Mariborske odbojkarice so 14. igrale v finalu in bile 12. uspešne. Foto: MMC RTV SLO
Mariborske odbojkarice so 14. igrale v finalu in bile 12. uspešne. Foto: MMC RTV SLO
Calcit
Kamničanke so spet ostale praznih rok. Foto: Primož Mahkovec
Mariborčanke 12. pokalne prvakinje

Mariborske odbojkarice, branilke naslova, so pred okoli 1.100 gledalci v Luknji pokazale nekaj več od tekmec, predvsem so imele boljši blok in napad, kar je bilo na koncu odločilno. Vodstvo Branika je dobilo potrdilo, da je bila odločitev za pomladitev ekipe pravilna, za odlične pa so se izkazale tudi nove okrepitve, Američanki Sarah Marie Ammerman in Marie Stalzer ter Srbkinja Aleksandra Milosavljević, ki so pri zmagi odigrale pomembno vlogo.

Neprepričljiv začetek ...
Igralke Branika so začele neprepričljivo. Po začetnem vodstvu s 5:3 so Kamničankam dovolile, da so z delnim izidom 5:0 na prvi tehnični odmor odšle s tremi točkami prednosti. Nihanja na obeh straneh so se nadaljevala, tako da je prvi niz po številnih preobratih odločila končnica. V njej so domače vodile s 24:22, imele dve zaključni žogi, a so tekmice po odličnih servisih Jelene Strel Kosmač dobile štiri zaporedne točke in prvi niz.

... boljše nadaljevanje ...
Mariborčanke, ki so v prvem nizu naredile kar 11 napak, so v drugem nizu napake zmanjšale. Obe ekipi sta nekoliko popravili sprejem. Domače igralke so bile še vedno boljše v bloku, a ne tako izrazito kot v prvem delu. Rezultat je bil dolgo časa izenačen, proti koncu pa so Štajerke prišle v prednost in dobile drugi niz. Na začetku tretjega niza so povedle z 10:4. Gostujoči trener Franci Obolnar je ritem poskusil zaustaviti z menjavami, kar mu je delno uspelo. Njegove varovanke so se z asom Ane Katarine Hribar približale na vsega dve točki, a preobrata ni bilo.

... zmaga v petem nizu
Četrti niz je bil izenačen do izida 9:9. Najizkušenejša v kamniški vrsti Petra Kramolc je stvari počasi prevzemala v svoje roke. Calcit je s šestimi zaporednimi točkami prišel do zmage in podaljšal upe. Glavno vlogo v odločilnem, petem, nizu je odigrala Milosavljevićeva. S tremi bloki na začetku je svoji ekipi priigrala vodstvo s 6:3, ki ga domače niso izpustile iz rok. Že prvo zaključno žogo za zmago je z blokom izkoristila najučinkovitejša igralka tekme Ammermanova.

Izjave po tekmi:
Mihela Planinšec
, igralka NKBM-ja Branika: "To je izredno pomembna zmaga za vso ekipo. Predvsem dejstvo, da je ekipa sestavljena povsem na novo, priča o tem, da smo se pravočasno uspele uigrati in da nam igra zdaj teče. Sicer je do finala državnega prvenstva še daleč, a mislim, da se bomo s tako igro, kot smo jo prikazale danes, tudi čez štiri mesece enakovredno kosale še za naslov državnih prvakinj."

Jelena Strel Kosmač, igralka Calcita Kamnika: "Malo je manjkalo, naredile smo malo preveč napak na koncu. Izid 3:2 pove, da smo sposobne, da lahko računamo na dobro borbo tudi v državnem prvenstvu. Mariborčanke so se danes zelo dobro pripravile na nas, vsaj glede na zadnjo medsebojno tekmo, kjer smo bile boljše me. Mislim, da nam manjka ena igralka na sprejemu, prav tako pa moramo popraviti še nekaj napak. Predvsem sprejem moramo natrenirati, da bo igra bolj stekla, da bo napadalkam lažje."

Pokal Slovenije (Ž)
Zaključni turnir, Maribor
Finale:
NOVA KBM BRANIK - CALCIT VOLLEYBALL
3:2 (-24, 18, 18, -17, 11)

Nova KBM Branik: Ammerman 25, Planinšec 17, Potokar 12, Stalzer 11, Hutinski 10, Milosavljevič 9, Pintarič in Valenčič po 1.

Calcit Volleyball: Kramolc 20, Kocjan 12, Turnšek in Strel Kosmač po 10, Hohl 6, Lenarčič 2, Hribar 1.

Polfinale:
CALCIT VOLLEYBALL - Aliansa
3:1 (29, -23, 22, 17)

NOVA KBM BRANIK - Sloving Vital
3:0 (15, 11, 23)

Mariborčanke 12. pokalne prvakinje