Derbi državnega prvenstva je dobila ekipa iz Maribora. Foto: Facebook Nova KBM Branik
Derbi državnega prvenstva je dobila ekipa iz Maribora. Foto: Facebook Nova KBM Branik
Calcit Volleyball iz Kamnika, ki je z ACH-jem na vrhu lestvice, je s 3:1 premagal Krko. Foto: Klemen Brumec

Gledalci so videli zanimivo tekmo, igro obeh ekip pa sta pohvalila tudi trenerja Gašper Ribič in Sebastijan Škorc. Tekma je bila polna preobratov, saj so v prvem nizu močno prevladovale gostje, v drugem in tretjem pa so bile prepričljivejše igralke Calcita, ki so v četrtem nizu zapravile celo vodstvo s 24:21 in tako tudi tri zaključne žoge. V vedno nepredvidljivem petem nizu so Štajerke s kar nekoliko neverjetno serijo točk ušle na 11:4, a so se Ljubljančanke, tokrat brez pomoči Urške Igličar, borile in prednost izničile na vsega točko (10:11). V končnici tekme so bile znova prodornejše Mariborčanke, ki so svoje navijače med tednom razveselile z zmago v evropskem pokalu, calcitovke pa so na gostovanju v Ligi prvakinj v Novari prav tako pustile dober vtis. Ljubljančanke so dosegle kar 19 blokov, Iza Mlakar pa je pri Mariboru napadala kar šestdesetkrat.

GEN-I Volley dobil primorski derbi
V primorskem derbiju, ki je hkrati odločal o tretjem mestu na lestvici, so za favoritinje veljale Koprčanke, ki so doslej izgubile le proti vodilnima ekipama, Calcitu in Novi KBM Braniku, medtem ko so si Novogoričanke privoščile še spodrsljaj proti ljubljanskemu UOK Vitalu in bile na splošno nekoliko manj prepričljive. A odbojkarice GEN-I Volleyja so tokrat zaigrale odločno in z izjemo prvega niza ves čas narekovale ritem tekme ter po razburljivi končnici četrtega niza prišle do polnega izkupička točk.

Aliansi uspelo osvojiti le en niz
Odbojkarice UOK Vitala so na težkem gostovanju v Puconcih, kjer je praviloma težko igrati tudi najboljšim ekipam, dosegle pomembno zmago in v neposrednem boju s Kemo za mesto v modri skupini v drugem dela prvenstva poskrbele za razliko šestih točk. Aliansa, ki je med tednom dosegla prvo letošnjo zmago nad Zgornjo Gorenjsko, je v savinjskem derbiju proti Braslovčam tokrat zmogla le do enega niza, gorenjske odbojkarice pa so se veselile druge zmage v domači dvorani, potem ko so s 3:0 odpravile Formis.

Izidi 8. kroga 1. DOL za ženske:
Zgornja Gorenjska - Formis 3:0 (18, 22, 12)
Aliansa - Braslovče 1:3 (-22, -16, 23, -16)
Luka Koper - GEN-I Volley 1:3 (21, -17, -20, -27)
Calcit Ljubljana - Nova KBM Branik 2:3 (-21, 15, 18, -25, -12)
Kema Puconci - Vital 1:3 (14, -11, -20, -18)

Lestvica:                             
NOVA KBM BRANIK         8  8 0 23 točk
CALCIT LJUBLJANA        8  7 1 22     
GEN-I VOLLEY            8  6 2 17     
LUKA KOPER              8  5 3 15     
UOK VITAL LJUBLJANA     8  5 3 15     
KEMA PUCONCI            8  3 5  9     
BRASLOVČE               8  3 5  8     
ZGORNJA GORENJSKA       8  2 6  6     
ALIANSA                 8  1 7  3     
FORMIS                  8  0 8  2     
                                      

Ne prav prepričljiva zmaga Calcita
Vodilno moštvo slovenske lige, Calcit Volleyball, ki je med tednom uspešno igralo na tekmi evropskega pokala Challenge na Slovaškem, je imelo s Krko precej več težav, kot je bilo pričakovati. Na koncu so se, predvsem po zaslugi dobre igre Jureta Laknerja, Kamničani le veselili ne preveč prepričljive zmage nad Dolenjci. Znova so morali sicer igrati brez kapetana Štembergarja Zupana in obenem še brez Žana Novljana, a se trener Marko Brumen na to ni preveč oziral. Bolj so ga namreč motile igre po sistemu toplo-hladno in številne napake. Calcitu je sicer vseeno uspelo ubraniti prvo mesto na prvenstveni lestvici, čeprav je njihov večletni rival, ACH Volley, tokrat dosegel gladko zmago v Mariboru. Sam rezultat sicer ne odraža dogajanja na igrišču, saj so se gostitelji (brez kapetana Tomaža Horvata) izkazali z borbenostjo in nepopustljivostjo, zaradi česar je Ljubljančanom njihov odpor v prvem in drugem nizu uspelo streti šele proti koncu obeh nizov. Trener ACH Volleyja Bogdan Kotnik je moral na drugi strani znova veliko pozornosti nameniti predvsem motiviranju svojih igralcev.

Fužinar ni prekinil niza porazov
Ekipi Fužinarja tudi slovo Bogdana Pupovca, ki je trenerski stolček zapustil po sedmih zaporednih porazih, ni prineslo boljšega nadaljevanja prvenstva, saj je bil SIP Šempeter, lani še drugoligaš, ki se letos lahko pohvali že s štirimi zmagami, boljši s 3:0. Vse bolje v prvenstvu igra tudi Panvita Pomgrad, ki je še v četrtek odigrala težko tekmo pokala Challenge proti grškemu Ethnikosu, tokrat pa na gostovanju v Kanalu odpravila tretjeuvrščeni Salonit. Prvi niz so prepričljivo dobili Kanalci, nato pa je gostujoči trener Dejan Fujs povsem premešal svojo ekipo, številni menjave pa so prinesle popoln preobrat. Novo zmago, tokrat nad Žirovnico, so dosegli še odbojkarji Triglava iz Kranja.

Izidi 8. kroga 1. DOL za moške
Maribor - ACH Volley 0:3 (-18, -19, -13)
Salonit Anhovo - Panvita Pomgrad 1:3 (13, -22, -19, -22)
National Žirovnica - Triglav 1:3 (-14, 18, -17, -10)
SIP Šempeter - Fužinar Metal 3:0 (15, 16, 13)
Calcit Volleyball - Krka 3:1 (-25, 18, 26, 18)

Lestvica:                             
CALCIT VOLLEYBALL       8  7 1 21 točk
ACH VOLLEY              8  7 1 21     
TRIGLAV KRANJ           8  5 3 14     
SALONIT ANHOVO          8  5 3 13     
PANVITA POMGRAD         8  4 4 13     
MARIBOR                 8  4 4 13     
SIP ŠEMPETER            8  4 4 11     
KRKA                    8  2 6  7     
NATIONAL ŽIROVNICA      8  2 6  6     
FUŽINAR METAL RAVNE     8  0 8  1