Slovenija se je uvrstila že na četrto evropsko prvenstvo, tretje zapored, a še vedno čaka na prvo zmago na turnirjih 'stare celine'. Foto: STA
Slovenija se je uvrstila že na četrto evropsko prvenstvo, tretje zapored, a še vedno čaka na prvo zmago na turnirjih 'stare celine'. Foto: STA
Alen Šket
Alen Šket je bil s 24 točkami nerešljiva uganka za španski blok, ki je še pred kratkim spadal med najboljše v Evropi. Foto: EPA
Veselin Vuković
Igralci selektorju Vukoviću priznavajo dobro delo in predvsem ustvarjanje dobrega vzdušja v slačilnici. Foto: Ervin Čurlič
Alen Pajenk
Alen Pajenk je eden izmed nosilcev igre pomlajene slovenske reprezentance, ki jo čaka nov veliki izziv. Foto: EPA
Alen Šket
Španci so bili veliko let pravi trn v peti slovenskih odbojkarjev, zdaj pa so jih z dvema zmagama poslali v dodatne kvalifikacije. Foto: STA
Odbojkarji v velikem slogu na EP

Na drugi tekmi 2. kvalifikacijskega turnirja za nastop na evropskem prvenstvu v Tel Avivu so Slovenci povsem nadigrali evropske prvake izpred treh let in se prebili na turnir, ki ga bosta drugo leto gostili Avstrija in Češka.

Čeprav bi jim lahko ustrezal tudi minimalen poraz, mogoče pa celo poraz z 1:3, izbranci Veselina Vukovića niso hoteli "kalkulirati". Z zmago so želeli razrešiti vse dvome, katero izmed dveh moštev se bo neposredno uvrstilo na evropsko prvenstvo in kdo bo odšel v dodatne kvalifikacije.

Podobna začetka, različna zaključka
Španci so povedli v 1. nizu s 4:1 in so se oklepali vodstva vse do napete končnice, v kateri je s servisom zablestel Barcala (25 točk). Tudi drugi niz se je začel podobno kot prvi, a tokrat se Slovenci niso zaustavili pri izenačenju. Alan Komel je s šestimi zaporednimi točkami poskrbel za preobrat in izenačenje v nizih na 1:1.

Ubranili tri zaključne žoge za 1:2
Da gre za enakovredna tekmeca, je pokazal tudi tretji niz. Moštvi sta se izmenjavali v vodstvu, nobeno pa ni vodilo za več kot dve točki. Slovenci so še vodili z 20:18, nato pa tekmecem dopustili štiri zaporedne točke in nekaj trenutkov pozneje tri zaključne žoge. Toda vse so ubranili in po servisih Dejana Vinčića sami prišli do zaključnih žog, tretjo je izkoristil Tine Urnaut, ki je žogo poslal v blok, od koder se je odbila zunaj igrišča.

Slavje in neposredno napredovanje na EP
Španci se niso predajali, toda Alen Šket in Komel sta jih spravljala ob živce z učinkovitimi napadi, in ko je bilo najbolj potrebno, je na pomoč priskočili še Alen Pajenk, Kamnik in z bloki tudi Vinčič. Tudi zaostanek ni pomenil panike, tako da so Slovenci z mirno igro prišli do zmage tudi v četrtem nizu. To pa je pomenilo slavje, ki ga pred začetkom kvalifikacij tako rekoč ni pričakoval nihče.


IZJAVE PO UVRSTITVI NA EP 2011

Veselin Vuković, selektor Slovenije:
"Odigrali smo najboljšo tekmo pod mojim vodstvom, boljšo kot prvo v Mariboru. Španci so bili bolj motivirani in tudi kakovostnejši, toda niso nas mogli premagati. Res fantastično. Vse je potekalo, kot smo si želeli, veličina ekipa pa se kaže tudi v tem, da je sposobna braniti niz žoge tekmecev. Naši je to uspelo v tretjem nizu, ko se je tekma lomila. Ponosen sem na te fante. Pred prihodom v Slovenijo nisem toliko razmišljal o rezultatu. A sem verjel v te fante, če ne bi, bi se najbrž sončil v moji Budvi. Tukaj pa smo dokazali, da je pred nami res velik potencial. Ta ekipa mora igrati in na svetovnem prvenstvu ter na olimpijskih igrah. Danes so vsi igrali na visoki ravni, še klop je bila odlična, izpostavil pa bi Urnauta, Vinčiča in Kamnika, ki so se pokazali kot pravi vodje te ekipe."

Alen Šket, igralec Slovenije:
"Mislim, da je novi trener naredil odlično vzdušje, posledica tega je, da na evropsko prvenstvo prvič odhajamo neposredno. Za vse to smo morali garati, a kar nekoliko nepričakovano nam je uspelo. Danes je bila težka tekma, odločil pa je naš servis, ki je bil konstantnejši, v končnicah pa smo imeli tudi nekaj več sreče. Strinjam se s trenerjem, da smo igrali še boljše kot v Mariboru. Sam sem danes igral s pomočjo protibolečinskih tablet, imel nekaj težav med samo tekmo, a zdržal sem. Veselje je nepopisno, toda jutri nas čaka še ena tekma."

Alen Pajenk, igralec Slovenije:
"Po nesrečnem lanskem prvenstvu smo morali nekaj storiti. Pomladitev reprezentance je bilo tisto, kar nas je danes popeljalo na evropsko prvenstvo. Vzdušje v ekipi je fenomenalno, z enotnostjo in borbenostjo prihajamo do zmag. Znebili smo se tudi uroka tujega igrišča in pokazali, da znamo zmagovati tudi na tujem."

KVALIFIKACIJE ZA EP 2011, 2. TURNIR, Tel Aviv

2. krog:
ŠPANIJA - SLOVENIJA 1:3 (-25, 14, 26, 21)

Španija: Perez, Sevillano 7, Rodriguez, Noda 15, Hernan, Salas, Falasca 1, Parres 5, Llenas, Barcala 26, Garcia-Torres 5, Palharini.

Slovenija: Pajenk 13, Šket 24, Gasparini, Kamnik 11, Vinčić 3, Jakopin 1, Škorc, Urnaut 9, Radović, Fabjan, Ropret, Komel 13.

IZRAEL - MADŽARSKA
3:0 (21, 17, 21)

3. krog, nedelja ob 19.30:
IZRAEL - SLOVENIJA
MADŽARSKA - ŠPANIJA

Vrstni red: Slovenija 10, Španija 8, Madžarska in Izrael po 6.

Nov poraz odbojkaric
Slovenska ženska odbojkarska je v romunski Constanti na drugem kvalifikacijskem turnirju za nastop na evropskem prvenstvu izgubila še drugo tekmo. S 3:0 (11, 19, 22) jo je premagala Romunija.

ROMUNIJA - SLOVENIJA
3:0 (11, 19, 22)

Nedelja ob 17.00:
SLOVENIJA - ŠVEDSKA

Vrstni red: Romunija 6, Belgija 5, Slovenija 4, Švedska 3.

Odbojkarji v velikem slogu na EP