Slovenke bodo drugič nastopile na evropskem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenke bodo drugič nastopile na evropskem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com

Prvenstvo stare celine bo prvič potekalo v štirih državah. Od 23. avgusta do 8. septembra ga bodo gostile Turčija, Poljska, Madžarska in Slovaška.

Iza Mlakar: Lahko se uvrstimo med najboljših 16

Slovenska skupina B je zelo zahtevna. Poljska je ena najboljših reprezentanc zadnjih let, ki bo imela bučno podporo s tribun. Italijanke so igrale v finalu lanskega svetovnega prvenstva. Z Belgijo so se Slovenke dvakrat srečale v kvalifikacijah in obakrat izgubile. Pred Slovenkami, ki so na evropski lestvici na 20. mestu, so tudi Ukrajinke (15.). Tik za Slovenijo je Portugalska, ki zaseda 22. mesto.

Skupinski del prvenstva bo potekal v štirih mestih, v Ankari, Lodžu, Budimpešti in Bratislavi, kjer bo tudi osmina finala. Četrtfinalne tekme bodo potekale v Ankari in Lodžu, obe polfinalni srečanji in veliki finale bodo v turški prestolnici.

Naslov evropskih prvakinj bodo branile Srbkinje, ki so slavile pred dvema letoma v Azerbajdžanu in Gruziji. Srebrno odličje so si priigrale Nizozemke, bronastega Turkinje.

Slovenske odbojkarice so se ne evropsko prvenstvo uvrstile drugič. Leta 2015 so na Nizozemskem in v Belgiji turnir končale na 16. mestu.

Skupina A (Ankara): Turčija, Srbija, Bolgarija, Francija, Finska, Grčija

Skupina B (Lodž): Poljska, Italija, Belgija, Ukrajina, Portugalska, Slovenija

Skupina C (Budimpešta): Madžarska, Nizozemska, Hrvaška, Azerbajdžan, Romunija, Estonija

Skupina D (Bratislava): Slovaška, Rusija, Nemčija, Belorusija, Španija, Švica