Damir Šabec je dosegel 18 točk za Salonit, a to ni bilo dovolj. Foto: Ervin Čurlič
Damir Šabec je dosegel 18 točk za Salonit, a to ni bilo dovolj. Foto: Ervin Čurlič
Alen Šket in Andrej Flajs
Alen Šket in Andrej Flajs sta se morala pošteno potruditi za zmago nad Marchiolom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
UKO Kropa presenetljivo v finalu

V izjemno izenačenem dvoboju, polnem nihanj, so premagali sedemkratne zmagovalce tega tekmovanja, ki so še drugo leto zapored ostali brez načrtovanega finala. Gorenjci so pokazali veliko borbenost, nepopustljivost, v četrtem nizu so tudi ubranili tri zaključne žoge primorske ekipe, ki si ji je tudi poznala utrujenost po številnih potovanjih po Evropi.

Kroparji so že s samo uvrstitvijo na turnir - pred njim so izločili tudi Calcit Volleyball, vodilno moštvo državnega prvenstva, so dosegli velikanski uspeh, zato niso imeli česa izgubiti. Posledica sproščene igre je bilo hitro vodstvo, pri prvem tehničnem odmoru so vodili z 8:3, pri drugem pa 16:12. Tudi po polminutnem predahu pa niso popuščali, priigrali so si neulovljivo prednost, ki jo je z zadnjo točko kronal nekdanji igralec Salonita Jernej Potočnik.

Toda nato so Kanalci popravili sprejem, ki je bil v prvem nizu izredno slab, in videti je bilo, da reči prihajajo na svoje mesto. V drugem nizu so takoj povedli z 8:2, ob drugem tehničnem odmoru je bilo 16:7, s tem pa je bilo tudi jasno, da bo prišlo do izenačenja. Ko so dobili tudi zelo izenačen, tretji niz, v katerem sta se ekipi izmenjavali v vodstvu, po izidu 20:20 pa so Primorci dosegli pet točk zapored, v dvorani ni bilo veliko tistih, ki so še verjeli v presenečenje.

Kanalci zapravili tri zaključne žoge
Toda igralci Krope in tudi njihovi glasni navijači niso obupali. V dramatičnem četrtem nizu, v katerem je imel Salonit tri zaključne žoge, Aljoša Bogožalec pa je izkoristil že prvo za Gorenjce, so si priborili "tie break". Tudi njega so odlično začeli, povedli s 3:0, a so jih Kanalci na peti točki še ujeli. Toda nova serija točk, s katero so Kroparji ušli na 10:6, je bila za podprvake usodna.
Precej dela za Blejce
Odbojkarji ACH Volleyja so v drugi polfinalni tekmi ugnali domači Marchiol Vodi s 3:0 (29, 18, 14). Blejski odbojkarji so v prvem nizu ubranili šest zaključnih žog. V nadaljevanju so bili vendarle dovolj zbrani, da si niso privoščili živčnih trenutkov, ki so jih doživljali lani, ko je prav tako v polfinalu Marchiol že vodil z 2:1 v nizih, a nato izgubil.

Slovenski prvaki v domačih igriščih lahko nastopajo le s tremi tujci, kar se je poznalo v njihovi igri. Predvsem v prvem nizu, v katerem igra ni stekla tako, kot so si želeli. Na drugi strani pa so tudi naleteli na sproščenega tekmeca, ki se jih že pred začetkom ni ustrašil. Tako je v uvodnem nizu po zaslugi odlične igre v polju in ob mreži dolgo časa držal korak, tako ob prvem kot ob drugem tehničnem odmoru je zaostajal za dve točki. Vodstvo oranžnih z 20:16 je napovedovalo, da vendarle ne bodo imeli večjih težav, a se gostitelji niso predali. V končnici so zrežirali preobrat, prišli do šestih zaključnih točk, a nato, kot da bi se ustrašili zmage, vse zapravili.

Odpor Primorcev je trajal še nekaj časa. V drugem nizu so celo vodili z 10:8, a varovanci Igorja Kolakovića so tokrat prej prevzeli nadzor in zanesljivo prišli do vodstva 2:0. Tekmeci so nato povsem popustili, favoriti so z lahkoto prihajali do točk. Po zaostanku 7:12 v tretjem nizu se je Novogoričanom še uspelo približati na 11:14, nato pa so do konca osvojili še vsega tri točke.

"Žal nam ni uspel podvig, čeprav smo bili v prvem nizu blizu presenečenja. Priložnosti nismo izkoristili, tudi zaradi sodnikov, ki nam niso pustili dobiti prvi niz. V nadaljevanju izkoristil ponujene priložnosti in zasluženo zmagal," je po tekmi dejal kapetan Marchiola Gregor Basaneže, bloker ACH Volleyja Matevž Kamnik pa je bil bolj zadovoljen: "Rezultat kaže na lahko zmago, a nam še zdaleč ni bilo lahko. Posebej v prvem nizu, ko smo se morali močno potruditi. Tudi v nadaljevanju so Novogoričani nudili dostojen odpor in si zaslužijo pohvale. V finalu nas čaka gorenjski obračun, v katerem ne pride v poštev nikakršno podcenjevanje."

Zaključni turnir, Nova Gorica, polfinale:
UKO KROPA - Salonit Anhovo
3:2 (17, -16, -20, 26, 11)

Salonit Anhovo: Paravan, J. Kovačič, Bektaševič, A. Kovačič 11, Dos Santos 9, Paliska 16, Tomić, Andel 9, Savičič, Krivec 5, Orel 6, Mijatovič, Šabec 18.

Uko Kropa: Jereb 3, Potočnik 19, Mikolič, Goričnik, Šolar, Hrovat, Todorovič, Kržišnik, Slabe 15, Hrast, Stavbar 10, Bogožalec 14, Zupanc 13, Mihelčič.


ACH VOLLEY - Marchiol Vodi
3:0 (29, 18, 14)

ACH Volley: Flajs 8, Lewis, Šket 17, Petković, Kamnik 10, Vinčić 5, Kovačević 1, Fabjan, Jakopin 13, Vidič 8.

Marchiol Vodi: D. Kocilja 7, Krivec 2, Basaneže 11, Orel, Bregant 8, Stanič, Čabarkapa 4, Vidič, Polgar 11, Kuburović, M. Koncilja, Sirk, Pulko.

Finale bo v torek ob 18.00 (TV SLO 2).

UKO Kropa presenetljivo v finalu