Ženska reprezentanca je na četrti tekmi Evropske lige še četrtič zmagala, a tokrat oddala niz. Foto: EPA
Ženska reprezentanca je na četrti tekmi Evropske lige še četrtič zmagala, a tokrat oddala niz. Foto: EPA

Izbranke Bruna Najdiča tako nadaljujejo niz zmag, ki so ga začele na turnirju v Nyiregyhazi na Madžarskem, vendar igra tokrat ni bila najboljša. Slovenke so izgubile niz in lahko le upajo, da ta v boju za prvo mesto ne bo usoden.

Po dveh serijah dobrih servisov, ki sta jih izvedli Monika Potokar in Saša Planinšec, je Slovenija v uvodnem nizu ob prvem tehničnem odmoru že vodila z 8:2, nekaj trenutkov pozneje pa po uspešnem napadu Potokarjeve že z 11:4. Očitna sodniška napaka jim je nato za krajše obdobje odvzela zbranost, Madžarke so se približale na tri točke zaostanka, toda selektor Bruno Najdič je z odmorom dosegel svoje - njegove izbranke so se na igrišče vrnile takšne kot na začetku. Po hitrem postopku so po zaslugi Planinščeve in Potokarjeve razliko povišale na plus osem (19:11), niz pa mirno pripeljale do konca.

Primerjava števila napak v prvem nizu je kazala na to, da Slovenke v nadaljevanju ne bi smele imeti težav. To se je predvidevalo tudi po dveh občutnih vodstvih v drugem nizu, vodila je 6:2 in 13:7, toda nato je popustil sprejem in pri izidu 16:17 so Madžarke prvič povedle. Servisi Tine Grudine so stvari postavile na svoje mesto, blok Planinščeve je Slovenke spet povedel v vodstvo. Z asom Grudine je prednost narasla na plus dve, Grudina pa je z začetnim udarcem za peto zaporedno slovensko točko postavila le še piko na i svoje uspešne serije, ki je zadostovala za vodstvo 2:0.

Nihanja v slovenski igri so bila vidna tudi v tretjem nizu, v katerem so že vodile s 13:8, a dovolile, da jih tekmice po šestih zaporednih točkah ujamejo in nekaj pozneje tudi prehitijo. V končnici so Madžarke ves čas tesno vodile, Slovenke so izenačile na 23:23, a so Madžarke po napaki tekmic izkoristile že prvo žogo za niz.

Slovenk izgubljeni niz ni iztiril. Najizkušenejši Marina Cvetanović in Potokarjeva sta vlekli voz, pot pa ni bila lahka, čeprav je Slovenija tudi v četrtem nizu ves čas vodila. Pri rezultatu 23:19 se je zdelo, da je tekma odločena, toda borbene Madžarke so približale na 23:24. Da ni bilo preobrata je poskrbel "šik" Potokarjeve.


Bruno Najdič, selektor Slovenije: "Tekma bi se lahko končala z gladkih 3:0 za nas, a je pomembnost tekme očitno naredila svoje. Zelo verjetno smo preveč razmišljali, kako pomemben je obračun, hkrati pa je na drugi strani stala ekipa, ki ni imela nobenih možnosti in je bila popolnoma neobremenjena. To je bila zagotovo naša najslabša letošnja tekma, ne samo v ligi, tudi na trening tekmah smo igrali boljše. Na izgubljeni niz ne gledam kot na katastrofo, nizi se izgubljajo, ne moreš vedno zmagovati s 3:0. Važne so točke, zavedati pa se moramo tudi, da nas tukaj za zdaj spremljajo negativne stvari. Včeraj pot in dogajanje po njej, danes so nas v slabo voljo spravljali še sodniki."

EVROPSKA LIGA (Ž), DRUGI TURNIR, Megalopolis
SLOVENIJA - MADŽARSKA
3:1 (18, 19, -23, 23)
Slovenija: Božič 1, Blagne, Medved, Igličar 6, Valenčič, Recek 4, Najdič, Ščuka, Cvetanović 13, Potokar 14, Kaker, Planinšec 14, Grudina 11, Jerala.
Madžarska: Szakmary 16, Szpin 1, Molcsanyi, Talas 6, Szombatelyi, Lakatos 3, Pallag 19, Szeles 3, Nagy 6, Bleicher, Pinter 4.

ROMUNIJA - GRČIJA
0:3 (-17, -20, -20)

Petek ob 20.30:
SLOVENIJA - GRČIJA

Sobota ob 18.00:
ROMUNIJA - SLOVENIJA

Vrstni red: Slovenija 12, Grčija 9, Romunija 3, Madžarska 0 točk.