V petkovem žrebu bo ACH Volley dobil težjega nasprotnika, razen če ne bo izbran za gostitelja zaključnega turnirja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V petkovem žrebu bo ACH Volley dobil težjega nasprotnika, razen če ne bo izbran za gostitelja zaključnega turnirja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dejan Vinčić, Alen Šket, Igror Kolaković, Daniel Lewis, Andrej Flajs, Vid Jakopin
Slovenski prvaki so se tretjič zapored prebili v izločilne boje Lige prvakov. Lani so v skupini prav tako zasedli 2. mesto, nato pa so sezono sklenili šele na zaključnem turnirju na Poljskem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mitja Gasparini
Slovenski reprezentant Mitja Gasparini je eden boljših igralcev gostov iz Jastrzebskega, ki pa po prvem nizu ni več dobil prave priložnosti. Foto: OZS
ACH Volley
V 1. krogu Lige prvakov je ACH Volley na Poljskem slavil s 3:1, tokrat pa je bil Jastrzebski tisti klub, katerega igra je imela rep in glavo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Poljaki zasedli trdnjavo Stožice

ACH Volley si je napredovanje v osmino finala zagotovil že po 4. krogu, nato pa je doživel dva zaporedna poraza, med drugim zdaj tudi prvega v dvorani Stožice. Drugo mesto pomeni, da se bo blejsko-radovljiški klub na prvi stopnici izločilnih bojev pomeril z enim izmed šestih zmagovalcev skupin.

Zaključni turnir ACH-ju in Stožicam?
Seveda obstaja tudi resna možnost, da CEV izbere ACH Volley in Stožice za gostitelje zaključnega turnirja najboljše četverice, s čimer bi se slovenski prvaki neposredno uvrstili na "final 4". Poleg ACH Volleyja naj bi bila favorita za zaključni turnir še Trentino in Dinamo iz Kazana.

Pobuda in zbranost na strani Poljakov
Poljski podprvaki so vseskozi narekovali ritem tekme, na kateri je bil ACH v nekoliko večji prednosti le na začetku 3. niza, ko so povedli s 4:1. Dober sprejem, natančen servis ter učinkovit blok so zaznamovali igro gostov, pri katerih sta v napadu blestela Slovak Lukas Divis (18 točk) in ruski Avstralec Igor Yudin (12 točk). Jastrzebski Wegiel je bil tudi veliko bolj zbran in mirnejši v zaključkih nizov, kjer je v prvih dveh nizih tudi prišel do največje prednosti.

ACH Volley bi do prvega mesta prišel tudi ob porazu z 2:3, a se je gostom pod vodstvom Lorenza Bernardija obrestovala izredna motiviranost, ki jim je na koncu prinesla dobro izhodišče za izločilne boje. Druga tekma v skupini med Olympiacosom in Budvansko rivijero se je končala z zmago Črnogorcev s 3:2.

Kapetanu žal predvsem zaradi navijačev
Po porazu z nepovezano igro je bilo čutiti razočaranje tudi v glasu kapetana Andreja Flajsa: "Žal mi je predvsem, da smo razočarali naše navijače. V vsakem nizu smo ogromno energije porabili, da bi izenačili. Imeli so izjemno dober sprejem, ko smo več tvegali v napadu, so udarili z blokom. Spet se je pojavilo nekaj nervoze, česar na prvih štirih tekmah nismo poznali. Mogoče se bo pa le ponovila lanska zgodba, ko smo po 2. mestu eksplodirali v osmini finala in se prebili na "final 4"."

1. niz (21:25) - Gasparini prelomil prvi niz
Gostje so bili v prvi polovici niza v pobudi in so običajno za točko držali vodstvo. Vid Jakopin je pod daljšem času popeljal gostitelje v vodstvo s 15:14, a so številne napake pri začetnem udarcem poskrbele za izenačeno končnico. Pri 20:20 je Mitji Gaspariniju, ki igra za Jastrzebski, uspel blok avt, nato pa je točko prispeval še poljski blok. Namesto lovljenja je sledil še slab sprejem na strani ACH-ja in prvi niz je pripadel Jastrzebskemu.

2. niz (21:25): Servis in asi prednost gostov
Wegiel je hitro prešel v vodstvo z 2:0, ki ga je znal držati. Sredi niza je so gostje povedli s 14:11, nato so Slovenci začeli loviti zaostanek. Alen Šket je z dvema atraktivnima potezama poskrbel za izenačenje na 17:17. Avstralski Rus Igor Yudin je z zabijanjem in blokom priboril Jastrzebskemu prednost z 21:19. Zatem je niz za poljske podprvake zapečatil Slovak Lukas Divis, ki je nanizal tri točke, od tega zadnji dve iz servisa. Poljska prednost je predvsem servis - v drugem nizu so dosegli kar štiri ase, ACH nobenega.

3. niz (23:25): Poceni zapravljeno vodstvo in tekma
ACH je zapravil hitro vodstvo s 4:1. Po nekaj napakah je prišlo do izenačenja na 7:7, po polovici niza pa je Jastrzebski z natančnimi servisi in učinkovitim blokom znova prevzel pobudo in povedel že s 14:17. V napadu Poljakov je blestel dvojec Divis-Judin. Matevž Kamnik je z tremi potezami poskrbel za znižanje na 23:24 in napet zaključek, nato so gostje le izkoristili drugo zaključno žogo. V napadu za izenačenje na 24:24 je Šket grdo zgrešil zabijanje.

Skupina C, 6., zadnji krog

ACH VOLLEY - JASTRZEBSKI WEGIEL
0:3 (-21, -21, -23)

OLYMPIACOS - BUDVANSKA RIVIJERA
2:3 (24, -17, 17, -28, -6)

Lestvica:                             
JASTRZEBSKI WEGIEL 6 3 3 14:9 11
ACH VOLLEY 6 4 2 14:11 11
BUDVANSKA RIVIJERA 6 4 2 12:12 9
OLYMPIACOS PIREJ 6 1 5 9:17 4

Poljaki zasedli trdnjavo Stožice