Alen Pajenk je bil z Mitjo Gasparinijem najboljši po točkah pri Slovencih. Foto: MMC RTV SLO
Alen Pajenk je bil z Mitjo Gasparinijem najboljši po točkah pri Slovencih. Foto: MMC RTV SLO
Alen Šket
Alen Šket je po dolgem času spet zaigral in dosegel pet točk. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Veselin Vuković
Veselin Vuković je lahko zadovoljen s slovenskim izkupičkom. Foto: MMC RTV SLO
Odbojkarji na poti v Košice

Uvrstitev na zaključni turnir na Slovaškem je tako vse bližje. Slovenci so tako kot na prvi tekmi v Sheffieldu zmagali s 3:1, prva dva niza so dobili na 19, tretjega izgubili na 15, četrtega pa spet dobili, in sicer na 21.

"Napredek je viden, s tekme v tekmo igramo bolje. Verjamem, da lahko Sloveniji že v Mariboru vsaj delno vrnemo za poraze doma," je bil že po tekmah v Sheffieldu optimistično razpoložen Arie Brokking, selektor Velike Britanije, ki se pripravlja na olimpijski turnir. Da je svoje fante dobro pripravil tako v psihičnem kot taktičnem smislu, je pokazal že sam začetek.

V prvem nizu ključnih šest točk po 18:18
Britanci niso bili videti prav nič prestrašeni, kar bi lahko glede na dogodke na domačih tekmah lahko bili, v prvem nizu so dolgo držali vajeti v svojih rokah. Po težavah Klemna Čebulja s sprejemom so vodili z 12:8 in 16:12. Toda ko je bilo najbolj potrebno, je v domači ekipi začel delovati blok, servisi so postali učinkovitejši, s tem pa so gledalci lahko začeli uživati tudi ob pogledu na semafor. Z delnim izidom 5:1 so gostitelji naprej izenačili na 17:17, po izidu 18:18 pa so predvsem po zaslugi bloka dosegli šest točk zapored, nekaj trenutkov pozneje pa izkoristili drugo zaključno žogo za vodstvo 1:0.

Že ob tehničnem odmoru v lepi prednosti
Po pravi ofenzivi ob koncu uvodnega niza so lahko Slovenci lažje zadihali. Zaigrali so sproščeno, obdržali trden blok, ki so ga tekmeci le s težavo premagovali. Domači so ob prvem tehničnem odmoru že vodili z 8:5, s štirimi zaporednimi točkami pa razliko povečali na +7. Gostje so se za nekaj trenutkov približali na tri točke, toda domači selektor Veselin Vuković se je odzval z menjavo sprejemalcev, Čebulja je zamenjal Jan Planinc, s tem pa zaustavil tekmečev nalet. Po menjavi so se stvari spet začele razpletati po pričakovanjih. Ob drugem tehničnem odmoru je bilo 16:10, ob koncu pa 25:19.

Šket po dolgem času spet na parketu
V zaključku drugega niza je priložnost za igro po dolgem odmoru zaradi poškodbe dobil korektor Alen Šket in takoj prevzel vlogo najučinkovitejšega igralca Slovenije, ki jo ima že dolgo Mitja Gasparini. A nekaj njegovih točk ni bilo dovolj, da bi domači dobro začeli še tretji niz. Po sumljivi sodniški odločitvi, rumenem kartonu Alena Pajenka in kazenski točki so gostje povedli s 6:2, po nizu slabih sprejemih Čebulja, ki se je vrnil v igro, pa celo z 12:5. Vuković je moral v igro spet vrniti Planinca in tudi Gasparinija, toda tudi to ni pomagalo. Britanci so dosegli še štiri zaporedne točke, zaostanka 11 točk pa niso mogli nadoknaditi, čeprav so poskušali (17:9, 18:11, 19:13), toda tveganje s servisi se jim ni popolnoma obrestovalo, saj so v tem elementu storili tudi veliko napak, ni bilo niti pravega bloka.

Prednost brez težav držali do konca
Vendar Otočani proti slovenski vrsti očitno lahko dobijo le niz. Čeprav so na začetku četrtega še vodili, tudi z 10:8, 10:12, so gostitelji še pravočasno izboljšali svoje najmočnejše elemente, povedli z 10:8, nato pa prednost brez težav držali do konca. Ekipi se bosta v dvorani Lukna v nedeljo pomerili še enkrat.

Veselin Vuković, selektor Slovenije: "Na tekmah imamo podobne težave. Pride do nihanj, ki pa so po svoje razumljive. Če bi ves čas igral z isto postavo, verjamem, da bi zmagali gladko, a igralcem, ki dolgo niso igrali, oziroma tistim, ki so perspektiva slovenske odbojke, moram ponuditi priložnost. Ker pa nekateri niso dovolj pripravljeni, pride do padca. Konec koncev smo prva niza odigrali korektno, do padca pa je prišlo tudi zaradi sodniških napak in po odmoru zaradi protestov. Sodniki so bili danes katastrofalni. Nam vzamejo čisto točko, nato pa nam dosodijo točko, ki je nismo zaslužili. Naredili so ogromno napak, večinoma v našo škodo, a tudi v njihovo. Nam v tem trenutku še kako manjkata Vid Jakopin in Alan Komel, saj smo na mestu sprejemalca najtanjši, predvsem zaradi neizkušenosti."

Evropska liga, skupina A, 7./8. krog:
SLOVENIJA - VELIKA BRITANIJA
3:1 (19, 19, -15, 21)

Slovenija:
Čebron, Pajenk 16, Planinc 3, Vidič, Šket 5, Gasparini 16, Kamnik 9, Vinčić 3, Urnaut, Fabjan, Ropret, Čebulj 1.

Velika Britanija:
Pipes, Bakare 7, Hunter, McGivern 2, Richardson, French 5, Miller 13, Lamont 4, Sliti 11, Howe, O'Malley 2, Benson 5.

BELGIJA - HRVAŠKA
3:2 (20, -19, 20, -22, 11)

Nedelja ob 18.00:
SLOVENIJA - VELIKA BRITANIJA

Nedelja:
BELGIJA - HRVAŠKA

Vrstni red: Slovenija 20, Belgija 10, Hrvaška 7, Velika Britanija 5 točk.

Zmagovalec se uvrsti na zaključni turnir, ki bo julija na Slovaškem.

Odbojkarji na poti v Košice