnir

2010/11
- 4:2 (Jastrzebski Wegiel in ACH po 11, Budvanska Rivijera 9, Olympiacos 4)

Pri Blejcih še ni čas za paniko
Poljaki zasedli trdnjavo Stožice