Slovenci bodo nastope v Svetovni ligi začeli v petek proti Katarju, v soboto jih čaka obračun s Tunizijo, v nedeljo pa še tekma proti Venezueli. Foto: odbojka.si
Slovenci bodo nastope v Svetovni ligi začeli v petek proti Katarju, v soboto jih čaka obračun s Tunizijo, v nedeljo pa še tekma proti Venezueli. Foto: odbojka.si
Utrip iz slovenske odbojkarske reprezentance

Varovanci Andree Gianija si bodo že na prvem turnirju poskušali priigrati dobro izhodišče za uvrstitev na zaključni turnir, ki bo julija v Nemčiji. Na prvi pogled se morda zdi, da v Slovenijo prihajajo eksotične reprezentance, a se vse tri lahko pohvalijo z vidnimi dosežki.

Venezuelci so zelo dobro igrali na svetovnem prvenstvu na Poljskem pred dvema letoma, so tudi udeleženci olimpijskih iger v Pekingu 2008 in nosilci devetih srebrnih in dvanajstih bronastih medalj s pregovorno močnih južnoameriških prvenstev.

Izbrana vrsta Katarja je v glavnem sestavljena iz tujih odbojkarjev, Brazilcev in Srbov, na lanskem azijskem prvenstvu so bili četrti.

Tunizijci so kot osemkratni afriški prvaki nastopili že na šestih olimpijskih igrah. Pred dvema letoma so nastopili na svetovnem prvenstvu, na afriškem prvenstvu pa so do zdaj vselej, z izjemo leta 2009, osvojili eno izmed medalj.

Slovenski selektor Andrea Giani se zaveda, da njegove igralce čakajo težke tekme: "Gre za dobre ekipe, ki se bodo proti nam želele dokazati. Nismo več nepomembna reprezentanca, kakršna smo bili pred lanskimi uspehi. Smo evropski podprvaki in tako moramo tudi pristopiti k tekmam. Imamo zelo veliko odgovornost in sploh ni pomembno, koliko smo trenirali. Pomembno bo samo to, kar bomo prikazali na igrišču, v prvi vrsti nas mora krasiti naš ekipni duh. Spoštujemo vse tri nasprotnike, ampak želimo dokazati, da lanski rezultati niso bili naključje, ampak plod dobrega dela in potenciala, ki ga ima Slovenija."

Naši odbojkarji, ki so lani na evropskem prvenstvu osvojili srebrno medaljo, imajo tudi letos jasno zastavljen cilj. Iz tretje kakovostne skupine, v katero jih je pripeljala zmaga v Evropski ligi, želijo že v prvem poizkusu napredovati v drugo skupino. Cilj Slovencev je tudi izboljšati uvrstitev na svetovni lestvici, na kateri so se sicer v le enem letu povzpeli z 39. na 25. mesto, torej kar za štirinajst mest.

"Prvi nastop v Svetovni ligi je pred nami, a nas to ne obremenjuje. Najpomembnejše bo to, kakšen bo naš pristop na teh tekmah. Nasprotniki nas ne smejo preveč zanimati, poskrbeti moramo, da bomo mi igrali na taki ravni, kot smo sposobni. Prikazati moramo dobro odbojko, seveda pa moramo na teh tekmah tudi uživati," je tri dni pred začetkom turnirja dejal kapetan slovenske izbrane vrste Tine Urnaut.
Državne prvakinje z italijanskim trenerjem
Odbojkarice Calcita Ljubljane, dvakratne zaporedne državne prvakinje, bo v novi sezoni vodil 34-letni italijanski trener Alessandro Beltrami. Na trenerski klopi bo zamenjal Gašperja Ribiča, ki se je preselil k moški ekipi Calcit Volleyball.

Beltrami je trenersko kariero začel kot pomočnik Luciana Pedulle v ekipi Chieri, nato pa je leta 2009 kot pomočnik trenerja z Asyselom iz Novare osvojil pokal CEV. Od leta 2009 do 2010 je bil pomočnik selektorja nemške reprezentance Giovannija Guidettija, v tem obdobju pa tudi prvi trener Chierija, ki je takrat igral v italijanski A-2 ligi. Njegov naslednji klub je bila Bologna, v sezoni 2013/14 je bil trener zdajšnjega evropskega prvaka Pomi Casalmaggioreja, v pretekli sezoni pa je vodil ekipo Liu-Ju Modena.

Utrip iz slovenske odbojkarske reprezentance