Slovenija se v Zenici bori za preboj na evropsko prvenstvo, za ogrevanje je bila s 3:1 boljša od Latvije. Foto: CEV
Slovenija se v Zenici bori za preboj na evropsko prvenstvo, za ogrevanje je bila s 3:1 boljša od Latvije. Foto: CEV

Selektor Alessandro Chiappini se je odločil za nekaj taktičnih sprememb, na mestu korektorice je začel z Evo Zatković (zamenjala je poškodovano Darjo Eržen), ki je bila zelo dobro razpoložena. Na krilih njenih servisov se je na semaforju izpisala prva otipljivejša prednost (9:4). Slovenke so v prvem nizu oddale le 14 točk, v drugem, ko je Eva Mori s servisi povečala vodstvo na 19:15, pa je bilo razmerje moči že precej enakovredno (25:22).

Saša Planinšec je prispevala kar 16 točk, vključno z uspešnim blokom za vodstvo s 23:17. Foto: CEV
Saša Planinšec je prispevala kar 16 točk, vključno z uspešnim blokom za vodstvo s 23:17. Foto: CEV

V tretjem nizu si je Slovenija privoščila preveč napak pri začetnem udarcu in tudi v napadu. Latvija je z delnim izidom 6:1 prevzela nadzor (11:8) in prednost obdržala do konca niza, ko je izkoristila tretjo zaključno žogo za zmago v nizu s 25:23. To je bil prvi osvojen niz Latvijk v letošnjih kvalifikacijah.

Četrti niz je bil na začetku zelo izenačen, Slovenija pa si je prva priborila dve točki prednosti (10:8). Ko je bilo po bloku Saše Planinšec 23:17, je bil dvoboj odločen.

21 točk je dosegla Eva Zatković, Saša Planinšec pa se je izkazala s 16 točkami in 75-odstotnim izkoristkom napadov. Pri tekmicah je bila neustavljiva Marta Kamelija Levinska s 27 točkami.

"Glede na to, da so Latvijke zadnje na lestvici v tej skupini, so prikazale zelo borbeno igro. Izgubljen niz je bil rezultat padca naše koncentracije, žoge, ki bi jih me morale zaključiti, a jih v določenih trenutkih nismo, so nas ob borbenosti tekmic pripeljale do tega," je povedala Eva Zatković.

Slovenija se bo v soboto ob 17. uri pomerila s Češko, z gostiteljicami drugega turnirja pa v nedeljo ob 20. uri. To bo ključna tekma, potem ko je Češka danes po slabem začetku in izgubljenem prvem nizu hitro strla odpor BiH-a.

Na EP se bosta uvrstili dve najboljši reprezentanci.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO, DRUGI TURNIR, Zenica (BiH)
LATVIJA - SLOVENIJA
1:3 (-14, -12, 23, -21)
Latvija: Zvaigzne, Šveigere 6, P. N. Neciporuka 4, Lazda, Jurdža 3, Dolotova 1, Hrapane 6, Ozola 9, Kramena, Levinska 27, Plate, Pridatko, P. Neciporuka.

Slovenija: Mori 5, Grudina, Lorber Fijok 9, Janežič, Eržen, Bračko, Zdovc Sporer 6, Zatković 21, Najdič, Velikonja Grbac 9, Boisa, Potokar 10, Mazej, Planinšec 16.

BiH - ČEŠKA
1:3 (19, -22, -9, -14)

Vrstni red: Češka 12, BiH in Slovenija po 6, Latvija brez točk.

Na EP 2021 (18. 8.-4. 9.) se uvrstita prvouvrščeni reprezentanci.