Kamniške odbojkarice imajo v letošnji sezoni boljšo bilanco v obračunih z Novo KBM,
Kamniške odbojkarice imajo v letošnji sezoni boljšo bilanco v obračunih z Novo KBM, "pokleknile" so le v Srednjeevropski ligi. Foto: OK Calcit Volleyball

Že četrtič zapored se v velikem finalu za naslov državnih prvakinj borita ekipi Calcit Volleyballa in Nove KBM Branika. Kamničanke so bile do zdaj le enkrat prvakinje, in sicer pred tremi leti. Druga tekma bo v četrtek v Mariboru.

V prvem nizu so mariborske odbojkarice zapravile dve zaključni žogi. Kamničanke so si po uspešnem napadu Jelene Strel Kosmač priigrale prvo priložnost za niz in jo po napaki Ize Mlakar unovčile (27:25).

V drugem nizu so gostje povedle s 7:11, na drugi tehnični odmor pa so odšle s prednostjo kar sedmih točk. Namesto Lenarčičeve je Gorbačov v igro poslal Evo Mori, a to ni pomagalo in Nova KBM je izenačila (16:25).

S prodornejšim servisom in odločnejšo igro ob mreži so kamniške igralke v tretjem nizu prevladovale. Vodile so z 12:8. Novi KBM je uspelo zaostanek znižati na 16:13, Jelena Strel Kosmač pa je nato zaustavila njihov nalet. Po bloku Lenarčičeve je bilo vodstvo 23:17 dovolj za uspeh v tretjem nizu (25:18).

Četrti niz se je začel z nervozno igro in nizom zgrešenih servisov na obeh straneh. Kamničanke so na prvi tehnični odmor odšle z vodstvom 8:5. Gostje so se vrnile in povedle z 10:11. Na drugi tehnični odmor so po bloku Strel Kosmačeve z dvema točkama prednosti odšle odbojkarice Calcita, ki so v nadaljevanju po bloku Maje Guštin gostjam ušle za štiri točke (22:18).

Z asom Tee Lenarčič pa je bil izid že 23:18, in ko je Urška Igličar poslala žog v avt, so bile Kamničanke pred zmago v prvi finalni tekmi končnice. Z blokom je zmago domači ekipi priborila Maja Guštin.

Oleg Gorbačov, trener Calcita, je po tekmi povedal: "V finalu je vedno nervoza, v prednosti je običajno tisti, ki se prej umiri in začne igrati svojo igro. Branik je prva dva niza igral v svojem scenariju, mi nismo, saj nismo izpolnjevali nalog, ki smo si jih zastavili. Nato se je zadeva obrnila, Mariborčanke so padle na sprejemu in napadu, mi smo se v tem popravili in to je odločilo."

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: "Čeprav je Calcit zmagal, smo bili ves čas v igri. Dobro se je odzvala Nika Blagne, ki štiri mesece ni nič igrala. Na splošno sem zadovoljen z našo igro, popraviti moramo samo manjše malenkosti. Žal pa bomo do konca finala ostali brez Višnje Đurđevič. Kaj ona pomeni za nas? Dajte pri Kamničankah ven Ano Starčević."

DP v odbojki, finale (Ž), prva tekma

CALCIT VOLLEYBALL - NOVA KBM BRANIK
3:1 (25, -16, 18, 19)

Calcit Volleyball: Guštin 9, Turnšek 18, Podlesnik 2, Handanović 1, Lenarčič 9, Kramolc 8, Ljubetić, Starčević 17, N. Mori, Hribar, Strel Kosmač 9, E. Mori.

Nova KBM Branik: Mlakar 14, Blagne 6, Kučej 1, Kaučič 6, Andreyko 15, Igličar 4, Đurđević 2, Najdič 1, S. Planinšec 1, Proković, Hutinski 13.

Igrajo na tri zmage. Druga tekma bo v četrtek.