Slovenska odbojkarska reprezentanca je z 2:1. premagala Bolgarijo, nato pa s 3:0 še Srbijo. Foto: OZS
Slovenska odbojkarska reprezentanca je z 2:1. premagala Bolgarijo, nato pa s 3:0 še Srbijo. Foto: OZS

Tekmo za A-zasedbo Slovenije so začeli Gregor Ropret na mestu podajalca, Tonček Štern v vlogi korektorja, Alen Pajenk in Sašo Štalekar kot srednja blokerja, Klemen Čebulj in Žiga Štern na sprejemalskih mestih ter Jani Kovačič kot prosti igralec.

Prvi niz so dobili Bolgari, Cvetan Sokolov je zaključil napad za zmago s 25:23. V drugem nizu je Jani Kovačič poskrbel za dva protinapada, ko sta obrambo tekmecev za 12:7 prebila Klemen Čebulj in Jan Kozamernik, ki je predtem zamenjal Štalekarja. Jan Klobučar se je na mestu prostega igralca dobro znašel v obrambi, Čebulj, Tonček Štern in Kozamernik pa ob mreži. Pri 22:13 je bilo že jasno, da je niz odločen (25:14).

Spomnimo, da je Slovenija na nepozabnem evropskem prvenstvu septembra 2019 v Stožicah v osmini finala Bolgarijo premagala s 3:1 ... Foto: OZS
Spomnimo, da je Slovenija na nepozabnem evropskem prvenstvu septembra 2019 v Stožicah v osmini finala Bolgarijo premagala s 3:1 ... Foto: OZS

Tudi v tretjem nizu je bila prepričljivejša Slovenija. Po izenačenju na 9. točki si je po zaslugi Čebulja v napadu in asu Alena Pajenka priigrala dve točki naskoka (12:10). Priložnost za igro sta dobila še Šket namesto Tončka Šterna in prvič v reprezentančnem dresu podajalec Gregor Pernuš. Po asu Čebulja je Slovenija vodila z 18:14, tekmo je z asom za 25:21 sklenil Pernuš.

"Zame je bila ta tekma nepozaben trenutek, še posebej as, ki mi je uspel za zadnjo točko. Mislim, da sem igral dokaj dobro, tudi vzdušje v ekipi je odlično. Bolgari so bili zame najtežji tekmec, proti kateremu sem kdaj igral, tako da je bil to velik zalogaj, a sem izziv sprejel in skušal igrati kar najboljše. Kot ekipa smo danes zelo dobro igrali na sredini igrišča, prek blokerjev, zelo se je izkazal tudi Čebulj z napadi," je bil zadovoljen Gregor Pernuš.

... v velikem finalu v Parizu pa izgubila s Srbijo s 3:1. Foto: EPA
... v velikem finalu v Parizu pa izgubila s Srbijo s 3:1. Foto: EPA

Giuliani dobil odgovore, ki jih je iskal
Na drugi petkovi tekmi je slovenska B-zasedba premagala B-zasedbo Srbije s 3:0 (18, 20, 20). Slovenci so začeli v postavi Dejan Vinčić, Mitja Gasparini, Jan Kozamernik, Sašo Štalekar, Rok Možič, Tine Urnaut in Jan Klobučar.

"Po le treh tednih dela je jasno, da raven ne more biti zelo visoka. Težko je tako za nas kot za tekmece. V tem trenutku vidim dobre stvari, najpomembneje pa je, da preverim formo vseh igralcev, ne le začetne postave. Za zdaj sem dobil dobre odgovore," je po obeh tekmah v Ljubljani dejal selektor Slovenije, Italijan Alberto Giuliani.

Turnir v Stožicah, petkovi tekmi:
SLOVENIJA A
– BOLGARIJA A 2:1 (-23, 14, 21)

Slovenija A: Štern T., Pajenk, Pernuš, Kozamernik, Šket, Štalekar, Štern Ž., Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret, Urnaut, Čebulj, Možič.

Bolgarija A: Kolev, Atanasov, Stankov, Seganov, Grozdanov, Petrov, Asparuhov, Ljutskanov, Ivanov, Skolov, Kartev, Ivanov, Parapunov, Ivanov.

SLOVENIJA B - SRBIJA B 3:0 (18, 20, 20)

Slovenija B: Pajenk, Pernuš, Kozamernik, Šket, Gasparini, Vinčić, Štalekar, Štern Ž., Klobučar, Kovačič, Videčnik, Urnaut, Čebulj, Možič.

Srbija B: Kapud, Krsmanović, Kujundžić, Batak, Perić, Simić, Luburić, Todorović, Kovač.