Vrsta Andree Gianija je uspešno začela tekmovanje v Evropski ligi. Foto: OZS
Vrsta Andree Gianija je uspešno začela tekmovanje v Evropski ligi. Foto: OZS

Slovenska reprezentanca se iz Turčije vrača s polnim izkupičkom. V Samsunu je dobila tudi drugo tekmo proti kombinirani domači reprezentanci (sestavljali so jo igralci do 23 let in reprezentanti, ki v reprezentanci A dobivajo manj priložnosti), tokrat s precej z večjimi težavami kot dan prej. Gostitelji so dobili prvi niz, v drugem že visoko vodili, toda sledil je preobrat, ki so ga varovanci Andree Gianija zrežirali predvsem po zaslugi dobrih servisov. Tudi tokrat so imeli Slovenci, ki so tokrat igrali z Grego Ropretom na mestu organizatorja, zelo dober napad, sprejem bi vsaj na trenutke lahko bil boljši, blok in servis pa sta bila tista, ki sta na koncu tehtnico prevesila na slovensko stran.

Tako kot na prvi tekmi je bil začetek tekme izenačen. Slovenci so napravili preveč napak, servis jim ni stekel, kot bi si želeli, tako da so gostitelji, ki so statistično gledano zaostajali pri večini elementov, a delali manj napak, brez večjih težav držali stik z njimi. Odločala je končnica, Alen Pajenk je Sloveniji priboril zaključno žogo, toda po zgrešenem servisu Mitje Gasparinija in napaki Klemna Čebulja je Gasparini poslal žogo zunaj igrišča in Turki so se veselili vodstva z 1:0.

Slovenci so se predramili šele po zaostanku 9:15 v drugem nizu. Tudi tokrat so imeli gostje pri izidu 23:24 zaključno žogo, niso je izkoristili, zato pa so po zaslugi bloka Alena Šketa drugo. Slovenci so v prvih dveh nizih dosegli pet blok točk, ravno toliko pa so jih vpisali tudi v tretjem. Ko je bilo potrebno, je blok deloval. V tretjem nizu so gostitelji dosegli le 15 točk. V četrtem nizu je Slovenija že povedla 15:22, a to ni bilo dovolj za mirno končnico. Turki so se približali na 23:24, toda nato pri servisu poslali žogo v mrežo, tako da se je Giani, ki je v končnici v igro poslal Jana Klobučarja, lahko oddahnil.

"Razlog za izgubljen prvi niz in težave ob koncu četrtega niza je pomanjkanje koncentracije. Moramo se zavedati, da napad po sprejemu odloča o vsem, potrebuje pa maksimalno zbranost. To smo imeli v drugem, tretjem in večini četrtega, v teh delih smo igrali dobro. Smo ekipa, ki dobro servira in blokira, potrebuje pa zbranost pri napadu. Ne glede na to, da smo danes igrali malo slabše, sem zadovoljen. Najvažneje je, da smo zmagali, da smo dobili obe tekmi, in to proti tekmecem, ki so dobri. Zelo sem zadovoljen tudi zaradi tega, ker imam dva dobra podajalca, Ropret je danes opravil zelo dobro delo. Za zdaj gre vse po načrtu," je po tekmi povedal Giani.

Evropska liga, skupina B:
TURČIJA - SLOVENIJA (Samsun)
1:3 (24, -24, -15, -23)

Turčija: Pekšen 6, Dengin, Gökgöz 10, Ünver 4, Aydin, F. Güneš 11, Toy 8, Yenipazar 1, Yücel, U. Guneš, Minici 10, Koč 6.

Slovenija: Pajenk 8, Šket 20, Gasparini 28, Vinčić, Koncilja 8, Klobučar, Kovačič, Pokeršnik, Ropret 3, Urnaut, Čebulj 13, Pavlović.

TURČIJA - SLOVENIJA (Samsun)
0:3 (-21, -21, -18)

Sobota, 18. julija, ob 20.00:
SLOVENIJA - HRVAŠKA (Maribor)
Nedelja, 19. julija, ob 18.00:
SLOVENIJA - HRVAŠKA (Maribor)

Sobota, 25. julija, ob 20.00:
BELORUSIJA - SLOVENIJA (Brest)
Nedelja, 26. julija, ob 19.00:
BELORUSIJA - SLOVENIJA (Brest)

Petek, 31. julija, ob 18.00:
ROMUNIJA - SLOVENIJA (Craiova)
Sobota, 1. avgusta, ob 17.00:
ROMUNIJA - SLOVENIJA (Craiova)

Sobota, 8. avgusta, ob 20.00:
SLOVENIJA - GRČIJA (Maribor)
Nedelja, 9. julija, ob 19.00:
SLOVENIJA - GRČIJA (Maribor)