Slovenci navdušujejo v Ligi narodov. Foto: EPA
Slovenci navdušujejo v Ligi narodov. Foto: EPA
Točke, ki jih za svetovno lestvico prinaša tekma z Brazilijo. Foto: OZS
Točke, ki jih za svetovno lestvico prinaša tekma z Brazilijo. Foto: OZS

Francozi so na turnirju v Kanadi v odločilnem nizu ugnali Italijane s 15:10 in jim prizadejali prvi poraz na petih tekmah.

Slovenija se bo na turnirju v Fukuoki v petek ob 8.30 pomerila z Brazilijo, ki je danes s 3:1 premagala Iran. Brazilci so na šestih tekmah doživeli dva poraza. S 3:1 so jih premagali Kubanci in s 3:2 Italijani. Olimpijski podprvaki so poleg Irana premagali še Argentino (3:2), Srbijo (3:1) in Nemčijo (3:0).

Slovenija, ki bo v Fukuoki igrala še z Japonsko in Bolgarijo, Brazilije v osmih medsebojnih obračunih še ni premagala. Selektor Bernardo Rezende ne more računati na prvega podajalca Bruna, zato igro narekuje Fernando. Ima pa brazilski strateg v svoji zasedbi prodorna napadalca Leala in Lucarellija, korektorja Alana in Darlana ter srednja blokerja Isaca in Lucasa.

"Vemo, kakšne igralce imamo nasproti nas, in vemo, kako dolgo klop imajo. Vemo tudi, na kakšen način igrajo, saj smo proti njim že lani odigrali dobro tekmo. A ne želim še ene dobre tekme, želim zmago. Tudi fantje želijo isto. Vsi vemo, da je za nas vsaka tekma pomembna, vsaka zmaga nas pelje bližje Parizu in zato mi je pravzaprav bolj kot ne vseeno, kdo je na drugi strani in kakšna imena so na drugi strani. Vseh 14 Brazilcev ne more biti hkrati na igrišču," je povedal slovenski selektor Gheorghe Cretu.

"Mislim, da bo tekma z Brazilijo prvi pravi pokazatelj, v kakšni formi realno smo in na kakšen način igramo odbojko proti kakovostnim ekipam. Brazilci so zagotovo favoriti, imajo zelo kakovostno ekipo, saj so tu tako rekoč kompletni. Ne vem, v kakšni postavi bodo igrali proti nam, a ne glede na bo to, kot sem že dejal, za nas to test, da vidimo, na kakšni ravni igramo proti takim ekipam," pa je tekmo napovedal kapetan Tine Urnaut.

Tretji turnir bo Slovenija odigrala v Stožicah od 18. do 23. junija. Zaključni turnir osmerice bo v Lodžu na Poljskem od 27. do 30. junija.

Lestvica:

SLOVENIJA             5  5 0 13 točk
JAPONSKA              6  5 1 13     
ITALIJA               5  4 1 12     
POLJSKA               5  4 1 12     
BRAZILIJA             6  4 2 12     
FRANCIJA              5  4 1 11     
KANADA                5  3 2 10     
KUBA                  5  3 2 10     
--------------------------------    
NEMČIJA               7  2 5  7     
ARGENTINA             5  2 3  6     
SRBIJA                5  2 3  6     
ZDA                   5  2 3  6     
NIZOZEMSKA            5  2 3  6     
BOLGARIJA             6  1 5  3     
TURČIJA               5  0 5  1     
IRAN                  6  0 6  1