Tonček Štern je bil znova gonilna sila slovenskega napada na uvodni tekmi turnirja na Japonskem, kjer Slovence v nadaljevanju čakajo še Brazilci, Japonci in Bolgari. Foto: volleyballworld.com
Tonček Štern je bil znova gonilna sila slovenskega napada na uvodni tekmi turnirja na Japonskem, kjer Slovence v nadaljevanju čakajo še Brazilci, Japonci in Bolgari. Foto: volleyballworld.com

Dve tesni končnici v prvih dveh nizih, zaostanek na začetku tretjega niza, a prekaljena slovenska odbojkarska reprezentanca je nadaljevala zmagoviti niz v letošnji Ligi narodov. S peto zaporedno zmago je Slovenija prevzela vodstvo v 16-članskem elitnem tekmovanju, sočasno pa naredila nov majhen korak proti Parizu.

V napadu je bil neustavljiv Tonček Štern z 22 točkami, nenehno ga je s točnimi podajami zalagal Gregor Ropret, čigar blok je bil na koncu pika na i. Klemen Čebulj je bil drugi najučinkovitejši Slovenec, prispeval je 12 točk, po osem pa sta jih dodala Jan Kozamernik in kapetan Tine Urnaut.

Ogromna prednost pred izzivalci za OI

Svetovna lestvica FIVB (v Pariz neuvrščene ekipe):

1. Italija 361,86
2. SLOVENIJA 335,00
3. Argentina 300,56
4. Kuba 252,19
-------------------------
5. Srbija 238,51
6. Nizozemska 222,14

Zmaga z na papirju gladkih 3:0 Sloveniji v boju za olimpijske igre prinaša 3,5 točke na svetovni lestvici, s čimer je trenutno celo prehitela Brazilijo na petem mestu za 0,15 točke! Prav prva odbojkarska velesila je naslednja slovenska tekmica, a pred petkovim obračunom (8.30), bodo Brazilci v četrtek igrali še z Iranci.

Slovenija je v izrednem položaju, da si priigra prvi nastop na olimpijskih igrah. V boju za zadnja štiri mesta med še neuvrščenimi reprezentancami vodi Italija, Slovenija je druga, tretja pa je Argentina. Slovenija ima trenutno pred četrto Kubo več kot 82 točk prednosti, pred peto Srbijo 96 točk zaloge, medtem ko šesta Nizozemska zaostaja že za 113 točk.

Zmage nad višje uvrščenimi ekipami prinašajo več točk, največ točk pa odnašajo porazi z nižje uvrščenimi ekipami.

Slovenski odbojkarji so pod vodstvom Gheorgheja Cretuja trdno na poti proti Parizu. Foto: volleyballworld.com
Slovenski odbojkarji so pod vodstvom Gheorgheja Cretuja trdno na poti proti Parizu. Foto: volleyballworld.com

V končnicah pokazali svojo moč

Prvi niz je s 25:22 pripadel Sloveniji. Turki so dobro začeli in bili korak spredaj ter so vodili do 6:5, nakar so Slovenci prevzeli pobudo na krilih Tončka Šterna in povedli s 16:9. Vendar se nasprotniki niso predali in so se v končnici uvodnega niza trikrat vrnili na točko zaostanka, preden so Slovenci dokončali delo.

Drugi niz je bil še bolj izenačen, v drugi polovici pa je Turčija prvič prišla do vodstva za tri točke (21:18), nakar je selektor Slovenije Cretu vzel minuto odmora. V napeti končnici so prevladale izkušnje Slovencev, ki so z najboljšo postavo s tremi zaporednimi točkami dobili drugi niz na razliko s 26:24.

V tretjem nizu so Turki znova imeli začetno pobudo in so vodili do 11:10, a pet zaporednih točk Slovencev je dokončno prevesilo tehtnico. Drugače od prvih dveh nizov tokrat ni bilo tesne končnice. Potem ko si je Štern v napadu privoščil sploh prvo napako (udarec v mrežo), je za zadnjo točko z blokom poskrbel Ropret.

