Odbojkarice Calcita se veselijo prvega naslova. Foto: Primož Mahkovec
Odbojkarice Calcita se veselijo prvega naslova. Foto: Primož Mahkovec
Nova KBM Maribor
Mariborčanke so bile po koncu tekme zelo razočarane. Foto: MMC RTV SLO
Kamničanke prvič državne prvakinje

V uvodnem nizu so ritem igre narekovale gostiteljice, ki so ob prvem tehničnem odmoru vodile z 8:4, pri vodstvu 11:8, ko je začetne udarce začela izvajati Kočarjeva, pa so z odlično igro v obrambi in uspešnimi napadi nanizale kar enajst točk zapored in pri njihovem vodstvu 22:8 je bilo jasno, da bodo tudi osvojile niz.

Popoln preobrat v drugem nizu
Drugi niz je na igrišču prinesel preobrat. Vajeti igre so v svoje roke vzele kamniške odbojkarice, ki so ob prvem tehničnem odmoru povedle z 8:5. Mariborčanke so v nadaljevanju zaigrale bolj zbrano in povedle z 9:8. Sledil je novi zasuk in vodstvo gostij, ki so zaigrale zelo zanesljivo, njihova prednost pa je naraščala iz minute v minuto. Pri vodstvu 20:15 so ob slabem sprejemu in neorganizirani igri mariborske ekipe osvojile kar pet točk zapored in izenačile na 1:1.

Tudi v tretjem nizu so Kamničanke pokazale več. Ves čas so vodile, točke pa osvajale z dobro igro v bloku in tudi neugodnimi začetnimi udarci, ki so povzročali veliko preglavic igralkam na drugi strani mreže. Do sredine niza so gostiteljice še nekako držale korak z gostjami, v končnici pa so močno popustile in olajšale delo kamniški vrsti, ki je osvojila še drugi niz.

Četrti niz je postregel z izenačeno igro, pri vodstvu 9:8 za gostje pa si je Turnškova poškodovala levi gleženj in morali so jo odpeljati v bolnišnico. To je za nekaj minut zmedlo kamniško vrsto, kar so izrabile mariborske odbojkarice in ob drugem tehničnem premoru vodile s 16:11. Gostje so izenačile na 20:20. V odločilnih trenutkih so državne prvakinje pokazale več zrelosti in izenačile na 2:2.

Beattijeva zagotovila odločilno točko
Odločilni niz so bolje začele Kamničanke, ki so povedle s 4:1 in 9:6, pri rezultatu 11:11 pa so jih Mariborčanke ujele. Toda ekipa Calcita je zmogla dovolj moči in znanja in si v odločilnih trenutkih priigrala prednost dveh točk (14:12), imela dve zaključni žogi, a obe zapravila. V nadaljevanju Kamničanke niso popuščale, imele še trikrat priložnost za zmago, izrabile pa so četrto, ko je Beattijeva z blokom zaustavila Guštinovo in dosegla zmagovito točko.

V Lukni veliko navijačev iz Kamnika
Po tekmi so se kamniške odbojkarice prvenca v državnem prvenstvu veselile skupaj s številnimi navijači, ki so vso tekmo bučno navijali zanje, pokal in kolajne pa jim je izročil predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Matjaž Kovačič.

Izjave po tekmi:
Franci Obolnar, trener Calcita:
"Pred začetkom prvenstva nam v boju z Mariborom nihče ni pripisoval možnosti. Mediji so bili prepričani, da je favorit samo eden. Kako vesel sem, da so se zmotili. Danes je zmagalo srce, ki je pri naših igralkah mnogo večje kot pri Štajerkah. To so pokazale vse finalne tekme. V vseh smo garali do konca, dobili dva 'tie breaka', v vseh smo zmagali po zaslugi zagrizenosti. Vsaka čast mojim dekletom, sam sem bil v glavnem le navijač."

Jelena Strel Kosmač, kapetanka Calcita: "Zmaga smo si zelo želele, toda verjamem, da si so jo tudi Mariborčanke. Po prvi tekmi, ko smo pokazale preveč spoštovanja do zmagovalk srednjeevropske lige in zasluženo izgubile, se nismo predale. Stekla nam je igra, dobro smo servirale, blok je deloval, dobro smo igrale v obrambi. V zmago smo vložile vso svoje znanje, za trud pa smo bile poplačane."

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: "Ponovile so se zadnje tekme. Po odličnem prvem nizu je naša igra padla, kar so Kamničanke znale izkoristiti. Imele so tudi nekaj več sreče, odločilo je ena žoga. Punce so dale vse od sebe, nimam jim česa očitati. Borile so se po najboljših močeh, pokazale pogum, željo in voljo, toda na žalost nam ni uspelo. Žal smo morali priznati premoč Kamničankam in jim čestitati."

Finale, četrta tekma:
Nova KBM Branik - CALCIT KAMNIK 1:3
2:3 (14, -15, -17, 21, -16)

Nova KBM Branik:
McNatt 17, Guštin 13, Valenčič 9, Petho 8, Planinšec 5, Vardič 5, Kočar 3, Pintarič 3.

Calcit:
Kocjan 14, Strel Kosmač 14, Toone 12, Beattie 10, Vrhovnik 7, Lenarčič 6, Turnšek 4, Obolnar 1.

Stanje v zmagah je v odebeljenem tisku. Igrale so na tri zmage.

Dosedanje državne prvakinje:

1991/92 Paloma Branik
1992/93 Paloma Branik
1993/94 Abes Trade Celje
1994/95 Bank Austria Bled
1995/96 Infond Branik
1996/97 Kemiplas Koper
1997/98 Infond Branik
1998/99 Infond Meltal
1999/00 Infond Meltal
2000/01 Nova KBM Meltal
2001/02 Nova KBM Branik
2002/03 Hit Nova Gorica
2003/04 Sladki greh Ljubljana
2004/05 Sladki greh Ljubljana
2005/06 TPV Novo mesto
2006/07 Hit Nova Gorica
2007/08 Hit Nova Gorica
2008/09 Nova KBM Branik
2009/10 Calcit Volleyball

Kamničanke prvič državne prvakinje