Slovenci so dobili tekmo, na kateri so bili v vlogi favorita. Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič
Slovenci so dobili tekmo, na kateri so bili v vlogi favorita. Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič
Matej Vidič
Matej Vidič je uspešno zamenjal poškodovanega Alena Pajenka in bil s 14 točkami najučinkovitejši Slovenec. Foto: Aleš Fevžer
Matevž Kamnik in oboleli Tine Urnaut sta bila med najzaslužnejšimi za zmago. Foto: MMC RTV SLO
Slovenci
Tekmo v dvorani Čair v Nišu si je ogledalo približno 300 gledalcev. Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič
Slovenski odbojkarji v soboto s favorizirano Srbijo
Odbojkarji lahko pogumneje zrejo proti Poljski

Začetek ni bil obetaven, saj so Portugalci ob bledih Slovencih prvi niz dobili s 25:20.

Šketovi servisi prevesili tehtnico
Nadaljevanje je bilo precej boljše. Slovenija je v drugem nizu po petih zaporednih točkah povedla z 8:5, v nadaljevanju pa po blokih najučinkovitejšega igralca tekme Mateja Vidiča in Klemna Čebulja ušla na 16:12. Portugalci so izenačili, a je nato Alen Šket z odličnimi servisi ekipo popeljal do zmage s 25:19.

Štirje zaporedni slovenski bloki v enem portugalskem napadu
V tretjem nizu je Slovenija zaostajala za štiri točke, zato je selektor Luka Slabe vzel tehnični odmor, ki je pomagal. Mitja Gasparini je namreč s servisi Slovence vrnil v igro, ko pa je v bloku zablestel še Matevž Kamnik, je semafor kazal že 18:14. Slovenci so v eni izmed akcij kar štirikrat (!) zapored blokirali portugalski napad. Niz se je končal s 25:21. V četrtem nizu so Slovenci po servisih Gregorja Ropreta povedli z 20:17, kar je bilo dovolj, da so niz mirno pripeljali do konca (25:21).

Luka Slabe, selektor Slovenije:
"Stresna tekma. Začeli smo sicer s postavo, ki ji zaupamo, a je imela težave. Predvsem na sprejemu in pa pri prodornosti v coni štiri. Videli smo tudi, da naših blokerjev ne čuvajo, zato smo spremenili taktiko, naredili nekaj menjav, kar nam je prineslo izboljšanje. Predvsem imam tu v mislih prihod Šketa v igro. Opravil je svoje, igral je izvrstno. Alen nekaj takega opravlja tudi pri Modeni, zato zame njegova igra ni presenečenje. Vsaka čast tudi Tinetu Urnautu, ki je še včeraj ležal z visoko vročino, danes pa se brez njega najbrž ne bi izvlekli. Pohvalim pa lahko vse fante, prišli smo do izredno pomembne zmage, zdaj lažje lahko pričakujemo Srbijo, ki bo na tekmi z nami zagotovo favorit. A naša naloga je, da se spočijemo, mislim, da bomo za to imeli dovolj časa. Proti Srbiji bo pomemben predvsem servis, ki danes ni bil ne vem kako prodoren; posebej to velja za prvi niz, z njim bi izločili njihove blokerje, njihovo najmočnejše orožje. Nekoliko pa se bojim, kakšno bo stanje nekaterih naših igralcev. Urnaut je bolan, gotovo se je danes iztrošil, Šket si je včeraj zvil gleženj in tudi ni najbolj pripravljen."

Slovenija se bo v soboto ob 18.00 pomerila s prvo favoritinjo turnirja, Srbijo, ki je s 3:0 porazila Makedonijo.


KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO PRVENSTVO
NIŠ, 1. krog
SLOVENIJA
- PORTUGALSKA
3:1 (-20, 19, 21, 21)

Slovenija: Flajs 1, Šket 13, Gasparini 12, Kamnik 11, Plot, Vinčić, Koncilja, Urnaut 5, Vidič 14, Ropret 3, Kovačič, Čebulj 3.

Portugalska: Keller 6, Silva, Sousa, Ferreira 8, Aniceto, Da Silva, Pinheiro 5, Jose 10, Sequeira, Cruz 10, Lucas 19, Reis 6.

SRBIJA - MAKEDONIJA
3:0 (22, 22, 23)
2. KROG
Sobota ob 18.00:

SRBIJA - SLOVENIJA
Ob 15.00:
MAKEDONIJA - PORTUGALSKA
3. KROG
Nedelja ob 15.00:

MAKEDONIJA - SLOVENIJA
Ob 18.00:
SRBIJA - PORTUGALSKA

Na prvenstvo, ki bo septembra na Poljskem, potujeta prvouvrščeni in najboljši drugi.

Slovenski odbojkarji v soboto s favorizirano Srbijo
Odbojkarji lahko pogumneje zrejo proti Poljski