Odbojkarice Calcita Volleyballa so prvič osvojile Pokal Slovenije. Foto: Ervin Čurlić
Odbojkarice Calcita Volleyballa so prvič osvojile Pokal Slovenije. Foto: Ervin Čurlić
Sara Hutinski
Sara Hutinski je zagotovila Mariborčankam odločilno točko v prvem nizu. Foto: Aleš Fevžer
Kamničankam prvi pokalni naslov

Kamničanke so sicer četrtič zapored igrale v finalu (vselej so klonile proti 13-kratnim zmagovalkam tega tekmovanja Mariborčankam) in v dvoboju najboljših dveh slovenskih ekip pred 500 gledalci tokrat upravičile vlogo favoritinj.

Za najboljšo igralko zaključnega turnirja je bila izbrana sprejemalka Calcita Petra Kramolc. Poleg Kramolčeve sta iz kamniških vrst priznanje za najboljšo sprejemalko in blokerko dobili Ana Starčević in Maja Guštin. Najboljša organizatorka igre je bila Mojca Božič (Aliansa), najboljša korektorica Iza Mlakar (Nova KBM Branik), Stefana Proković (Nova KBM Branik) pa je bila najboljši libero.

Preobrati v prvem nizu
Calcitovke so dokazale, da so trenutno boljše moštvo od pomlajenih in oslabljenih državnih prvakinj. Lovile so se le v prvem nizu, v katerem jim je šepal sprejem, poleg tega pa niso mogle zaustaviti odlične Ize Mlakar. Ko pa jim je v nadaljevanju uspelo popraviti sprejem, velikega dvoma, kdo bo lepo odbojkarsko predstavo dobil, ni bilo.

V prvem nizu je Američanka v mariborskih vrstah Diana Andreyko s servisi povzročila precej zmede pri tekmicah, z asom je tudi poskrbela za vodstvo 5:0. Po točki Mlakarjeve so Štajerke vodile že z 10:3, toda nato se je ustavilo. Začel je delovati kamniški blok in razlika se je začela zmanjševati. Izenačenje je sledilo že na 12. točki, Maja Guštin pa je z blokom popeljala Calcit v vodstvo s 14:13. Kamničanke so vodile še s 17:14, toda Mariborčanke so pripravile novo ofenzivo. Po zaslugi nezgrešljive Mlakarjeve in Marine Kaučič so povedle s 24:21, vodstvo z 1:0 pa je zagotovila Sara Hutinski.
Kamničanke zaigrale bolje
Igralke Nove KBM Branik so imele v prvem nizu kar 76-odstoten sprejem, kar je težko držati do konca. Pri Mariborčankah je začel šepati na začetku drugega niza, posledica tega je bila, da so Kamničanke, ki so se zaradi boljšega sprejema razigrale tudi v napadu, kmalu prišle do visoke prednosti sedmih točk in do izenačenja na 1:1. V tretjem nizu so ušle na 8:3, tako da je kamniški trener v nadaljevanju v igro lahko poslal tudi nekatere mlajše igralke. Podoben je bil tudi potek četrtega niza, začetno prednost so izbranke Olega Gorbačova mirno držale do konca.
Izjavi po tekmi
Oleg Gorbačov, trener Calcita Volleyballa:
"V finalu nikoli ne moreš doseči gladke zmage. Že pred zaključnim turnirjem sem dejal, da ima Maribor dobro ekipo, kar je tudi dokazal. Rezultat bi se lahko obrnil tudi drugače. Lani smo mi vodili z 2:0, a ostali praznih rok. To je šport, zmagovalec je tisti, ki je vztrajen in zbran do konca. Tokrat smo bili to mi. Morda smo si tudi bolj želeli zmage. Priznam, da sem bil po prvem nizu nekoliko zaskrbljen, a preostale tri so moje igralke odigrale odlično, brez kakšnih koli nihanj. Za današnjo predstavo jih moram pohvaliti."
Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: "Tekmo smo odprli, kot smo želeli. Kamnik smo najbrž kar nekoliko presenetili, bili smo boljši tekmec. Je pa bilo vprašanje, koliko časa bomo zdržali. V nadaljevanju so se nam začele pojavljati težave, poskušal sem z nekaj rezervnimi različicami, a kakšnega velikega izbora igralk nimam, tako da tudi nimam veliko možnosti. Kamničanke so se iz niza v niz dvigovale, na koncu so zmagale povsem zasluženo. Škoda, da smo igrali slabo v bloku, toda svojim dekletom moram čestitati. Ravno tako Kamničankam, ki so vso tekmo igrale izvrstno."

Pokal Slovenije, finale:
NOVA KBM BRANIK - CALCIT VOLLEYBALL
1:3 (22, -15, -19, -15)
Nova KBM Branik: Mlakar 16, Kučej 7, Kaučič 7, Andreyko 7, Igličar 1, Najdič 1, S. Planinšec 4, M. Planinšec 2, Proković, Hutinski 7.
Calcit Volleyball: Guštin 13, Turnšek 14, Podlesnik, Handanović 1, Ljubetić, Kramolc 5, Lenarčič 4, Starčević 15, N. Mori, Hribar, Strel Kosmač 22, E. Mori.
500 gledalcev
Polfinale:
NOVA KBM BRANIK - BRASLOVČE
3:0 (17, 18, 16)

CALCIT VOLLEYBALL - ALIANSA
3:0 (14, 12, 23)

Kamničankam prvi pokalni naslov