Izjave po zmagi s Turčijo

Gheorge Cretu, selektor Slovenije: "Bila je težka tekma. To smo tudi pričakovali, torej trdo tekmo in motiviranega nasprotnika, ki se bori za vsako žogo. Naša energija na igrišču je bila dobra, prav tako tudi na drugi strani mreže, ampak na koncu je bilo spet vse odvisno od nas. Tekmecem smo dali nekaj majhnih daril, še posebej v prvem nizu in tudi v drugem. A tudi to nam pomaga, da postajamo močnejši in da naredimo korake naprej ter se tudi tako pripravimo na naslednjo tekmo proti Brazilcem."

Tine Urnaut bo tudi v prihodnji sezoni igral na Japonskem. Po dveh sezonah pri ekipi JTEKT Stings se kapetan reprezentance seli k Wolfdogs Nagoyi. Foto: BoBo
Tine Urnaut bo tudi v prihodnji sezoni igral na Japonskem. Po dveh sezonah pri ekipi JTEKT Stings se kapetan reprezentance seli k Wolfdogs Nagoyi. Foto: BoBo

Jani Kovačič, prosti igralec Slovenije: "Danes smo se borili od prve točke naprej. Mogoče naša kakovost ni bila na taki ravni, kot bi si želeli, ampak nam tudi Turki tega niso dopustili. Imajo kakovostno reprezentanco in čeprav jim je manjkal prvi podajalec, so se borili od prve do zadnje točke. Ko smo malo bolj pritisnili s servisom, nam je bilo precej lažje. Pomembno je, da smo zmagali s 3:0, ker vemo, da če bi izgubili, bi s tem izgubili tudi veliko točk. Dobili smo sicer minimalne, vendar tudi to šteje za pot do olimpijskih iger."

Klemen Čebulj, sprejemalec Slovenije: "Danes je bila naporna tekma. Turki so zelo dobro servirali in igrali v bloku in obrambi, tako da smo se morali kar precej namučiti, da smo zmagali. Za nas vsaka zmaga in vse te točke prinašajo veliko."

Alen Pajenk, reprezentant Slovenije: "Danes smo zmagali to prvo tekmo in ne glede na to, da smo že igrali turnir v Turčiji, smo s tem nekako spet prebili led. Zmaga je zelo pomembna, saj so točke tisto, kar za nas trenutno največ šteje. Zelo dobrodošlo je, da smo zmagali s 3:0 in osvojili vse možne točke."

Odbojkarji naredili nov korak k uvrstitvi na OI

LIGA NARODOV (M)DRUGI TURNIR, SKUPINA 3, Fukuoka

SLOVENIJA – TURČIJA 3:0 (22, 24, 19)

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Slovenija: T. Štern 22 (3 asi), Pajenk 4 (1 blok), Kozamernik 8 (1 as, 3 bloki), Toman, Bračko, Vinčić, Štalekar, Kovačič, Ž. Štern, Ropret 2 (1 blok), Urnaut 8 (1 as), Čebulj 11 (1 as, 2 bloka), Mujanović, Kržič.

Turčija: Gürbüz 4 (2 asa), Matić, Bostan, Savas, Mandiraci 10 (2 asa, 1 blok), A. Lagumdžija 8, Günes 8 (2 bloka), M. Lagumdžija 11 (2 asa, 2 bloka), Yenipazar 2 (1 blok), Bayram, Aydin, Döne, Bedirhan 7 (1 as, 1 blok), Hatipoglu

Izidi srednih tekem v Fukuoki:

ARGENTINA – ZDA 0:3
KANADA
– KUBA 3:1
NEMČIJA – JAPONSKA ob 12.20


Petek ob 8.30:
SLOVENIJA – BRAZILIJA

Sobota ob 12.20:
SLOVENIJA – JAPONSKA

Nedelja ob 12.20:
SLOVENIJA – BOLGARIJA


LESTVICA LIGE NARODOV

Slovenija bo tretji turnir odigrala v Stožicah (18.–23. junija). Zaključni turnir osmerice bo v Lodžu na Poljskem (27.–30. junija).