Slovenci ravno zaključujejo priprave na EP, kjer želijo znova krojiti reprezentančni vrh, zlasti, ker jih ni bilo v Tokiu. Foto: FIVB
Slovenci ravno zaključujejo priprave na EP, kjer želijo znova krojiti reprezentančni vrh, zlasti, ker jih ni bilo v Tokiu. Foto: FIVB

Potem ko se je v okviru letošnje Lige narodov v Riminiju med seboj merilo 16 najboljših reprezentanc sveta, vsaka od njih pa je v rednem delu lige odigrala 15 tekem, ki sta jim sledila še polfinale in finale, se v letu 2022 obeta nekoliko spremenjena oblika tekmovanja.

Trije turnirji v predtekmovanju

Reprezentance bodo razdeljene v dve skupini po osem ekip, ki se bodo med seboj srečale na treh turnirjih, in sicer od 6. do 12. junija, med 20. in 26. junijem ter med 4. in 10. julijem.

Na vsakem turnirju bo posamezna reprezentanca v šestih dneh odigrala štiri tekme, štiri najboljše reprezentance iz vsake skupine pa bodo napredovale v izločilne boje oz. četrtfinale. Boj za medalje se bo začel 18. julija, veliki finale bo 24. julija.

Slovenski odbojkarji so letos prvič nastopili v Ligi narodov in si z izjemnimi predstavami priigrali visoko četrto mesto. Zmagali so Brazilci, drugi so bili Poljaki, tretji pa Francozi.

Trenutni cilj: septembrski EP

Varovanci italijanskega strokovnjaka Alberta Giulianija te dni končujejo priprave na EP, v okviru katerih bodo danes odigrali pripravljalno tekmo s Katarjem, v soboto pa se bodo v Ljubljani srečali še s trenutnimi slovenskimi prvaki, z Merkurjem Mariborom.

Prvenstvo stare celine bodo od 1. septembra naprej skupaj gostile Poljska, Češka, Finska in Estonija, Slovenija pa bo na njem branila srebrno odličje.