Hoag je z ACH Volleyjem letos presegel vsa pričakovanja in Blejce popeljal na zaključni turnir. Foto: MMC RTV SLO
Hoag je z ACH Volleyjem letos presegel vsa pričakovanja in Blejce popeljal na zaključni turnir. Foto: MMC RTV SLO
Glenn Hoag
Glen Hoag je že blestel v okolju, ki ni pretirano odbojkarsko - Paris Volley je že popeljal do zmage v Ligi prvakov. Foto: MMC RTV SLO
Blejski odbojkarji odpotovali v Lodž

In ker je slovensko okolje med manjšimi, bi morali toliko več energije usmeriti v načrtno delo. V sodobnem športu, kjer so že pred leti padle meje nacionalne pripadnosti in v največji meri klubsko sceno krojijo finance, se klubi iz manjših držav spopadajo z dodatnim izzivom.

Kako konkurirati najboljšim, ki so največkrat tudi največji in najpremožnejši? Najboljši posamezniki in veliki talenti so hitro na spiskih njihovih zastopnikov, talenta praktično ni več mogoče skriti. Edina možnost, ki ostane majhnim, je gradnja moštva iz lastnih temeljev, in ker je nemogoče pričakovati, da bi bil lahko talent zgoščen v enem klubskem okolju, je potrebna nacionalna povezava.

Iskanje novih slovenskih talentov
Takšno že nekaj let prikazujejo košarkarji Partizana, podobno zgodbo pa so v letošnji sezoni napisali tudi pri ACH Volley. Uvrstitev obeh na zaključni turnir sta veliki presenečenji, še posebej, ker je pri obeh neizogibna tudi prodaja igralcev. Že pred leti je tako iz blejskega moštva v Evropo odskočil Tine Urnaut, a se tu napredek kluba ni ustavil. Iskanje novih slovenskih talentov je zgostilo konkurenco v moštvu.

Trener, ki je več kot to
Posamezniki, ki po kakovosti niso tako izrazito odstopali kot kapetan slovenske reprezentance, so potrebovali učitelja - trenerja, ki je več kot samo to. Temelji, ki so bili postavljeni z naborom igralcev, so pravo vrednost dobili šele ob prihodu kanadskega stratega Glenna Hoaga. Deležen je bil številnih kritik, zaradi načina vodenja tekem in pristopu do igralcev, a je že v prvi sezoni, ko so bili igralci pripravljeni sodelovati, napravil čudež. Posamezniki, ki so še lani trenirali enkrat dnevno in igrali v domačem prvenstvu, so naenkrat postali konkurenčni najboljšim v Evropi, a ne kot posamezniki, temveč kot moštvo.

Piramida uspeha
Povezanost in osredotočenost trdnega moštva izhajata iz filozofije znamenitega ameriškega košarkarskega trenerja Johna R. Woodna, po katerem je Hoag povzel piramido uspeha. Temelj, iz katerega je gradil in zelo hitro zgradil vrhunsko moštvo. Moštvo za zaključni turnir četverice najboljših evropskih klubov. To, da je proces treninga umetnost, kako napraviti posameznika boljšega, se zaveda premalo strokovnjakov. Tako kot tudi pomembnosti psihološke priprave in sistematičnosti dela.

Pot do uspeha s sistematičnim delom
V Sloveniji nimamo kolektiva, ki bi se lahko s sposobnostmi posameznikov enakovredno kosal najboljšim v Evropi, lahko pa skozi proces učenja in napredka kolektivi izluščijo posameznike, ki bodo nekoč konkurenčni najboljšim. Uspehi in izzivi, s katerim se v teh dneh soočajo pri slovenskih odbojkarskih prvakih, niso vsakdanji in jih bomo dočakali le redko. Pot do njih pa ob finančnih zmožnostih okolja vodi le preko sistematičnega dela klubov ter zvez in v zadnjem času je morda v Sloveniji še precej večje pomanjkanje načrtnega dela in projektov kot pa samih financ zanje.

Liga prvakov, zaključni turnir, Lodž

Polfinale, sobota ob 15.30:
BELCHATOW (POL) - DINAMO MOSKVA

Ob 18.30:
ACH VOLLEY - TRENTINO (prenos na TVS 2)

Nedelja ob 14.30:
FINALE

Ob 11.30:
ZA 3. MESTO

Blejski odbojkarji odpotovali v Lodž