Kapetan Tine Urnaut je skupaj z Alenom Pajenkom poskrbel za zmago v prvem nizu. Foto: STA
Kapetan Tine Urnaut je skupaj z Alenom Pajenkom poskrbel za zmago v prvem nizu. Foto: STA
Tina Lipicer Samec
Tina Lipicer Samec je bila najučinkovitejša v vrsti Tilna Kozamernika. Foto: MMC RTV SLO
Odbojkarji gladko odpravili Madžare

Slovenci so tako uspešno začeli prvi kvalifikacijski turnir za prvenstvo, ki ga bosta prihodnje leto gostili Avstrija in Češka. V Mariboru so varovanci Veselina Vukovića v prvem nizu povsem nadigrali Madžare (25:9). V nadaljevanju so gostje zaigrali precej bolje. Uspelo jim je celo izenačiti na 19, a je nato Slovenija strnila svoje vrste in z dvojnim blokom Tineta Urnauta in Alena Pajenka povedla z 2:0 (25:19).

Pobudo so v tretjem nizu prevzeli Madžari, a kmalu so niti igre v svoje roke znova prevzeli Vukovićevi izbranci. Po vodstvu s 16:11 je selektor nosilcem igre lahko namenil tudi nekaj počitka. Drugo zaključno žogo je za zmago izkoristil Dragan Radović. Naslednji nasprotnik Slovenije bo Izrael.
Veselin Vuković, selektor Slovenije: "Mislim, da smo danes pokazali pravo igro. Igrali smo dobro tako v napadu kot tudi v bloku, mislim da smo imeli idealno razmerje med tema dvema prvinama. Tekmeca se nismo ustrašili, odigrali smo tako, kot smo se dogovorili. Fantom sem dejal, šli bomo dan za dnem in dogovora smo se držali. Danes smo razmišljali o Madžarski, jutri bomo o Izraelu."

Alan Komel: "Mislim, da smo pristopili 100-odstotno, videlo se je, da smo dobro trenirali. Nasprotnikov nismo podcenjevali, v drugem nizu smo imeli nekaj težav, a ga le speljali kot treba, kakovost je bila na visoki ravni. Dobro smo začeli, od servisa, prek taktičnega napada, ki je bil z organizacijo Dejana Vinčiča super, v bloku smo jih nevtralizirali. Gremo iz tekme v tekmo, gledali bomo, da bo naša forma rasla. Jutri nas čakajo Izraelci, ki bodo prav gotovo želeli nadoknaditi današnji poraz, mi pa upamo, da bomo šli znova agresivno do nove zmage. Želim si še večjo podporo občinstva, še več ljudi v dvorani prav gotovo ne bi škodilo."

Romunke pretrd oreh
Slabše so se v Hasseltu v Belgiji odrezale odbojkarice. S tem porazom so varovanke Tilna Kozamernika najverjetneje tudi izgubile možnosti za preboj na evropsko prvenstvo leta 2011. "Vsekakor še nismo vrgli puške v koruzo. Romunke so v prednosti, toda pokazalo se je, da z njimi lahko igramo. Vsekakor v Romuniji ne bomo povsem brez možnosti, upam pa, da se nam bo kaj odprlo še na tem turnirju. Belgijke vendarle niso tako močne, kot smo menili. Manjkajo jim štiri najboljše igralke, tako da sem prepričan, da se tudi njih da premagati in ostati v igri za evropsko prvenstvo. Vsekakor pa moramo pokazati mnogo boljšo igro, kot smo je danes," upanje ohranja Kozamernik.

Po dobljenem prvem nizu s 25:18 so Slovenke nato popustile. V drugem nizu so bile Romunke uspešnejše v končnici, suvereno dobile tretjega in v zadnjem slavile s 25:19. Naslednje nasprotnice slovenske izbrane vrste bodo Švedinje.

Kvalifikacije za EP 2011, Maribor:
SLOVENIJA
- MADŽARSKA
3:0 (9, 19, 16)

Slovenija: Pajenk 14, Šket 14, Gasparini, Kamnik 3, Vinčič 2, Jakopin 1, Urnaut 4, Radovič 1, Komel 16.

Madžarska: Bagics 7, Kovacs 6, Nagy P. 2, Nagy J. 5, Nemeth S. 11, Nemeth F. 3, Nacsa 1.

ŠPANIJA - IZRAEL
3:0 (22, 20, 24)

Sobota ob 19.00:
SLOVENIJA - IZRAEL

Nedelja ob 17.00:
SLOVENIJA - ŠPANIJA

Hasselt:
ROMUNIJA - SLOVENIJA
3:1 (-18, 21, 15, 19)

Romunija: Gavrilescu 2, Nucu 11, Nedelcu 11, Trica 2, Corjeutanu 15, Zaharia 4, Neagu 3, Muresan 5, Onyejekwe 18.

Slovenija: Lipicer Samec 19, Založnik 3, Kočar 3, Jontes 11, Potokar 15, Cvetanovič 15.

BELGIJA - ŠVEDSKA
3:0 (14, 13, 15)

Sobota ob 20.00:
ŠVEDSKA - SLOVENIJA

Nedelja ob 15.00:
SLOVENIJA - BELGIJA
Odbojkarji gladko odpravili Madžare