Blejci so se v Rusiji borili, a morali priznati, da je Kazan preprosto boljši. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Blejci so se v Rusiji borili, a morali priznati, da je Kazan preprosto boljši. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
ACH Volley - Zenit Kazan
Ruski bogataši so bili boljši v vseh elementih odbojkarske igre. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
ACH Volley - Zenit Kazan
Šket je bil s 16 točkami znova najboljši v moštvu ACH-ja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Blejski odbojkarji niso ponovili lanskega uspeha
Zenit tudi drugič premočan

Že prva tekma v Stožicah, ki so jo zmagovalci Lige prvakov iz leta 2008 dobili s 0:3, je napovedala, da Blejci ne bodo ponovili lanskega uspeha, ko so se uvrstili na zaključni turnir četverice. Varovanci Igorja Kolakovića se niso predali in na povratni tekmi pokazali boljšo predstavo kot pred domačim občinstvom, a tudi to ni bilo dovolj za senzacijo; Kazan je, tako kot pred dvema letoma, končal evropsko pot ACH-ja.

Spremembe v postavi niso zmedle Rusov
Kolaković je v primerjavi s prvo tekmo poskrbel za nekaj sprememb v postavi. Namesto Alena Šketa je tekmo začel Nizozemec Kay van Dijk, namesto Milana Rašiča pa Matej Vidič, a menjave niso prinesle želenega izida. Domači so že ob prvem tehničnem odmoru vodili z 8:3. Blejci so nato vzpostavili ravnotežje, a prednosti domačih niso ogrozili. ACH se je približal na 18:14, sledila pa je serija odličnih servisov domačih odbojkarjev, s katero so ušli na 23:14 in končali niz s 25:17.

Bolj izenačen drugi niz
Drugi niz je bil nekoliko bolj izenačen. Kazan je spet hitro ušel, povedel z 8:5, 13:8 in 15:9, toda Blejci so se vrnili v igro in se celo približali na 21:23, ko so imeli napad. Diagonalni udarec Vida Jakopina je za las zgrešil cilj in namesto 23:22 je bilo 24:21, nato pa so domači izkoristili že prvo zaključno žogo.

Ko Rusi pridejo v vodstvo, ga ne izpustijo
Manjši padec v igri ruske ekipe se je nadaljeval tudi na začetku tretjega, kar pa ni bilo usodno za vodilno rusko ekipo. Po izenačenju na 12. točki je Kazan naredil delni izid 5:1. ACH se je dvakrat približal na dve točki zaostanka, toda njegov nalet so domači brez težav zaustavili in se uvrstili v četrtfinale.

ACH Volley: Šket 16, Jakopin 13, Kamnik, Kovačević in Rašić po 4, Petković in vinčič po 2, Flajs 1.

Zenit Kazan: Mikhailov 21, Abrosimov 13, Tetjukin 9, Priddy 8, Ball in Apalikov po 3.

Izjave po tekmi:
Igor Kolaković:
"Borili smo se in smo želeli pokazati veliko več, toda Zenit je znova dokazal, da letos igra izjemno in ničesar ni prepustil naključju. Vsako točko, ki smo jo nocoj dosegli, smo krvavo prislužili. Veliko bolje kot na prvi tekmi smo se tokrat izkazali v obrambi. V tretjem nizu smo bili zelo blizu tistemu, kar smo si zamislili pred tekmo, toda Rusi so pokazali in dokazali, da so preprosto boljši."

Andrej Flajs: "S tistim, kar smo pokazali v drugem in prvi polovici tretjega seta, smo lahko zadovoljni. Toda, to ne šteje. Iz Kazana odhajamo razočarani, ker se nismo uvrstili naprej v višji krog tekmovanja. Nedvomno se je letos usoda poigrala z nami in smo na žrebu dobili izjemno razpoloženega nasprotnika, ki mu vendarle gredo naše čestitke za obe doseženi zmagi. Vsekakor jim želim, da tako igro nadaljujejo in uspejo. Dejstvo je sicer, da so nam nasprotniki tokrat nekoliko pustili dihati in da smo tokrat tudi sami izboljšali tako servis kot obrambo, pa tudi sprejem. Toda Zenit je pač bil boljši. Zdaj se moramo osredotočiti na tekme srednjeevropske lige in državno prvenstvo ter unovčiti tisto, česar smo se v teh težkih dvobojih z Rusi naučili."

Vid Jakopin: "Rusi so ves čas tekme vršili na nas pritisk in nam vsilili svojo igro. Mi tokrat nismo igrali slabo, pokazali smo tudi, da potrebujemo določen čas, da pridemo v ritem in igramo svojo igro, vendarle je to trajalo predolgo in so Rusi dokončali, kar so začeli. Na naši strani smo tokrat bolje reševali druge žoge. Bolje sta delovali obramba in kontra, a vse to ni zadostovalo za preobrat ter zmago."

Osmina finala, povratne tekme
ZENIT KAZAN
- ACH Volley (3:0)
3:0 (17, 22, 18)

Lokomotiva Belgorod - CUNEO (ITA) (0:3)
1:3 (21, -13, -21, -18)

DINAMO MOSKVA - Tours (FRA) (2:3)
3:1 (21, 23, -18, 22)
Zlati niz: 15:11

BELCHATOW (POL) - Roeselare (BEL) 1:3
3:0 (21, 17, 15)
Zlati niz: 15:12

JASTRZEBSKI (POL) - Unterhaching (1:3)
3:1 (21, 22, -22, 19)
Zlati niz: 15:9

NOLIKO M. - Budvanska Rivijera (3:1)
3:1 (18, -23, 17, 26)

() - izidi prvih tekem

Četrtfinale bo na sporedu 2. in 9. marca, sklepni turnir četverice, ki bo v Bolzanu (Trentino), pa 26. in 27. marca.

Blejski odbojkarji niso ponovili lanskega uspeha
Zenit tudi drugič premočan